Skocz do zawartości

Ciężko wchodzący trzeci bieg

krzyszto

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Łańcuch mi trochę ocierał o prowadnicę w przedniej przerzutce więc się zabrałem do "naprawy".

Dowiedziałem się, że między innymi mam za dużo światła pomiędzy największą zębatką a prowadnicą (było jakieś 7mm, park park tools zalecali 2-3mm). Niestety, do obniżenia przerzutki musiałem uwolnić linkę. Chyba nie wrzuciłem najmniejszego biegu zanim odkręciłem mechanizm od ramy. Jakby nie było, wszystko mi się poprzesuwało. Dużo poczytałem, pooglądałem i przerzutka działa, ale działa źle, a dokładniej - do włączenia trzeciego biegu trzeba użyć sporo więcej siły niż przed "naprawą", a sam palec duszący na dźwignię zmiany biegu musi pokonać o wiele większą drogę. Da się to zrobić, ale jest to wysoce niepraktyczne i pewnie niszczy jakiś mechanizm. Więc tego nie robię.

Nie mam pojęcia, dlaczego tak się dzieje - nic nie stoi na przeszkodzie, linka chodzi bez problemu. Na dodatek nie mogę ustawić nawet pierwszych dwóch biegów - jeśli mają się płynnie przerzucać to śrubkę "L"  muszę wykręcić na tyle, że pozostaje spora przestrzeń pomiędzy najmniejszym trybem a prowadnicą - w przeciwnym przypadku prowadnica nie zrzuca łańcucha ze środkowego trybu na mniejszy.

Rower: Kross Trans India https://www.kross.pl/pl/trekking/trans-india

oW1J8BN.jpgQavGSXw.jpg

Proszę o jakąś radę.

Opublikowano

Wózek nie jest jednak ciut za nisko? Podnieś go o 2mm dosłownie.
Odłącz linkę. Na najmniejszej zębatce ustaw śrubą regulacyjną ograniczenie tak by na przełożeniu 1x1 mieć ok 2mm luzu wózka od łańcucha.
Teraz ustaw manetkę w pozycji 1 i zamocuj linkę. Napnij ją i na razie lekko dokręć. Mocujesz ją teraz tylko po to, żeby wrzucić na największy blat. Ustaw najcięższy bieg jaki masz w rowerze.
Przytrzymaj manetkę tak, jak byś chciał wrzucić 4 nie istniejącą tarczę i śrubą regulacyjną ograniczenie maksymalne wychylenie wózka. Masz mieć 2mm luzu. TO ŚRUBA MA OGRANICZAĆ PRZERZUTKĘ A NIE LINKA.
Ok. Przerzutka prawie wyregulowana. Ustaw z tyłu coś na środku kasety (4 lub5 bieg) a z przodu zjedź na sam dół.
Odkręć linkę. I śrubę baryłkową przy manetce ustaw tak, żeby była wkręcona na maksa i potem wykręcona o 2-3 obroty. Upewnij się że na manetce masz 1 bieg i zamocuj linkę. Napnij ją mocno ale nie przesadź. Napięta linka nie może podciągnąć ani odrobinkę wózka do góry. Teraz wrzuć 2 i i serwuje co się dzieje. Jak gładko weszło to idź dalej. Jak nie wchodzi powolutku wykręcając baryłkę aż bieg wejdzie. To samo zrób z 2 na 3. Potem zrzucają w dół. Jak by się nie dało znaczy że za mocno napiąłeś linkę i wykręć troszkę baryłkę.
Końcową regulację wykonujesz tylko baryłką. Powodzenia!

Opublikowano

Dziękuję za pomoc. Nie wydaje mi się, że wózeczek jest za nisko - jest ponad 1cm prześwitu pomiędzy największą zębatką a wózkiem.

Jak trzymam manetkę tak, jakbym chciał wrzucić 4tą tarczę to wózek w ogóle się nie przesuwa, nie wiem czy to dobrze?

Jakby nie było, przeszedłem przez instrukcję i wydaje mi się, że jest trochę lepiej, ale nie jakoś bardzo.

Pojadę dzisiaj na nim do pracy i zobaczymy co z tego będzie.