Skocz do zawartości

[Łańcuch]Jazda na 3 łańcuchy

Rowerowa Szajba

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam nie wiem czy w dobrym temacie piszę. Chodzi mi o zakup dwóch dodatkowych łańcuchów bo co poniektórzy jeżdzą na 2 lub 3 łańcuchy w swoich rowerach. Czy to przedłuża zywotność napedu (pisało gdzieś że tak)? Dodam że zakup planuje dwóch dodatkowych KMC X 9,93. Na aktualnym mam przebieg 700-800 km i nie widze żeby sie rozciągnął. Jak to widzicie? Czy moze dopiero zmieniać przy rozciągnięciu 0,5 -0,75. A napęd to deore. Wole dowiadczonych ludzi zapytac zanim kupię. Pozdrawiam.

Opublikowano

Życie napędu przedłuża regularne czyszczenie go i smarowanie lańcucha oraz sprawdzanie go co jakiś czas przymiarem. 3 łańcuchy nic nie pomogą jak nie dbasz o napęd. Należycie traktowany łańcuch zrobi kilka tys km a napęd 3 razy tyle. Jak to mówią... kto nie smaruje ten nie jedzie 😉

Opublikowano

Ja dbam o napęd tylko myslałem że jak ktos ma 2-3 łańcuchy i zmienia je co 500 km to pisza co poniektórzy że to przedłuża zywotność napędu ale jakim cudem ? Tez mi sie wydawało że cos w tym jest nie tak. 

Opublikowano

700-800 km to może być już za późno na nowy łańcuch. Zmiana łańcuchów nie przedłuża żywotności całego napędu tylko kasety i korby - łańcuchy się zużywają tak samo jak pojedynczy, ale nie zdzierają tak zębów, więc można przejechać na 1 kasecie tyle ile na 3 kompletnych napędach. W przypadku drogich kaset to jest opłacalne, w przypadku popularnych i tanich - dyskusyjne.

I pamiętaj też, że co 500 km trzeba zmieniać łańcuch na najkrótszy - może się okazać, że po lekkich 500 km ten dopiero zdjęty będzie nadal najkrótszy.

Opublikowano

Moja metoda jest taka:
Jak łańcuch ma wydłużenie, że przymiar 0,75 wchodzi to wymieniam łańcuch na nowy. Statystycznie przejeżdżam na nim około 2 500km i przymiar 0,75 znów wchodzi. Po przejechaniu około 15 000 (około 5 lat użytkowania) wytarły się dwie zębatki kasety najczęściej używane. Wymieniłem je na nowe. Po wymianie kaseta ma przejechane około 7 000km i wszystko dobrze działa.
Łańcuch jest czyszczony i smarowany regularnie jak się zabrudzi (co około 150km po szosie lub po 50km w terenie) i wymieniany jak przymiar wchodzi 0,75. Teraz po ponad 20 000km wychodzi, że musiałbym zmienić tarczę z przodu i pewnie w ziemie to zrobię.

Tak więc podsumowując wychodzi, że na kasetę wchodzi nie 3 łańcuchy ale co najmniej 6szt.

• Lubię to! 1
  • 2 miesiące temu...
Opublikowano

Te nieużywane łańcuchy przechowywane są w czym? W butelce całe zanurzone w ekstrakcyjnej czy w czym innym? Jak najlepiej?

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Opublikowano
13 godzin temu, svoboda napisał:

Te nieużywane łańcuchy przechowywane są w czym? W butelce całe zanurzone w ekstrakcyjnej czy w czym innym? Jak najlepiej?

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Zrób szejka, wyczyść, WYSUSZ, nasmaruj na grubo olejem i z tym olejem do woreczka strunowego. (tak zimuje mój łańcuch). 

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

Podepne się pod temat. Ja po zrobieniu ok 1k na łańcuchu mam go do wymiany. Na ogół kaseta jest jeszcze ok. Ale też już mi się zdarzyło ,że kaseta nowego łańcucha już nie chciala. Jezdze na Shimano hg93. Na pewno w moim przypadku duża waga ma na to wpływ(120), ale jeszcze nigdy nie zrobiłem na łańcuchu więcej ,żeby nie uszkodzić kasety. Sam nie wiem czy nie lepiej jeździć na jednym ,aż do zajechania całości.  Ostatnio miałem dwa łancuchy,kasetę i zrobiłem na komplecie 5k. 

To co pisze @-Marcin- u mnie jest nie możliwe. 

Podkreśle,że też dbam o napęd jak trzeba.

• 8 miesięcy temu...
Opublikowano
W dniu 19.11.2018 o 10:10, -Marcin- napisał:

Jak łańcuch ma wydłużenie, że przymiar 0,75 wchodzi to wymieniam łańcuch na nowy. Statystycznie przejeżdżam na nim około 2 500km i przymiar 0,75 znów wchodzi. Po przejechaniu około 15 000 (około 5 lat użytkowania) wytarły się dwie zębatki kasety najczęściej używane. Wymieniłem je na nowe. Po wymianie kaseta ma przejechane około 7 000km i wszystko dobrze działa.

Tak więc podsumowując wychodzi, że na kasetę wchodzi nie 3 łańcuchy ale co najmniej 6szt.

Na jakim osprzęcie jeździsz? Ja w jeden sezon (5-6tys km) zajeżdżam kasetę XT (9s) do tego stopnia że już nie jest w stanie przyjąć kolejnego łańcucha (trzeciego).

Opublikowano

Taka ciekawostka. Wg. mojego przymiaru (Unior 1643/4) wyciąg łańcucha zależy od danego napędu. 

do 10 rzędów

> 0,6% do wymiany
< 0,6% OK

11 i 12 rzędów

> 0,5% do wymiany
< 0,5% OK

Opublikowano

Nie ma reguły. Łańcuch Deore ma mniejszy luz roboczy od łańcucha XT więc teoretycznie ten drugi szybciej się zużywa (wskazanie przymiaru na 0,75%). W praktyce spokojnie jeszcze trochę posłuży. A jeszcze taka ciekawostka. Ostatni łańcuch jaki miałem to KMC 10.93 wymieniłem go kiedy był grubo poza wskazaniami przymiaru a mimo to kaseta nie miała problemu z przyjęciem nowego łańcucha.

Opublikowano
W dniu 12.11.2019 o 21:41, Accent_Szaj napisał:

@colinSTi popatrzyłeś na daty? To wpis z przed roku 

No i? Po roku informacja się przedawnia?

Opublikowano
W dniu 18.11.2019 o 16:51, colinSTi napisał:

No i? Po roku informacja się przedawnia?

Za rok Ci odpowiem,na twoje pytanie ;) 

Opublikowano
W dniu 11.11.2019 o 23:01, colinSTi napisał:

Na jakim osprzęcie jeździsz? Ja w jeden sezon (5-6tys km) zajeżdżam kasetę XT (9s) do tego stopnia że już nie jest w stanie przyjąć kolejnego łańcucha (trzeciego).

Trochę późna odpowiedź ale...Jeździłem na kasecie deore Lx. Teraz już zmieniłem górski rower i napęd na SRAM X0 i po przejechaniu 2000km przymiar nie wpada w 0,75 i dalej jeżdżę. Wychodzi, że łańcuch od X0 jest co najmniej 2x wydajniejszy (i droższy) od deore. Jeżdżę tym rowerem prawie wyłącznie na maratonach i w górach. Co do kasety to za krótko jeżdżę na niej by się wypowiadać.

Nie mniej od dawna wymieniam łańcuch zawsze na nowy jak przymiar wejdzie na 0,75 i kasety używam jak pisałem na co najmniej 15k km. Nie wiem co może być przyczyną, że u mnie kaseta wytrzymuje 15-20k a u Ciebie 5-6k. Może za rzadko zmieniasz łańcuchy? W góralu zmieniałem łańcuch deore ze względu na przymiar co około 1000km w szosówce alivio co 2500-3000km.

Opublikowano
52 minuty temu, -Marcin- napisał:

Nie wiem co może być przyczyną, że u mnie kaseta wytrzymuje 15-20k a u Ciebie 5-6k

Moc nóg, rodzaj terenu, warunki, sposób czyszczenia/smarowania, miejsce przechowywania, zużyty blat, itd......................