Deseury Opublikowano 27 Listopada 2018 Opublikowano 27 Listopada 2018 (edytowane) Witam Państwa. Tak jak w temacie napisane, od około 1,5 miesiąca uczę się jeździć Wheelie i na początku używałem przełożeń 1-4 ale gdy została zajechana do końca to od miesiąca używałem tylko 1-3 i dzisiaj patrząc na zębatki, widać że długo nie podziałają. Mam niemiecki rower MTB (noname) i przezutki/kasetę z Shimano. Od razu powiem że napęd do najczystszych nie należy, ale nigdy jeszcze takiej sytuacji nie miałem. Prosiłbym mniej lub bardziej amatorskiego fachowca o ocenę tej sytuacji 🙂 Edytowane 27 Listopada 2018 przez SpiderMAN Błędy logiczne
Gość Opublikowano 27 Listopada 2018 Opublikowano 27 Listopada 2018 Kaseta\wolnobieg? Wolnobiegi raczej są mnie wytrzymałe i z reguły szybciej się zużywają. Druga rzecz to absolutnie normalne jest, że zębatki w kasecie\wolnobiegu najczęściej używane się zużywają szybciej, to jest logiczne.
Gość Opublikowano 27 Listopada 2018 Opublikowano 27 Listopada 2018 Nie łącz zajechanego napędu z tym co robisz na rowerze. Po prostu zużyłeś napęd. Co innego jeśli szczerbiłeś np ząb.
trollu Opublikowano 27 Listopada 2018 Opublikowano 27 Listopada 2018 Napęd jak jest miękki to siądzie, bo jazda na kole jednak go obciąża, przy stawianiu na koło jak mocniej depta na korby to można porównać to do pedałowania "na twardo" a o ile mi wiadomo, wtedy właśnie wyciągamy łańcuchy i kaseta też dostaje
Gość Opublikowano 27 Listopada 2018 Opublikowano 27 Listopada 2018 a ja obstawiam skrajnie wyciągnięty łańcuch który żre te zębatki na których najwięcej pracuje.
Gość Opublikowano 27 Listopada 2018 Opublikowano 27 Listopada 2018 Czyli ogólnie mówiąc napęd do wymiany, po prostu.
Gość Opublikowano 27 Listopada 2018 Opublikowano 27 Listopada 2018 O to własnie mi chodzilo. Sami Panowie wiecie co sie dzieje z zaniedbanym napędem a w szczególności z łancuchem itd.
Gość Opublikowano 27 Listopada 2018 Opublikowano 27 Listopada 2018 (edytowane) Czyszczenie napędy to podstawa rowerowej etykiety może nie co jazdę ale powinno się o to dbać, wiadomo gdy jeździsz po szosie napęd się tak nie zabrudzi, ja po jeździe po lesie wycierać zawsze szmatką Kolego śmigaj aż całkiem zajedziesz ten napęd, możesz go zreanimować podpicowywać zęby, jak już skończysz naukę wymienisz napęd na nowy Chyba że kupisz sobie gdzieś używany Edytowane 29 Listopada 2018 przez Gość błąd ort
RowerowyEkspert Opublikowano 27 Listopada 2018 Opublikowano 27 Listopada 2018 Proste, jeżeli twój napęd nie należy do najczystszych i na łańcuchu jest piach jak i inne drobinki nie wiem czego stwarza to tarcie które zużywa łańcuch i zębatki. Dodając do tego deptanie korb czyli mocne pedałowanie to sobie sam pomyśl jak zwiększa to wyciągnie łańcucha oraz ścieranie zębatek .......
Rekomendowane odpowiedzi