Skocz do zawartości

Kompatybilność przedniej przerzutki 2x10 z napędem 2x11

pawel2208

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Kupuję napęd 2x11 zastanawiam się czy kupić przerzutkę przednią SLX M7000 2x11 czy wziąć Deore M6000 2x10. Zastanawiam się jak będzie współpracować przerzutka 2x10 z napędem 2x11.

Deore biorę pod uwagę, ponieważ jest wersja Mid Clamp, co wygląda ładniej. W przypadku SLX w grę wchodzi tylko High Clamp.

Opublikowano

Ja specjalistą w tym temacie nie jestem, ale jestem przekonany, że zębatki w obu tych korbach mają taki sam rozstaw i można je stosować we wszystkich napędach (2x8, 2x9, 2x10, 2x11, 2x12). To samo się tyczy przedniej przerzutki i przednich manetek. można je mieszać dowolnie (z uwzględnieniem pojemności przerzutki i ilości trybów).

Wewnętrzna średnica we wszystkich łańcuchach jest taka sama i różnią się one tylko zewnętrzną szerokością, więc łańcuch 11 rzędowy można zastosować do kasety 10 rzędowej (ale nie w drugą stronę)

• Lubię to! 1
Opublikowano (edytowane)

@Bujak Jeżeli chodzi o korbę to tak jak piszesz, uważam podobnie, że nie ma większego znaczenia czy będzie działać w 2x10 czy 2x12 

Bardziej zastanawia mnie czy przednia przerzutka 2x10 będzie prawidłowo zrzucać/wrzucać łańcuch na tarcze 2x11, gdzie ten łańcuch jest troszkę węższy. Z jakiegoś powodu klatka w 2x11 też jest ciaśniejsza. Oczywiście pojemność jest odpowiednia.

Jak nie to po prostu kupię SLX,'a z górną obejmą, ale bardziej by mi się widziała Deore z obejmą na poziomie klatki :)

Edytowane przez pawel2208
Opublikowano

wg mnie można zamienić. różnica szerokości łańcucha jest tak niewielka, że nie ma żadnego znaczenia dla pracy przedniej przerzutki. przerzutka przeskakuje przecież o szerokość całego łańcucha (to jest o rząd wielkości więcej)

Opublikowano (edytowane)

@pawel2208 widzę, że mamy podobny problem, z tego co piszesz wnioskuje, że masz górny ciąg linki? 
Również planuje zmienić przerzutkę przednią na SLX M7025, z racji tego, że obecna przerzutka jest w wersji top swing (low clamp), chciałem żeby nowa również taka była, tym bardziej, że mam mocowanie koszyka na bidon na tej rurze, i nie wiem czy obejma przerzutki down swing (high clamp) nie pokryje się właśnie z otworami do montażu koszyka.
Zastanawiam się jeszcze czy w tym przypadku nie zastosować przerzutki przedniej side swing w przednim ciągiem linki, a dokładnie Shimano SLX FD-M7020. Wzdłuż dolnej rury biegnie mi przewód do tylnego hamulca, zastanawiam się, czy przewodu do przedniej przerzutki nie puścić wzdłuż niego, a następnie do przerzutki. Jest ktoś na forum kto próbował takiego rozwiązania? 

Edytowane przez toto303
Opublikowano

A jak będziesz ogarniał prowadzenie linki do niej, bo również zastanawiam się czy tą droga nie pójść.

Opublikowano

Mam możliwość poprowadzenia pancerza wewnątrz dolnej rury.

Wysłane z mojego Nokia 7 plus przy użyciu Tapatalka

Opublikowano (edytowane)

Jeśli przerzutka przednia jest do 2 rzędowej korby to jeśli nie zmienisz korby lub będziesz miał taki sam rozmiar blatówna korbie to nie ma znaczenia czy masz z tyłu 10,11 czy 12 biegów Każda przerzutka przednia mimo wszystko ma swoją pojemność , ale i tak łyka z grubsza większe objętości niż zaleca producent np. do korby 34-24 przerzutka wejdzie do 36-26 bez problemu.

Jeśli byś chciał z 3 rzędowej przerzutki przedniej zrobić 2 to raczej nie choć pewnie i tak się da :D.

Reasumując nie zmieniasz korby, lub biędziesz miał takie same blaty rozmiarowo lub taką samą różnice np 34-24 ( 10) lub 38-28 ( 10) to będzie działać wielkość tylnej kasety nie ma znaczenia.  Tak na marginesie korby 10 działają zarówno z 9, 10 ale też 11 i pewnie 12 też tutaj nie ma problemów.

Edytowane przez Kruk