Arek arkowaty Opublikowano 16 Listopada 2018 Opublikowano 16 Listopada 2018 Witam, Mam w swoim rowerze koło z taką piastą, rower ma rok, przejechałem około 5000 km po mieście, utrzymywałem czystość , nie dostawała się tam woda, zero błota, itp. warunków. Jestem lekki ważę ok. 70 kg i nie mam silnych nóg, jeżdżę spokojnie czasem szybciej ale bez szarpnięć i bardzo delikatnie hamuje. Od jakiegoś czasu stało się tak że rower zaczął sam hamować, prawie mnie zrzucił bo nie byłem na to przygotowany, pierwszy raz stało się to gdy wieczorem wracałem do bloku i sprowadziłem rower po schodach piwnicznych na tylnym kole tak jak robią to bmx-owcy , dopiero rano zauważyłem że rower nie chciał jechać do przodu, koło blokowało się mocno, tym mocniej im bardziej chciałem jechać do przodu lub prowadzić rower, popchnięcie kilka metrów roweru do tyłu odblokowało koło i po kilkukrotnym powtórzeniu tego zabiegu rower jeździł miesiące i z 2000 km idealnie, jak nowy. Kilka dni temu znowu rower zablokował się mi ale chyba bez przyczyny z mojej strony, rano po prostu był zablokowany, na chwilkę odblokowuje się gdy popcham go do tyłu ale za dwa metry jazdy do przodu (nieważne czy kręcąc pedałami czy pchając) znowu jest na amen zablokowany. Wszystko z zewnątrz wygląda jak nowe, biegi chodzą dobrze. Nigdy piasta ni wydawała żadnych 'dziwnych' odgłosów braku smarowania itp.
Gość Opublikowano 17 Listopada 2018 Opublikowano 17 Listopada 2018 Cześć może powinieneś ją rozebrać i nasmarować jak się boisz że nie dasz rady daj do serwisu rowerowego bo raczej nie wiem czy ktoś na forum miał do czynienia z tą piastą.
Arek arkowaty Opublikowano 18 Listopada 2018 Autor Opublikowano 18 Listopada 2018 Witaj, zrobiłbym to ale mieszam w bloku i nie mam imadła ze stołem , próbowałem rozebrać w rękach ale zwykły kluczami nie daje rady (są za grube), oddam ją do serwisu choć mam wrażenie że jest 'zmielona'. Jestem zawiedziony tą wyreklamowaną niezawodnością tych piast. Dzięki za odzew :-)
Arek arkowaty Opublikowano 20 Listopada 2018 Autor Opublikowano 20 Listopada 2018 A wiec tak, jestem po naprawie u mechanika z serwisu - całkowicie rozleciał się koszyk na kulki w jednym łożysku piasty, kulki się wtedy zbiegły razem i zblokowały piastę. Co dziwne i ciekawe to już pół roku temu tak mi się zblokowała po sprowadzeniu roweru na tylnym kole po schodach piwnicznych (widocznie od wibracji), czyli już wtedy musiała co najmniej jedna kulka wypaść z rozwalonego koszyka , dzięki delikatnemu jeżdżeniu dłuugo wytrzymało. Człowiek powiedział że to wybitnie rzadka awaria i ze miałem szczęście że to dostępna 'ot tak' część. Pozdrawiam :-).
Rekomendowane odpowiedzi