ŚmiesznyRobaczek Opublikowano 28 Kwietnia 2017 Opublikowano 28 Kwietnia 2017 Część! Mam problem z moim bardzo starym rowerem mtb. Po ostatnim zerwaniu łańcucha wszystkie biegi są przesunięte w dół. Czyli nie mogę dostać się do 5,6,7 a 1,2,3,4 działają dobrze a nawet jeśli daleko wcisnę manetkę to koszyk przerzutki dotyka szprych. Rama chyba nie jest wygięta (nie ma haka) śruby od regulacji sprawdzone i linka luźna. Próbowałem smarować i czyścić sprężynę ale nic to nie dało. Przerzutka to shimano exage 500lx łańcuch i kaseta oryginalne. Z góry dzięki za odpowiedź!
Flesz Opublikowano 28 Kwietnia 2017 Opublikowano 28 Kwietnia 2017 Na przerzutce masz 2 śruby regulacyjne "L" i "H" odpowiadające krańcowym wychyleniom Jeśli są ustawione dobrze to możesz mieć problem z zapieczonymi linkami lub manetkami
Puncu Opublikowano 29 Kwietnia 2017 Opublikowano 29 Kwietnia 2017 Tam przy mocowaniu linki do przerzutki jest takie sprzęgiełko. Może tam się coś zacięło.Wysłane z mojego LG-H440n przy użyciu Tapatalka
artfal Opublikowano 29 Kwietnia 2017 Opublikowano 29 Kwietnia 2017 Należało by zacząć od porządniej regulacji, filmik jak to zrobić już masz podany na tacy. Powodzenia.
ŚmiesznyRobaczek Opublikowano 29 Kwietnia 2017 Autor Opublikowano 29 Kwietnia 2017 Regulacja nic nie da bo nawet jeśli zupełnie zdejmę linkę to koszyk jest na wysokości środkowej tarczy. Linki są dosyć nowe więc to nie jest problem. Śruby do regulacji mogą być nawet odkręcone i za dużo to nie daje.
Flesz Opublikowano 29 Kwietnia 2017 Opublikowano 29 Kwietnia 2017 Jeśli wyżej wymienione sugestie nie wchodzą w rachubę, to wymontuj przerzutkę i sprawdź sprężynę odpowiedzialną za wychylenie. być może dostało się tam jakieś obce ciało i blokuje powrót do pozycji spoczynkowej, lub sama sprężyna jest uszkodzona.
Rekomendowane odpowiedzi