Radek90 Opublikowano 25 Listopada 2018 Opublikowano 25 Listopada 2018 (edytowane) Witam. Mam teraz w swoim trek superfly 7 z tylu specialized s works fast track 2.2 a z przodu taka samo tylko 2.0. Dopiero się wszystkiego uczę i wyczytałem na forum że z przodu lepiej jak będzie troszkę szersza o lepszej przyczepności i rzeczywiście parę razy się wywalilem bo mi przód uciekł z braku przyczepności. I teraz pytanie czy zamienić je miejscami ale nie wiem z drugiej strony czy ta 2.0 nie będzie jednak za waska na tyl albo zostawić 2.2 na tyle i kupić jakąś fajną na przód a jeżeli tak to jaka? Edytowane 25 Listopada 2018 przez Radek90
Gość Opublikowano 25 Listopada 2018 Opublikowano 25 Listopada 2018 (edytowane) 2.0 to chyba trochę za mało choć to zależy jak i w jakim terenie jeździsz. Na szutry owszem ale w trudniejszy teren nie bardzo. Na przód możesz dać np. Continental X Kinga 2.2 lub posiadanego Fast Track tego 2.2 a na tył Race Kinga 2.2 i będzie dobrze. Edytowane 25 Listopada 2018 przez Gość
Andrzej Sawicki Opublikowano 25 Listopada 2018 Opublikowano 25 Listopada 2018 Jak najbardziej możesz zamienić opony miejscami i poprawi to prowadzenie roweru. Naprawdę przyczepność bardziej zależy od przedniej opony. Jeśli po zamianie nadal będzie za słabo, to lepiej od razu zrobić 2.2 z tyłu i więcej z przodu, np. Specialized Butcher 2.3. Widelec powinien spokojnie przyjąć nawet 2.4, ale każdy kolejny rozmiar poczujesz na asfalcie i ogólnie w dłuższych trasach.
Radek90 Opublikowano 25 Listopada 2018 Autor Opublikowano 25 Listopada 2018 Ok dzieki za odpowiedzi, ja tez sie troche boje ze 2.0 na tyle nie da mi tyle przyczepnosci na podjazdach. A specialized ground control 2.3 to lepsza by byla na przod czy tyl? Bo mam jeszcze na oku mountain king 2.4 i x king 2.4 od jednej osoby w dobrej cenie i się zastanawiam. Bo któraś będzie lepsza na tym albo na przód?
Gość Opublikowano 25 Listopada 2018 Opublikowano 25 Listopada 2018 (edytowane) Z szerokością opony też nie możesz przesadzać. O ile w ramie i amorze się zmieści o tyle na obręczy może się źle układać. Ile szerokości mają Twoje obręcze? Ta informacja powinna być gdzieś na obręczy. Upewnij się, że Twoje obręcze ogarną opony 2.4 zanim je kupisz. Szersza opona i z agresywniejszym bieżnikiem na przód jak pisał kolega wyżej. Edytowane 25 Listopada 2018 przez Gość
Radek90 Opublikowano 25 Listopada 2018 Autor Opublikowano 25 Listopada 2018 Mam standardowe bontrager mustang elite ale muszę zobaczyć jaki rozmiar. To jak sprawdzę to napisze jaka mam szerokosc żeby sprawdzić bo nie wiem czy tam jest jakis przedział że opony się zmieszcza?
Gość Opublikowano 25 Listopada 2018 Opublikowano 25 Listopada 2018 Np. na obręczy o szerokości 19C najlepiej układa się opona maks do 2.3
Radek90 Opublikowano 25 Listopada 2018 Autor Opublikowano 25 Listopada 2018 No właśnie mam 19 mm, czyli nie będę szalał z szerokością muszę wybrać coś na maratony w strefie zachodniej żeby było i czasami na jakiś swieradow, bo u nas to raczej płasko, coś pośredniego. Dzięki za pomoc
K0wal Opublikowano 25 Listopada 2018 Opublikowano 25 Listopada 2018 Cześć, mialem ten sam dylemat. Jeżdżę na Spec Rockhooper 29. Fabrycznie miałem ground Crontrol 2.1 przód i fakt track 2.0 tył. Ground control dałem na tyl, a z przodu założyłem Spec Butcher 2.3. Jeździ się super! Zupełnie inne trzymanie. Większość to las i góry. Koszmar był tylko wbić tą oponę na felgę
Radek90 Opublikowano 25 Listopada 2018 Autor Opublikowano 25 Listopada 2018 Dzięki za informację, czyli drugi raz pada w tym temacie spec butcher 2.3, trzeba się chyba rozglądać za ta oponka. A z continentala to która jest lepsza na przód albo z maxxisa ikon może?
Andrzej Sawicki Opublikowano 25 Listopada 2018 Opublikowano 25 Listopada 2018 X-King do tyłu, Mountain King do przodu. Przy tych obręczach faktycznie lepiej nie wychodzić ponad 2.3.
Ares Opublikowano 25 Listopada 2018 Opublikowano 25 Listopada 2018 57 minut temu, Radek90 napisał: No właśnie mam 19 mm, czyli nie będę szalał z szerokością muszę wybrać coś na maratony w strefie zachodniej żeby było i czasami na jakiś swieradow, bo u nas to raczej płasko, coś pośredniego. Dzięki za pomoc I tak masz za wąską obręcz i co nie wsadzisz będzie tak sobie. Jeszcze jak widać producenci nie dorośli do szerszych obręczy w XC i trzeba się nadal mordować...
Radek90 Opublikowano 25 Listopada 2018 Autor Opublikowano 25 Listopada 2018 (edytowane) No niestety muszę znaleźć jakiś kompromis bo narazie nie będę kupował nowych szerszych mocniejszych i lzejszych kół bo nie chce za dużo wydawać. Może 2019 przyniesie zmianę roweru. Porozgladam się za mountain kingiem nie za szerokim. Edytowane 25 Listopada 2018 przez Radek90
Gość Opublikowano 26 Listopada 2018 Opublikowano 26 Listopada 2018 5 godzin temu, Ares napisał: I tak masz za wąską obręcz i co nie wsadzisz będzie tak sobie. Bez przesady. Do amatorskich zastosowań wystarczy.
malkontent Opublikowano 26 Listopada 2018 Opublikowano 26 Listopada 2018 Tak jak piszą koledzy. Jak masz węższą oponę to daj na tył, tak standardowo trek daje w rowerach - u mnie bontragery były o szerokości 2.2 przód i 2.0 tył. Teraz mam Maxxisy Ikon 2,2 przód i tył. Docelowo jednak wracam do różnych szerokości i na przód mam już zamówione Speca Ground Controll 2.2 a na tył fasttrack 2.0.
Gość Opublikowano 26 Listopada 2018 Opublikowano 26 Listopada 2018 19 godzin temu, Radek90 napisał: Ok dzieki za odpowiedzi, ja tez sie troche boje ze 2.0 na tyle nie da mi tyle przyczepnosci na podjazdach. A specialized ground control 2.3 to lepsza by byla na przod czy tyl? Bo mam jeszcze na oku mountain king 2.4 i x king 2.4 od jednej osoby w dobrej cenie i się zastanawiam. Bo któraś będzie lepsza na tym albo na przód? Nie ma co się bać, TREK tak daje seryjnie opony w X-Caliberach między innymi.
Radek90 Opublikowano 26 Listopada 2018 Autor Opublikowano 26 Listopada 2018 Kurczę to może zamienię na próbę roboty dużo nie mam bo nie mam mleka tylko detki bo mój serwisant miał problem z uszczelnieniem felg wkurzyłem się i założyłem detki bo chyba trzy razy było robione.
Gość Opublikowano 26 Listopada 2018 Opublikowano 26 Listopada 2018 33 minuty temu, Radek90 napisał: Kurczę to może zamienię na próbę roboty dużo nie mam 👍
Radek90 Opublikowano 26 Listopada 2018 Autor Opublikowano 26 Listopada 2018 Ostatnie pytanie mam nadzieję. Jak opona ma rozmiar 29 x 2.25 i dodatkowo oznaczenie 57-622 to będzie dobra czy za szeroka na moją obręcz?
Andrzej Sawicki Opublikowano 26 Listopada 2018 Opublikowano 26 Listopada 2018 2,25 będzie OK. Do 2,3 te obręcze ogarną. Tubeless by się przydało. Obniżysz ciśnienie i dostaniesz jeszcze trochę przyczepności. Jaki był problem przy instalacji?
Radek90 Opublikowano 26 Listopada 2018 Autor Opublikowano 26 Listopada 2018 Dokładnie nie wiem serwisant mówił że moje obręcze mają jakaś wadę z dziurami na szprychy że niby za duze i zle obrobione. Bo chodzi mi o te opony a bardzo mało opinii jest o nich. A w okolicy są nowe w fajnej cenie https://www.bikester.pl/michelin-wild-gripr-opona-29-x-225-skadane-tl-ready-czarny-336689.html
Andrzej Sawicki Opublikowano 26 Listopada 2018 Opublikowano 26 Listopada 2018 Takie problemy ogarnia się najpierw pilnikiem, a potem kilkoma warstwami taśmy tubeless. Wild Gripr dobrze pasuje na przód. Pytanie, czy fajna cena przebije konkurencję z podobnym śladem. Najtańsze zwijane Schwalbe Nobby Nic są za ~110 zł, a Continental Mountain King za ~90 zł?
Gość Opublikowano 26 Listopada 2018 Opublikowano 26 Listopada 2018 (edytowane) 2 godziny temu, Radek90 napisał: 57-622 to będzie dobra czy za szeroka na moją obręcz? Tak, będzie pasować. Edytowane 26 Listopada 2018 przez Gość
Radek90 Opublikowano 26 Listopada 2018 Autor Opublikowano 26 Listopada 2018 (edytowane) 50 zł za nowke sztukę w opakowaniu. Dzięki wszystkim za pomoc w ogarnieciu tego tematu. Mam nadzieję że sobie już poradzę. Dobra chłopaki jak już mam ten temat to ostatnie pytanie. Czy gwarancja działa w przypadku nowych opon? Kupię nowa oponę a ta się rozleci albo coś to uwzględniają to czy po prostu to jest opona "źle ja uzytkowalem" i popsulem i koniec tematu? Bo zastanawiam się czy warto na olx kupić oponę niby nowa ale nie wiadomo ile czasu leży za powiedzmy pół ceny ale bez gwarancji czy nowa że sklepu z jakaś gwarancja? Jakie macie doświadczenia? Edytowane 26 Listopada 2018 przez Radek90
Rekomendowane odpowiedzi