Davi4444 Opublikowano 21 Listopada 2018 Opublikowano 21 Listopada 2018 (edytowane) Cześć !! Chciałbym przedstawić swój projekt kolarzówki na ramie Pinarello Surprise, będę na bieżąco wstawiał aktualizacje oraz zdjęcia z prac. RAMA Niecały miesiąc temu udało mi się zakupić nową ramę, rok produkcji jest ciężki do ustalenia, wydaje mi się że jest to Pinarello z 2005r. ( brak katalogów Pinarello z lat 2000-2006). NA samym początku napotkałem kilka utrudnień. główka ramy 1 cal - mało widelców oraz sterów typu A-Head suport ITA - ograniczony wybór części zwłaszcza do korb SRAM GXP Mimo to zdecydowałem się brnąć w ten "temat" ze względu na unikalność ramy i fajne malowanie. WIDELEC Cały czas poszukuje fajnego karbonowego widelca. Na tą chwilę kupiłem nowy widelec Koga Miyata ( aluminium), zostanie on przemalowany na czerwono. OSPRZĘT Całość będzie bazowała na osprzęcie SRAM 1x11 - mieszanka Apexa , Rivalem oraz Force Klamkomanetki - SRAM Rival 1x11 SRAM Force 1x11 Korba - SRAM Apex S350-1 GXP 44t Przerzutka - SRAM Apex 1 - ze sprzęgłem SRAM Force 1 Hamulce - SRAM Rival 22 SRAM Force 22 Kaseta - PG-1130 11-32t Łańcuch - PC-1130 Suport - Tu jest problem, znalazłem firmy ZTTO i mam nadzieję ze się sprawdzi Stery - też ciężko znaleźć, Neco Koła - jeszcze niewybrane, wstępnie Mavic Cosmic Kierownica - Brak Siodełko - Brak Sztyca - Cinelli Pillar 27,2mm Każdy postęp prac będę tu zamieszczał. Mile widziane opinie oraz sugestie na temat roweru Edytowane 12 Grudnia 2018 przez Davi4444 2
SzpiceR Opublikowano 21 Listopada 2018 Opublikowano 21 Listopada 2018 (edytowane) 24 minuty temu, Davi4444 napisał: WIDELEC Cały czas poszukuje fajnego karbonowego widelca. Na tą chwilę kupiłem nowy widelec Koga Miyata ( aluminium), zostanie on przemalowany na czerwono. Zobacz to, https://www.olx.pl/oferta/mizuno-widelec-carbon-1-cal-CID767-IDxwVVN.html#d9a3ceaa1f gość ma przy okazji fajny mostek BTW jeśli chciałbyś coś pokombinować z widelcem/sterami to kilka patentów powinieneś znaleźć w necie. Może trochę druciarstwo ale mniejsza Kupujesz stery z łożyskami zewnętrznymi 1 1/8, idziesz do jakiegoś tokarza i "zdejmujesz" ten nadmiar materiału, żeby został cal czy ile tam ma być. Edytowane 21 Listopada 2018 przez SzpiceR 1
Davi4444 Opublikowano 21 Listopada 2018 Autor Opublikowano 21 Listopada 2018 Dzięki za podpowiedź, jak te Neco szybko padną to na pewno spróbuję tak zrobić. Co do widelca to całkiem fajny a i blisko mam do niego. Mostków szukam na 1 i 1/8 cala ( przejściówkę z 1 zrobię ), bo tych na 1 Cal to już w ogóle nie ma.
Davi4444 Opublikowano 23 Listopada 2018 Autor Opublikowano 23 Listopada 2018 Cześć Plany dotyczące osprzętu lekko się zmieniły. Zamiast klamkomanetek Rival 1 oraz przerzutki Apex 1 będą : - klamkomanetki Sram Force 1x11 - przerzutka Sram Force 1 Kolejnym dodatkiem jest sztyca Cinelli Pillar 27,2mm
-ERNI- Opublikowano 27 Listopada 2018 Opublikowano 27 Listopada 2018 Można powiedzieć, że pachnie Francją ta rama czekam na efekt finalny i życzę powodzenia !
Stryjek Opublikowano 27 Listopada 2018 Opublikowano 27 Listopada 2018 6 minut temu, -ERNI- napisał: Można powiedzieć, że pachnie Francją ta rama czekam na efekt finalny i życzę powodzenia ! Dlaczego Francją? przecież to włoska konstrukcja
Andrzej Sawicki Opublikowano 27 Listopada 2018 Opublikowano 27 Listopada 2018 Walnęli się przy malowaniu i wyszła francuska... 2
hanus Opublikowano 27 Listopada 2018 Opublikowano 27 Listopada 2018 O!! Zapowiada się bardzo ciekawie Co do kół to może składane na zamówienie, a nie systemowe? Myślę, że może być to fajna opcja! Powodzenia, będę śledził temacik!
-ERNI- Opublikowano 27 Listopada 2018 Opublikowano 27 Listopada 2018 (edytowane) 1 godzinę temu, Stryjek napisał: Dlaczego Francją? przecież to włoska konstrukcja Jak napisał Andrzej, chodzi mi o malowanie 😉 Edytowane 27 Listopada 2018 przez -ERNI-
Stryjek Opublikowano 27 Listopada 2018 Opublikowano 27 Listopada 2018 2 godziny temu, Andrzej Sawicki napisał: Walnęli się przy malowaniu i wyszła francuska... 34 minuty temu, -ERNI- napisał: Jak napisał Andrzej, chodzi mi o malowanie 😉 ok 1
Davi4444 Opublikowano 27 Listopada 2018 Autor Opublikowano 27 Listopada 2018 Malowanie faktycznie troszkę francuskie :D, ale z tego kraju są tylko koła Update : - koła Mavic Cosmic Elite - opony 25C - CONTINENTAL Ultra Sport II - siodełko Prologo Nago Stery zostały założone ale sprawiają wrażenie bardzo słabych, ciekawe ile posłużą. Widelec w trakcie malowania. Już niewiele części brakuje, niedługo etap składania 2
Davi4444 Opublikowano 29 Listopada 2018 Autor Opublikowano 29 Listopada 2018 Kolejny mały update Zamiast aluminiowego widelca udało mi się kupić nowy alu/karbon ( super okazja ) -linki oraz pancerze Jagwire
Nath_147 Opublikowano 29 Listopada 2018 Opublikowano 29 Listopada 2018 Karbonowych też malujesz na czerwono?Wysłane z mojego TA-1024 przy użyciu Tapatalka
Davi4444 Opublikowano 29 Listopada 2018 Autor Opublikowano 29 Listopada 2018 Karbonowy będzie bezbarwny.
Davi4444 Opublikowano 12 Grudnia 2018 Autor Opublikowano 12 Grudnia 2018 Cześć Mały update, część roweru udało mi się już złożyć, czekam jeszcze na siedzenie oraz kierownicę. - hamulce zostały zmienione z Sram Rival na Sram Force. W obecnej formie rower waży 7,3 kg, ciekawe czy uda mi się zmieścić w 8,5 kg. 2
-ERNI- Opublikowano 13 Grudnia 2018 Opublikowano 13 Grudnia 2018 19 godzin temu, Davi4444 napisał: W obecnej formie rower waży 7,3 kg, ciekawe czy uda mi się zmieścić w 8,5 kg Wystarczy, że utniesz ten "kawał" rury sterowej i myślę, że bez problemu a tak serio to całkiem całkiem to wszystko się komponuje 👌
Nath_147 Opublikowano 8 Stycznia 2019 Opublikowano 8 Stycznia 2019 klamkomanetki ważą ok. 450g, to daje ci ok 800g (minus to o utniesz na strówce ;)) na kierownicę, gwiazdkę, podkładki, mostek, siodełko, pancerze i linki, owijkę., ale 9kg nie powinieneś przekroczyć
Davi4444 Opublikowano 8 Stycznia 2019 Autor Opublikowano 8 Stycznia 2019 Kolejny mały update : - Owijka Cinelli Velvet - bardzo miłą w dotyku - zmieniłem też opony, teraz będą Duro Stinger 25mm zwijane oraz dętki Hutchinson Rower powoli nabiera kształtu :) Kierownicy szukam zintegrowanej z mostkiem.
Davi4444 Opublikowano 15 Stycznia 2019 Autor Opublikowano 15 Stycznia 2019 Cześć W końcu udało mi się złożyć rower, zostało jeszcze pare szczegółów ale to już zostawię Sobie na sezon Osprzęt bardzo fajnie pracuje. Waga bez pedałów zatrzymała się na 8 Kg. W ostatniej chwili zmieniłem siedzenie na San Marco Squadra oraz dodałem unikatowy komputerek Mavic Wintech HR. Jestem bardzo zadowolony z efektu końcowego 7
Fimala Opublikowano 15 Stycznia 2019 Opublikowano 15 Stycznia 2019 Elegancki, bardzo mi się podoba. Brawo!
de Villars Opublikowano 15 Stycznia 2019 Opublikowano 15 Stycznia 2019 Całkiem fajny. A byłby super, gdyby nie jeden blat i średnio urodziwe klamki Srama... 1
GordonFrey Opublikowano 18 Stycznia 2019 Opublikowano 18 Stycznia 2019 W dniu 15.01.2019 o 21:17, de Villars napisał: Całkiem fajny. A byłby super, gdyby nie jeden blat i średnio urodziwe klamki Srama... Klamki rzeczywiście średnio wyglądają, jeśli chodzi o przełożenia to wydaje mi się że ten jeden blat i tak powinien być ok, straci trochę na zjazdach, na podjazdy będzie musiał mieć mocną nogę, a na płaskim chyba idealnie tak coś mi sie wydaje... Co do roweru.... wygląd kapitalny, świetnie zgrałeś wygląd kiery z kołami
Rekomendowane odpowiedzi