Skocz do zawartości

[Wyczerpany] Zła praca przerzutki

Pececik

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Zmieniłem wczoraj osprzęt w moim rowerze i niestety mam problem z regulacją tylniej przerzutki. Ustawiłem śruby, aby łańcuch nie mógł spaść z kasety. Następnie założyłem linkę i tu zaczął się problem. Nie wiem dlaczego, ale przerzutka nie może zrzucić łańcucha z 1 na 2 koronkę kasety, tzn. wrzucam na manetce 2, nic się nie dzieje, a gdy wrzucę 3 bieg to on normalnie wchodzi. Dodam, że również na innych biegach praca przerzutki mnie nie zadawala. Biegi potrafią wchodzić po pewnym czasie, regulacja linką nic nie daje, gdy podkręce śrubę baryłkową to z 9 na 1 bieg przełącza normalnie, a w górę nie zawsze chce. Przerzutka to Shimano Deore RD-M592 SGS, kaseta Alivio CS-HG400,  Shimano Alivio SL-M4000, a łańcuch to Shimano Deore CN-HG53. Według internetu to powinno być ze sobą kompatybilne. Proszę o pomoc. 

Pozdrawiam :)

Opublikowano (edytowane)

Obowiązkowa wideoteka (tam jest dosłownie wszystko powiedziane):

PS. Sprawdź czy linka przerzutek jest prawidłowo wszędzie zamocowana i napięta. Oraz czy linka jest dobrze przykręcona do przerzutki.

Edytowane przez suchy
Opublikowano

Robię wszystko tak jak na filmie, ale dlaczego problem jest tylko na jednym biegu, z 1 na 2 ? Szajbajk mówił, że w niektórych przerzutkach  tak jest, ale w Deore? To jest na pewno wina przerzutki ?

Opublikowano

Jeśli biegi wbijają po czasie albo co drugi lub nie wchodzi najtwardszy/najmiększy to prawdopodobnie masz już wyciągnięty łańcuch. 

Opublikowano

Niestety niemożliwe , bo wczoraj założyłem nowy łańcuch

Opublikowano (edytowane)

Sprawdź czy masz prosty hak przerzutki oraz czy nigdzie przerzutka nie jest skrzywiona.

Przerzutka nowa? Sprawdź czy nie ma luzu na wózku.

Wrzuć zdjęcia kasety z bliska jeżeli nie jest nowa.

Tak jak wcześniej pisałem, z linką jest wszystko ok?

Manetka nowa czy używana?

I takie retoryczne pytanie. Długość łańcucha jest odpowiednio dobrana? Bo raz miałem tak że niby łańcuch nowy ale niestety był za długi co wpływało na opóźnioną pracę przerzutki.

Edytowane przez suchy
Opublikowano

Cały osprzęt jest nowy, długość łańcucha jest również dobrze dobrana, pominąłem przerzutke i dodałem 2 ogniwa 

Opublikowano

Linka musi być naprawdę mocno dociągnięta przy zakładaniu, przy manetce ustawionej na najmniejszą zębatkę. Baryłka jest do drobnych regulacji przy nierównej pracy -- nie zastąpi dobrego naciągu linki.

Opublikowano

Problem rozwiązany, odkręciłem trochę tą trzecią śrubę, dzięki temu łańcuch zbliżył się do kasety. Regulacja stała się banalna po tym i działa to idealnie. Dziękuję za pomoc. Pozdrawiam.

• Pomógł 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...