Skocz do zawartości

MTB + sztywny widelec

MarcinMsz

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Gdzieś było już na forum o przerobieniu roweru mtb z amortyzatorem na sztywny widelec.Kontynuacja tematu . Mam do wyboru kilka widelców a konkretnie Mosso m3 pro  i Mosso m5 jeden i drugi ten sam materiał różnica w długości m3pro  ma wysokość widelca od osi koła do początku rury sterowej 47cm m5 ma 44cm .który waszym zdaniem będzie lepszy do roweru kellys viper 2.0 kola 26 z hamulcami tarczowymi .Oczywiście pozbywamy się kowadełka sr suntour xct skok 100.

Opublikowano (edytowane)

Lepiej niższy. Widelce pod koło 26' o skoku 100 mm mają zwykle 47 cm wysokości, ale bez obciążenia. Kiedy wsiadasz na rower to widelec się ugina (a raczej prawidłowo ustawiony powinien) o jakieś 2 cm, więc 44 cm będzie pasował optymalnie .

Edytowane przez seraph
Opublikowano

Hej. Ja do ramy Kellys Viper wrzuciłem Mosso M5 a ewentualne niedogodności z wysokości kokpitu regulowałem podkładkami pod/nad mostkiem. 

Opublikowano (edytowane)

Tyle, że to nie tylko i nie głównie chodzi o wysokość kierownicy, ale o wysokość suportu i zmianę kątów główki ramy i rury podsiodłowej - cały rower się do przodu pochyla.

Edytowane przez seraph