Zigfir Opublikowano 16 Listopada 2018 Opublikowano 16 Listopada 2018 (edytowane) Śmigam sobie obecnie w jakiś zmaltretowanych trekingowych z gore ale robi się powoli na asfalcie za zimno. Ciepła skarpeta termiczna trochę poprawia komfort ale po godzince w okolicach 30km/h poniżej 10 stopni but się mocno oziębia i robi się chłodnawo. Dodatkowo pojawia się problem przejścia miedzy spodniami a samym butem gdzie pojawia się zimny punkt. Pewnym rozwiązaniem rozwiązaniem jest skarpetka z membraną ale zastanawiam się jak wygląda oddychalność takiego rozwiązania przy dłuższej jeździe. A może lepiej zastosować ochraniacze (np Endury MT500 plus) lub wyższy but zimowy (a jeśli ten drugi to jakie warto zwrócić uwagę)? Edytowane 16 Listopada 2018 przez Zigfir
Gość Opublikowano 16 Listopada 2018 Opublikowano 16 Listopada 2018 Próbowałeś śmigać w zimowych butach ? Takich np do kostki? Ja w takich śmigałem kwestia przyzwyczajenia , nie wygląda to może stylowo ale jest ciepło
Zigfir Opublikowano 16 Listopada 2018 Autor Opublikowano 16 Listopada 2018 (edytowane) 20 minut temu, piter614 napisał: Próbowałeś śmigać w zimowych butach ? Takich np do kostki? Ja w takich śmigałem kwestia przyzwyczajenia , nie wygląda to może stylowo ale jest ciepło Nie próbowałem bo generalnie nie mam takich butów. Na zwykła zimę stosuję przeważnie nieco cięższe - przejściowe z gore bez dodatkowego ocieplenia tyle, że z grubszą skarpetą. Ewentualnie w pełni wysokie jak sypnie śniegiem. Niestety oba rozwiązania się nie sprawdzają w tym przypadku. Chy6ba ze dać podwójną skarpetkę...? Edytowane 16 Listopada 2018 przez Zigfir
de Villars Opublikowano 16 Listopada 2018 Opublikowano 16 Listopada 2018 Dotąd jeździłęm w zwykłych letnich butach, za to z dwoma parami skarpet. Dawało to nawet radę przy temperaturach do ok 5-10 stopni. Ale teraz idzie zimno i trzeba wymyslić coś innego. Dosżły do mnie buty zimowe, zobaczymy jak się będą sprawować.
Zigfir Opublikowano 16 Listopada 2018 Autor Opublikowano 16 Listopada 2018 8 minut temu, de Villars napisał: Dotąd jeździłęm w zwykłych letnich butach, za to z dwoma parami skarpet. Dawało to nawet radę przy temperaturach do ok 5-10 stopni. Ale teraz idzie zimno i trzeba wymyslić coś innego. Dosżły do mnie buty zimowe, zobaczymy jak się będą sprawować. No właśnie wczoraj niby było 10 stopni (po powrocie 8 ale wilgotność spora) i przy pojedynczych skarpetkach było średnio komfortowo. Inna sprawa, że akurat testowałem stosunkowo cienkie skarpetki Endury z wełny merynosa i jako zimowe to się średnio nadają przy nie zimowych butach. Zastanawiałem się na butami FIVE TEN FREERIDER EPS HIGH po przecenie za 300 złociszy ale kurcze za długo i rozmiaru nie ma w sensownych kolorach.
Łukasz_P Opublikowano 16 Listopada 2018 Opublikowano 16 Listopada 2018 Godzinę temu, de Villars napisał: Dotąd jeździłęm w zwykłych letnich butach, za to z dwoma parami skarpet. Dawało to nawet radę przy temperaturach do ok 5-10 stopni. Ale teraz idzie zimno i trzeba wymyslić coś innego. Dosżły do mnie buty zimowe, zobaczymy jak się będą sprawować. Na jakie w końcu się zdecydowałeś?
Gość Opublikowano 16 Listopada 2018 Opublikowano 16 Listopada 2018 Ja mówiłem o zwykłych zimowych butach nie o rowerowychTeraz obecnie mam buty 5.10 dziś jeździłem było rano 2 stopnie było mi ciepło takie mam https://m.bikester.pl/five-ten-freerider-elc-but-oty-czarny-565682.html
JaW Opublikowano 28 Listopada 2018 Opublikowano 28 Listopada 2018 Kupiłem dziś takie Salomony do jazdy na umiarkowanym mrozie: https://allegro.pl/buty-zimowe-salomon-shelter-cs-wp-404729-r-45-1-3-i7516325204.html Mam nadzieję, że się sprawdzą, zobaczymy.
LuckyLuk Opublikowano 30 Listopada 2018 Opublikowano 30 Listopada 2018 Ja z racji, iz nie mam jeszcze zadnych zimowych butow rowerowych (tak wogole to jeszcze niewiele mam z ubioru typowo rowerowego...) , a te buty co uzywam na codzien to sie nie nadaja na rower to kupilem ochraniacze pod platformy Endura mt500 plus (wersje bez "plusa" sa do Spd).Uzywalem narazie moze z 5, 6 razy w temp +4 do -4 (pod nimi terrexy swift, jezeli dobrze pamietam nazwe). Jest nienajgorzej. Tyle, ze zakladanie tego... to katorga, szczegolnie za 1wszym razem. Bylem przekonany, ze je rozerwe zamim je poprawnie zaloze, ale jakos cudem przetrwaly. Napocilem sie coniemiara, ale co kolejne podejscie jest juz troche latwiej i szybciej. Jak sie dojdzie do wprawy to jakos idzie. Tylko nie wiem ile takich zalozen wytrzymaja. Kosztuja 200stowki z groszami Teraz jestem na etapie poszukiwan maski, ale nie antysmogowej, aby dalo sie jakotako oddychac editSporo modeli z obnizką 50% na 5.10 na bikesterze z tego co widze Wysłane z Tapatalka
Zigfir Opublikowano 2 Grudnia 2018 Autor Opublikowano 2 Grudnia 2018 W dniu 30.11.2018 o 17:29, LuckyLuk napisał: Ja z racji, iz nie mam jeszcze zadnych zimowych butow rowerowych (tak wogole to jeszcze niewiele mam z ubioru typowo rowerowego...) , a te buty co uzywam na codzien to sie nie nadaja na rower to kupilem ochraniacze pod platformy Endura mt500 plus (wersje bez "plusa" sa do Spd). Uzywalem narazie moze z 5, 6 razy w temp +4 do -4 (pod nimi terrexy swift, jezeli dobrze pamietam nazwe). Jest nienajgorzej. Tyle, ze zakladanie tego... to katorga, szczegolnie za 1wszym razem. Bylem przekonany, ze je rozerwe zamim je poprawnie zaloze, ale jakos cudem przetrwaly. Napocilem sie coniemiara, ale co kolejne podejscie jest juz troche latwiej i szybciej. Jak sie dojdzie do wprawy to jakos idzie. Tylko nie wiem ile takich zalozen wytrzymaja. Kosztuja 200stowki z groszami Teraz jestem na etapie poszukiwan maski, ale nie antysmogowej, aby dalo sie jakotako oddychac edit Sporo modeli z obnizką 50% na 5.10 na bikesterze z tego co widze Sporo tylko że akurat 44 to bardzo wzięty rozmiar. Nomen omen przy ochraniaczach mt500 plus dla tego rozmiaru to wypada rozmiar XL/XXL, którego też już nigdzie nie ma.
Andrzej Sawicki Opublikowano 2 Grudnia 2018 Opublikowano 2 Grudnia 2018 Jeśli ciągnie od dołu, polecam wełniane wkładki do butów. Najlepszy najtańszy upgrade do roweru na zimę.
Zigfir Opublikowano 2 Grudnia 2018 Autor Opublikowano 2 Grudnia 2018 6 minut temu, Andrzej Sawicki napisał: Jeśli ciągnie od dołu, polecam wełniane wkładki do butów. Najlepszy najtańszy upgrade do roweru na zimę. A wrzucasz pod profilowany oryginał, na, czy zamiast?
Andrzej Sawicki Opublikowano 2 Grudnia 2018 Opublikowano 2 Grudnia 2018 Zamiast. Buty rowerowe są za ciasne, aby dokładać cokolwiek. Tak samo lepiej kupić wełniane skarpetki niż zakładać po dwie pary. 1
trollu Opublikowano 2 Grudnia 2018 Opublikowano 2 Grudnia 2018 jeśli "zamiast" to może być lipa, bo i tak nie zwiększysz warstwy izolującej. a czy "na" czy "pod" to chyba już indywidualna sprawa do przetestowania. Ja bym próbował "na" taka wkładka jest raczej cieplejsza niż oryginalna więc lepie mieć ją bliżej stopy. A co do podwójnych skarpet - ja mam M089, rozmiar ok ale średnio widzę podwójną skarpetę w bucie. Żeby to działało, w bucie musi być pewna ilość miejsca na "powietrze". Jeśli upchniemy na chama stopę z 2 skarpetami to raz, że ściśniemy stopę (krążenie) a dwa i tak będzie ciągnęło zimno od wierzchniej warstwy buta
Andrzej Sawicki Opublikowano 2 Grudnia 2018 Opublikowano 2 Grudnia 2018 (edytowane) Wierz mi, plastikowe wkładki w trekach, a tym bardziej SPD, nie umywają się do poziomu izolacji włochatej wełny. Nie mówimy tu o kawałku cienkiego materiału. Zamiast kilku mm wkładki dajemy kilka mm wełny. Sam się zdziwiłem, jak ogromna jest różnica. Przed wyjściem robi się normalnie gorąco w stopy. Edytowane 2 Grudnia 2018 przez Andrzej Sawicki
Gość Opublikowano 2 Grudnia 2018 Opublikowano 2 Grudnia 2018 Andrzej a jakiś link chętnie bym zobaczył co proponujesz 🧐Jestem zmarzliwy w stopy
Łukasz_P Opublikowano 2 Grudnia 2018 Opublikowano 2 Grudnia 2018 Idź do jakiegokolwiek obuwniczego, jak Deichmann czy CCC. Tam jest spory wybór. Również termicznych z aluminiową izolacją.
Andrzej Sawicki Opublikowano 2 Grudnia 2018 Opublikowano 2 Grudnia 2018 (edytowane) Takie o. Kupiłem wersję z aluminium. Wersja z filcem wyglądała mi na grubszą i bałem się, że zrobi mi za ciasno w butach. Edytowane 2 Grudnia 2018 przez Andrzej Sawicki
LuckyLuk Opublikowano 3 Grudnia 2018 Opublikowano 3 Grudnia 2018 Sporo tylko że akurat 44 to bardzo wzięty rozmiar. Nomen omen przy ochraniaczach mt500 plus dla tego rozmiaru to wypada rozmiar XL/XXL, którego też już nigdzie nie ma.No mogłyby być tańsze, ale to jedyny model na jaki trafiłem dedykowany platformom, no i tak jak piszesz, z dostępnością rozmiaru powyżej 43 jest już cieżko, u mnie na szczęście 42. Jestem ciekaw do jakich temperatur będę mógł z nimi "zejść", o ile się wcześniej nie rozpadną przy pięcie podczas zakładania/zdejmowania, jakby co to jeszcze pokombinuje ze skarpetamiWysłane z Tapatalka
Zigfir Opublikowano 5 Grudnia 2018 Autor Opublikowano 5 Grudnia 2018 W dniu 28.11.2018 o 19:57, JaW napisał: Kupiłem dziś takie Salomony do jazdy na umiarkowanym mrozie: https://allegro.pl/buty-zimowe-salomon-shelter-cs-wp-404729-r-45-1-3-i7516325204.html Mam nadzieję, że się sprawdzą, zobaczymy. Poszedłem w tym samym kierunku. Buty dotarły i robią dobre wrażenie. Mają grubą podeszwę i wkładkę grubości mniej więcej 0,5cm. Mogłyby być trochę głębsze przy pięcie ale z drugiej strony mniej będą krępować ruchy. Z rozmiarówką trzeba uważać bo u Salomona moje 44 to 45 1/3. Teoretyczny podawany przez producenta komfort cieplny przy - 2 ale myślę że porządna skarpeta też swoje zrobi a zawsze można na nie ocieplacze dołożyć jak już się już uda gdzieś dorwać. Spory + za wagę. 1
Rekomendowane odpowiedzi