suchy Opublikowano 29 Kwietnia 2017 Opublikowano 29 Kwietnia 2017 (edytowane) Rower sam składałem po to aby nauczyć się jeździć w trochę cięższym terenie i poznać zalety jak i wady full-a. Rozmiar ramy -M Rocznik 2008 (chyba) Skok przód - 160mm Skok tył - 100/120 mm Napęd: 1x9 Hamulce przód/tył - 203/180mm Reszta widoczna na zdjęciech więc wg mnie komantarz zbędny. O zaletach i wadach tego roweru, a głównie ramy napisałem tutaj: Od siebie dodam, że jęździłem wieloma "składakami". Ale jedna rzecz mnie zadziwiła w tej ramie, a mianowicie lakier. Bo za tradycyjnymi obtarciami w miejscach newralgicznych np przy linkach, ale to bardziej wynika ze stylu użytkowania poprzedniego właściciela, lakier jest poprostu super trwały. Zero jakich kolwiek odprysków od kamieni czy od podskakujących gałęzi. Edytowane 29 Kwietnia 2017 przez suchy 1
marekctr Opublikowano 4 Czerwca 2017 Opublikowano 4 Czerwca 2017 Jak się na tym śmiga? Wygląda zacnie.
Gość Opublikowano 5 Czerwca 2017 Opublikowano 5 Czerwca 2017 Niezły dzikus wyszedł. Geo za bardzo nie spaprał ten amor? Jaki masz teraz kąt główki, jak toto skręca?
suchy Opublikowano 6 Czerwca 2017 Autor Opublikowano 6 Czerwca 2017 (edytowane) Dnia 4.06.2017 o 21:22, marekctr napisał: Jak się na tym śmiga? Wygląda zacnie. Powiem tak. Jeżeli chodzi o hopy pojedyńcze to nie ma najmniejszego problemu. Problem zaczyna się wtedy kiedy są blisko siebie postępujące, niestety już stara geometria daje o sobie znać. Następnym co zauważyłem to przy szybkich zjazdach jest problem zbyt krótkiego rozstawu kół. 23 godziny temu, SpiderMAN napisał: Niezły dzikus wyszedł. Geo za bardzo nie spaprał ten amor? Jaki masz teraz kąt główki, jak toto skręca? Tzn amor moim zdaniem trochę poprawił geometrie w przypadku zjazdów w sprawie stabilności. Ale to zarazem podwyższyło samą pozycję na rowerze. Niestety już z taką geometrią niewielę zwojuję. Wg moich wyliczeń kąt główki wynosił w granicach 68' także nawet jak na zjazdówkę to i tak za duży. W standardzie jest 69'. Skręca aż za bardzo bo tak jak wcześniej wspomniałem ma nie za duży rozstaw kół i geo jeszcze trochę nie dzisiejsza? Edit. Ale już na ukończeniu jest nowy projekt oparty na ramie mondraker foxy r 2013 Edytowane 6 Czerwca 2017 przez suchy
Puncu Opublikowano 6 Czerwca 2017 Opublikowano 6 Czerwca 2017 Wg moich wyliczeń kąt główki wynosił w granicach 68' także nawet jak na zjazdówkę to i tak za duży. W standardzie jest 69'. Skręca aż za bardzo bo tak jak wcześniej wspomniałem ma nie za duży rozstaw kół i geo jeszcze trochę nie dzisiejszaW zjazdówkach kąt główki to około 64 stopnie. 68 to jeszcze dość pionowo.Jaką masz baze kół?
Gość Opublikowano 6 Czerwca 2017 Opublikowano 6 Czerwca 2017 Tak myślałem... To się za bardzo do zjazdu nie nadaje... Enduro co najwyżej i to nie za ciężkie...
Fenthin Opublikowano 6 Czerwca 2017 Opublikowano 6 Czerwca 2017 Panowie, bo to nie jest rower do enduro, a tym bardziej do DH. Te rowery wychodziły z widelcami 120mm i są to typowe scieżkowce.
suchy Opublikowano 6 Czerwca 2017 Autor Opublikowano 6 Czerwca 2017 Panowie. To nigdy nie był, nie jest i nigdy nie będzie rower do enduro, dh, czy nawet trialu. Nigdy tego nie twierdziłem i nigdy tego nie powiem. Został ten rower przeze mnie złożony tylko i wyłącznie po to aby liznąć podstawy jazdy na fullu. Tak od początku pisałem. Ale wg mnie jest to bardzo dobra propozycja dla kogoś kto chce poznać podstawy zasad działania i techniki jazdy na takim rowerze. Ja już poznałem których otwarcie mówię. Dlatego przechoze na następny poziom i przeskakuje na mondrakera. Ale powtażam. Moją ideą było poznanie jazdy na fullu a nie od razu wskakiwanie na rasowe enduro czy dh. Po pierwsze pewnie okaleczyłbym sie, bo jadąc z myślą że mam super sprzęt to mogę zapomnieć do czego służą hamulce. A po drugie, to jest to co szajbajk powtarza, tj małymi krokami do przodu. 27 minut temu, SpiderMAN napisał: Tak myślałem... To się za bardzo do zjazdu nie nadaje... Enduro co najwyżej i to nie za ciężkie... Dobrze myślałeś? a po za tym w moich okolicach cieżko o typowe trasy enduro, wiec nie chciałbym mieć przerostu formy nad treścią. 21 minut temu, Fenthin napisał: Panowie, bo to nie jest rower do enduro, a tym bardziej do DH. Te rowery wychodziły z widelcami 120mm i są to typowe scieżkowce. Zgadza się. Ale to jest mój projekt, pojeździłem, poznałem plusy i minusy których tak naprawdę jest więcej. Ale po pierwsze cena.....bo z góry wiedziałem że to na początek tylko a po drugie chęć zdobywania doświadczenia na różnych sprzętach nie tylko z najnowszymi geometriami. No i fun ze składanie czegoś po swojemu. 1 godzinę temu, Puncu napisał: W zjazdówkach kąt główki to około 64 stopnie. 68 to jeszcze dość pionowo. Jaką masz baze kół? Niestety już nie zmierzę bo rower rozebrany bo części poszły do innej ramy.
Rekomendowane odpowiedzi