Skocz do zawartości

Wymiana opon - triban 500

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Mam zamiar kupić pierwszy rower z barankiem. Do dojazdów do pracy, jazdy po mieście i weekendowych eskapad. Nie chcę wydać dużo i zamierzam kupić tribana 500 ( https://www.decathlon.pl/rower-szosowy-rc-triban-500-id_8377759.html ). Chciałbym jednak wymienić opony na szersze i bardziej nadające się do wyjazdu poza ulicę (zbliża się zima itp.). Przeczytałem, że największa możliwa szerokość opony w tym rowerze to 35mm. Pytanie brzmi, czy taka opona wejdzie do fabrycznie sprzedawanej felgi? Jeśli tak, to problem z głowy, zamówię rower i kupię dwie opony (byłbym wdzięczny za sugestie). Jeśli nie, to zakładając że musiałbym dokupić całe koła nie ma lepszej alternatywy od tribana? A może zamiast dokładać lepiej byłoby kupić tego tańszego (100)?

Dodam tylko, że doświadczenia z rowerami szosopodobnymi nie mam żadnego.

Pozdrawiam

Opublikowano

Obręcze mają 15 mm wewnętrznie. Decathlon podaje, że najszersza zalecana opona to 32 mm, ale jakbyś włożył 35 to też by nic nie wybuchło. 

Hamulce szosowe przyjmujące tak szeroką oponę to wręcz ewenement, ale trzeba wspomnieć, że opona wciśnięta "na styk" to słaby pomysł w jakiekolwiek błoto - na hamulcu i poprzeczkach widełek Ci moment gruda ziemi i syfu urośnie.

Opublikowano (edytowane)

Ograniczeniem będą hamulce. Mam poprzednią wersję Tribana 500 z hamulcami Sora i poprzedni właściciel mówił że oponka 28c z przodu wchodzi a z tyłu jest dosłownie na gazetę.

Edytowane przez Gość
Opublikowano

Dzięki za odpowiedzi. Czyli problemu nie rozwiązaliśmy. Macie jakieś doświadczenie z jazdą na tak wąskich oponach zimą? Przychodzi Wam do głowy jakieś alternatywne rozwiązanie?

Opublikowano
7 minut temu, ppros napisał:

Dzięki za odpowiedzi. Czyli problemu nie rozwiązaliśmy. Macie jakieś doświadczenie z jazdą na tak wąskich oponach zimą? Przychodzi Wam do głowy jakieś alternatywne rozwiązanie?

Rower MTB ;) W takich warunkach jakie mamy obecnie szosy na slickach 25c nie tykam.

Opublikowano

Co do jazdy na 35c zimną to bez problemu śmiga się po śniegu, do tego mega zabawa! Wiadomo na lodzie to każda opona zero trakcji. W sypkim śniegu bez problemu. Mokry też spoko

Co do miejsca, to u dziewczyny w tribanie 520 mam zamontowane 35c i tak to wygląda.

https://forum.szajbajk.pl/index.php?/topic/360-Najszersza-opona-jaką-zmieścicie-w-swojej-szosie.#entry99516

Ze zbieraniem błota nie masz jakiegoś większego problemu. Tylko nie wie, czy w 500 mam takie dane hamulce musiałbyś sprawdzić