Maciek21 Opublikowano 29 Kwietnia 2017 Opublikowano 29 Kwietnia 2017 Witam Miał ktoś z was doświadczenie z smarami rowerowymi wd-40 .Ostatnio napotkałem je w beico marche xa 22 zł.Testował go ktoś z was ? Z góry dziękuje za opinie.
Gość Opublikowano 30 Kwietnia 2017 Opublikowano 30 Kwietnia 2017 Witam! Do czyszczenia i zmiękczania brudu nadaje się świetnie ale do długotrwałego i regularnego smarowania nie polecam. Zwłaszcza wszelkich gumowych elementów. Przyda się do usuwania rdzy i luzowania śrub ot wsio. To tyle w temacie
suchy Opublikowano 30 Kwietnia 2017 Opublikowano 30 Kwietnia 2017 (edytowane) Powtórzę się. Ale warte zakończenia dyskusji. Koledzy na początku powiedzmy co to jest i do czego służy WD 40 https://pl.wikipedia.org/wiki/WD-40 Mój komentarz jest taki że problemem jest to że większość naszej wiedzy czerpiemy z ulotek reklamowych a nie danych które dostarczają alternatywne źródła a nawet ci sami producenci w dokumentacjach technicznych. WD został opracowany w jednym celu, wypieranie wody. Ale później trzeba przecież na tym zarobić, więc dopisuje się w ulotkach i etykietach różne inne zastosowania. I wcale to nie musi być bełkot marketingowy. A jedynie doraźne usunięcie problemu. A nasze późniejsze zadowolenie czy też niezadowolenie wynika bardziej z naszej niewiedzy do czego ten produkt został stworzony niż z prawidłowego zastosowania. Edytowane 30 Kwietnia 2017 przez suchy 1
Andrzej Sawicki Opublikowano 30 Kwietnia 2017 Opublikowano 30 Kwietnia 2017 (edytowane) WD-40 nie jest smarem. Może pomóc w przeczyszczeniu napędu przed smarowaniem, jeśli nie chcemy pryskać wodą czy bawić się detergentem. To nie znaczy, że zepsuje napęd, ale na dłuższą metę nie jest skuteczny, bo po wyschnięciu robi się z tego gęsta, lepka maź. Jako niedrogi smar do napędu służy zwykły olej wazelinowy, który kupisz w każdym sklepie rowerowym. Jest on podstawą 99% innych olejków do napędu, gdzie występuje pod nazwą "olej mineralny". Edytowane 30 Kwietnia 2017 przez Andrzej Sawicki
Maciek21 Opublikowano 30 Kwietnia 2017 Autor Opublikowano 30 Kwietnia 2017 Chciałem jeszcze raz napisać SMAR do łancucha
Red Opublikowano 30 Kwietnia 2017 Opublikowano 30 Kwietnia 2017 Witam! Do czyszczenia i zmiękczania brudu nadaje się świetnie ale do długotrwałego i regularnego smarowania nie polecam. Zwłaszcza wszelkich gumowych elementów. Przyda się do usuwania rdzy i luzowania śrub ot wsio. To tyle w temacie A może byś (i inni wypowiadający sie) tochę się rozeznał w temacie zamiast bez namysłu powtarzać po SzajBajku. Istnieje linia produktów WD-40 specjalne do rowerów w tym olej do łańcucha i preparaty czyszczące w których szkodliwe substancje NIE WYSTĘPUJĄ. Olej do łańcucha WD-40 jest całkiem niezły, zbliżony do Shimano PTFE. 1
Maciek21 Opublikowano 30 Kwietnia 2017 Autor Opublikowano 30 Kwietnia 2017 A Panie RED używał pan smaru wet czy dry?
Red Opublikowano 30 Kwietnia 2017 Opublikowano 30 Kwietnia 2017 Z racji tego że jeżdżę "mokre" MTB używałem wersji Wet. Dry jest na suche warunki.
Maciek21 Opublikowano 30 Kwietnia 2017 Autor Opublikowano 30 Kwietnia 2017 A na ile kilometrów starczał, i czy łapie brud?
Andrzej Sawicki Opublikowano 30 Kwietnia 2017 Opublikowano 30 Kwietnia 2017 3 godziny temu, Red napisał: A może byś (i inni wypowiadający sie) tochę się rozeznał w temacie zamiast bez namysłu powtarzać po SzajBajku. Też nie wiedziałeś, o co chodziło, dopóki Maciek nie dopisał podkreślenia. Google wie więcej niż my wszyscy, więc zejdź z ludzi, bo przykro to czytać.
suchy Opublikowano 30 Kwietnia 2017 Opublikowano 30 Kwietnia 2017 4 godziny temu, Maciek21 napisał: Chciałem jeszcze raz napisać SMAR do łancucha A ja od siebie jeszcze raz proponuję zapoznać się ze składem tego "smaru" na stronie producenta czyli WD 40 Company. Sam nawet producent nie mówo wprost że służy on do smarowania, tylko do zabezpieczania łańcucha przed rdzą. Przypuszczam że ten środek różni się tylko brakiem substancji nośnej.
Red Opublikowano 30 Kwietnia 2017 Opublikowano 30 Kwietnia 2017 (edytowane) WD-40 Bike znam od dawna z ForumRowerowe.org gdzie był temat nt czy można używać tego (zwykłego WD-40) specyfiku do smarowania łańcucha, było wspomniane w komentarzach do filmiku Szajbajka na ten temat a jeszcze 1-2 temu był dostępny na CentrumRowerowe.pl. Więc sam sobie zejdź ? @Maciek21, wersja WET nie brudzi zbytnio i podejrzewam że jest bardziej na zmienne warunki. Trzyma się całkiem nieźle ale z drugiej strony po wyjeździe często myję napęd. @such, a więc marketingowy slogan "...pomaga Ci oszczędzać energię – i cieszyć się pokonywaniem kolejnych kilometrów" odnosi się do stania roweru (zabezpieczonego przed rdzą) w piwnicy? Cały czas piszesz o ZWYKŁYM WD-40 a chłopak się pyta o ten przeznaczony do ROWERU http://www.wd40.pl/wd-40-bike/ Edytowane 30 Kwietnia 2017 przez Red
suchy Opublikowano 30 Kwietnia 2017 Opublikowano 30 Kwietnia 2017 Zaraz zaraz kolego. Ta dyskusja zmierza w złym kierunku. Proponuje podejście trochę na luzie. Po 1. Nigdzie nie powiedziałem że to jest zły preparat. Po 2. Nie staram się z uporem maniaka mówić że to marketingowy slogan w który mamy wierzyć. Po 3. Wd40 to opatentowany skład stworzony w określonym celu. Co innego produkty z marki wd40 company. Po 4. Wyrażam swoją opinię na podstawie wiedzy którą posiadam. I w żaden sposób nie zamierzam Ciebie za wszelką siłę przekonać do tego. Wiec uważam że zachowanie jest poprostu nieadekwatne do sytuacji. Prawda jest taka że dopóki autor tematu sam nie przetestuje tego "smaru" to nie nabierze w 100% do wiarygodności naszych wypowiedzi. Forum jest po to aby przedstawiać za i przeciw a nie stanowić wyrocznię. Sorry za offtop.
Red Opublikowano 30 Kwietnia 2017 Opublikowano 30 Kwietnia 2017 Nie stanowię wyroczni tylko w przeciwieństwie do innych wiem o co chodzi bo miałem ten (WD-40 BIKE) produkt na łańcuchu. I mogę potwierdzić że jest okej. Jak to kogoś obraża to przepraszam ?
Maciek21 Opublikowano 30 Kwietnia 2017 Autor Opublikowano 30 Kwietnia 2017 Dziękuje bardzo za odpowiedzi w najbliższym czasie kupię go i przetestuje.
Gość Opublikowano 1 Maja 2017 Opublikowano 1 Maja 2017 16 godzin temu, Red napisał: A może byś (i inni wypowiadający sie) tochę się rozeznał w temacie zamiast bez namysłu powtarzać po SzajBajku. A może byś zechciał zauważyć, że nie było pytania o konkretny produkt i dlatego uogólniłem sądząc, iż pytającemu chodzi o stosowanie popularnego WD-40 jako smar rowerowy. Dwa widzę, że kolega wszystko wie lepiej wiec może założy własne forum.
Red Opublikowano 1 Maja 2017 Opublikowano 1 Maja 2017 3 minuty temu, PrzeLuka napisał: A może byś zechciał zauważyć, że nie było pytania o konkretny produkt Na oczy ci się rzuciło. Kolega wyraźnie napisał że chodzi o smar rowerowy WD-40 już w pierwszym poście. Dnia 29.04.2017 o 23:46, Maciek21 napisał: Miał ktoś z was doświadczenie z smarami rowerowymi wd-40 .
Gość Opublikowano 1 Maja 2017 Opublikowano 1 Maja 2017 7 minut temu, Red napisał: Na oczy ci się rzuciło. Kolega wyraźnie napisał że chodzi o smar rowerowy WD-40 już w pierwszym poście. Jeśli popełniłem błąd to przepraszam za pomyłką i prosiłbym o powściągliwość. Zły dzień proszę odreagować najlepiej na rowerze. Pogoda akurat dopisuje.
Rekomendowane odpowiedzi