Skocz do zawartości

Spodnie długie zimowe

Gość

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam pytanie czy ktoś z forumowiczów używa spodni tej firmy

Jestem ciekaw jak się sprawdzają

https://attiq.net/spodnie-kolarskie-windblock.html

Zależy mi na zimowych spodniach które chronił by przed wiatrem mrozem i deszczem

Kupiłem kiedyś w decatlonie spodnie z serii 500 ale nie nadają się na niższe temperatury, oraz przy wietrze najlepiej zakładać nogawki które mają membranę

Może ktoś używa i poleci tel lub inne

Z tej firmy mam zimowe górskie jestem mega zadowolony ale górskie a rowerowe to dwie różne bajki

Lub może używa jakiś użytkownik tej firmy i mógłby coś napisać więcej czy się sprawdza w warunkach zimowych
http://sklep.bcmnowatex.com.pl/komplet-zimowy-vezuvio-freezer-red.html
Będę wdzięczny

Opublikowano

O kurczę, podbijam temat, widzę tutaj możliwość skompletowania dodatkowo podkoszulki oraz ocieplaczy w bardzo przystępnych cenach.

Opublikowano

Dla za intwreaowanych
Dowiedziałem się że
Odzież można zwrócić bez problemu jeżeli okaże się nie odpowiednia
Rozmiar M będzie dobry na wzrost 165 cm czyli jak ja mam
Maja mieć ofertę na czarny piątek specjalne rabaty
Może wtedy opłaci się kupić coś na promocji
Czytałem też na i nych forach o tych spodniach bardzo polecają nie przemaka ja w deszczu i w zimie też jest ciepło
Wolę kupić odzież niż trenażer

Opublikowano
Godzinę temu, piter614 napisał:

Dla za intwreaowanych
Dowiedziałem się że
Odzież można zwrócić bez problemu jeżeli okaże się nie odpowiednia
Rozmiar M będzie dobry na wzrost 165 cm czyli jak ja mam
Maja mieć ofertę na czarny piątek specjalne rabaty
Może wtedy opłaci się kupić coś na promocji
Czytałem też na i nych forach o tych spodniach bardzo polecają nie przemaka ja w deszczu i w zimie też jest ciepło
Wolę kupić odzież niż trenażer emoji10.png

Piszesz o tych ciuszkach z Attiqa czy tym komplecie z Vezuvio ?

Opublikowano
Piszesz o tych ciuszkach z Attiqa czy tym komplecie z Vezuvio ?
Kurde nie dodałem vezuvio
Opublikowano
8 godzin temu, piter614 napisał:

Kurde nie dodałem vezuvio emoji28.png

Faktycznie, opinie nie są złe. Już sobie poskładałem zestawik, teraz czekamy na promocje :)

Opublikowano

Co wybrałeś?
Ja zastanawiam się nad kompletem zimowym koloru czerwonego, spodnie bez wkładki 480 zł cena obecna

Opublikowano
2 godziny temu, piter614 napisał:

Co wybrałeś?
Ja zastanawiam się nad kompletem zimowym koloru czerwonego, spodnie bez wkładki 480 zł cena obecna

Ja to samo, ale czerń oraz marzy mi się jeszcze bielizna z wkładką oraz podkoszulka:

1. Komplet
  2. Koszulka
  3. Bokserki
Opublikowano (edytowane)

@eathan to ja się mogę wypowiedzieć. Mam właśnie te spodnie i są ekstra. Początkowo wydawały mi się jak zbroja, trochę ciężko je założyć, ale jak już się włoży na odpowiednie miejsce, ułoży, to jak druga skóra. Na razie wypróbowane do -4 stopni i nie mam potrzeby w moim przypadku dawać dodatkowej warstwy pod spód. W niedzielę przetestowałem je w mokrych warunkach: mniej więcej -2 stopnie i marznący deszcz. Lekki dyskomfort poczułem dopiero gdy zasiadłem w wyziębionym samochodzie i nieopatrzne dmuchnęło mi z nawiewu na udo, a już trochę stygłem. Jednak w czasie wypadu nawet dłuższy postój nie sprawiał dyskomfortu. Poza odpowiednim szyciem (wkładka jest gdzie trzeba), sam wygląd jest kapitalny. Uzywam także inne części odzieży z Martombike i nie ma się do czego przyczepić. Czasem tylko mają problemy z szybkością realizacji zamówień, ale nie rzuca to cienia na całość współpracy. Na plus jeszcze to, że można zamówić stroje z indywidualną grafiką już od 1 sztuki bez dopłaty.

Edytowane przez pizzaq
  • Lubię to! 1
Opublikowano
1 minutę temu, pizzaq napisał:

@eathan Uzywam także inne części odzieży z Martombike i nie ma się do czego przyczepić. Czasem tylko mają problemy z szybkością realizacji zamówień, ale nie rzuca to cienia na całość współpracy. Na plus jeszcze to, że można zamówić stroje z indywidualną grafiką już od 1 sztuki bez dopłaty.

Sam używam od nich ciuchów - mam komplet na lato, bluzę i wiatrówkę. Jestem bardzo zadowolony. Wkładka rewelacyjna. Dzisiaj mają -25% na całą ofertę. Zamówiłem dwie kurtki i komplet na lato. 

Co do tych spodni to akurat tych nie kupowałem. Zanim poznałem Martombike to kupiłem zimowe spodnie ze Speca. Są bardzo fajne. Mają mebrany, etc. Wkładka całkiem ok. Tyle, że cenowo to było 2,5 albo 3 x tyle co MartomBike. Ciekawe jest to, że te moje też sprawiają wrażenie pancernych. To pewnie kwestia materiału i membran. Po ubraniu są idealne. 

Opublikowano

Też skorzystałem z promocji: dodatkowa koszulka, czapka zimowa i skarpety zamowione, reszta rynsztunku już leży chwilami w szafie (gdy nie jest używana). 

Co do wrażenia spodni zimowych, właśnie to kwestia materiału. Przy czym najpierw kupiłem zimowe 900 w Decathlonie, ale po przymiarce i porównaniu z krótkim z Martombike (sama wkładka i miejsce wszycia) szybko oddałem i zamówiłem 690. Wyszło o ok. 40 zł drożej 

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Z oferty Attiq ja zimowe spodnie dostałem w prezencie te:

https://attiq.net/spodnie-kolarskie-rapid.html

Są bardzo przyjemne i ciepłe, wygodne, elastyczne i nie blokują ruchów. W części szelkowej są dość przewiewne i pozwalają oddychać, co ma swoje plusy, bo sie człowiek nie zagotuje w trakcie wysiłku. Nadają się do ochrony przed mrozem, do pewnego stopnia też przed wiatrem, ale przed deszczem średnio. Jest dobrze, nawet bardzo dobrze, ale w tych spodniach, które podlinkował @piter614 wydaje mi się, że ta izolacja będzie dużo pełniejsza.

Opublikowano
W dniu 14.11.2018 o 17:36, piter614 napisał:

Kupiłem kiedyś w decatlonie spodnie z serii 500 ale nie nadają się na niższe temperatury

A to dziwne, bo ja np. mam spodnie z Deca serii 300 (a więc najgorsze, dno i metr mułu ;) ) i akurat w kwestii temperatur są ok - bo są grubsze niż wszystkie inne długie gacie rowerowe jakie posiadam. Do 0 stopni spokojnie dają radę, gdzie przy innych muszę już wkładać drugą warstwę pod spód.

Opublikowano
Godzinę temu, de Villars napisał:

więc najgorsze, dno i metr mułu

No bez przesady. ;) Jest przecież jeszcze przecież 100-ka. :P

Opublikowano

Chodziło mi o to że muszę zakładać np nogawki Endury by wiatr mi nie ptxewial kolan
Generalnie spodnie przy np - 2 wymagają pod spód kaleson + ja jeszcze zakładałem nogawki, bo jak pisałem wyżej wiatr przechodził przez spodnie i bardzo ciągło po kolanach
To tylko takie moje spostrzeżenia każdy inaczej odczuwa zimno

Opublikowano

To ja mocno polecam Rogelli Fondo. Membrana z przodu jest bardzo dobra. Wiatru, ani zimna nie czuć w ogóle. W deszczu i raz w śniegu miałem okazję też jeździć i zero dyskomfortu. Do wkładki trzeba się tylko przyzwyczaić, ale 3h już robiłem w nich. 

Opublikowano
1 godzinę temu, Łabędź napisał:

No bez przesady. ;) Jest przecież jeszcze przecież 100-ka. :P

A to może mam 100-ke, sam już nie pamietam. Kupione ze 2 lata temu jako wówczas najtańsze i jeszcze na przecenie. Ale służą do dziś ;) Jedna wada - wkładka jest czysto teoretyczna, ale to są i tak gacie na krótkie przejażdżki Tribanem po mieście, więc dopóki się nie rozlecą, to będę je wykorzystywał ;)

Opublikowano

Kolejne doniesienie z frontu walki z zimnem przy użyciu spodni model 690 z Martombike: póki co do -3 nie była wymagana warstwa dodatkowa, kolana czują komfort, obryzganie błotem i wodą poza lekkim chwilowym odczuciem zimna nie robi żadnego wrażenia, jazda w niewielkim deszczu także (dla wyjaśnienia: trasa przebiegała głównie w lesie, ale 2 odcinki po 3-5 km przebiegały przez teren otwarty, w tym jeden kawałek asfaltem z kałużami, błotników nie uznaję). W ulewie nie jechałem, wówczas podejrzewam że po pewnym czasie można poczuć wilgoć. W porównywalnych warunkach w spodniach 300 z Decathlonu po byle kałuży już czułem po łydkach i nieco nad wkładką że trafiłem na przeszkodę wodną (o ile woda i błoto na pacynie w połączeniu z bodźcami wzrokowymi nie zostały zarejestrowane przez szarą masę między uszami). Dzisiaj planowany test przy -4 lub nawet -5. 

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

eathan jak wygląd rozmiarówka tych kurtek?
Zgodna z opisem czy trzeba dodać jakieś centy w obwodzie?

Opublikowano

@piter614 moim zdaniem normalnie. Zwykle noszę ciuchy na pograniczu L/XL. Koszulki i bluzy Martombike w rozmiarze L są mocno dopasowane. Dlatego kurtkę kupiłem XL. Chciałem mieć ciut więcej luzu z uwagi na to, że pod kurtkę zakładam np. wspomnianą bluzę. Nic nie dodawałem. Zmierzyłem i zamówiłem jak pokazywał producent w tabelach. 

PS
Nadal jestem bardzo, bardzo zadowolony. Czekam na to by przetestować inną z kupionych u nich kurtek => https://martombike.com/produkt/ermes-najlepsza-kurtka-kolarska/ Zapowiada się równie fajnie ;)

Opublikowano
1 minutę temu, JaW napisał:

Nie zawiedziesz się :) Ermes jest świetna, używam teraz do każdej jazdy i spełnia wszystkie oczekiwania. 

Wiadoma sprawa. U mnie ma to być kurtka na większość roku. Chłodne dni latem, wiosna/jesień. Zakładam, że będzie idealnie. Na mrozy mam kurtkę 390 i robi robotę.