Tredu Opublikowano 11 Listopada 2018 Opublikowano 11 Listopada 2018 (edytowane) Witam, ostatnio podczas ostrego hamowania na przednie koło gdzie tył unosi się do góry usłyszałem stukanie/pukanie z okolicy główki. Dzieje się to tylko podczas właśnie szybkiego i mocnego hamowania na przód oraz dynamicznego podciągnięcia kierownicy do siebie. Luzu na sterach nie ma, podczas ruszania amortyzatorem gdy rower jest do góry nogami stuków nie słychać taki sam rezultat gdy amortyzator jest wyjęty z roweru, nacisk na sterówkę oraz dynamiczne ruchy w różne strony nie wywołują stukania. Postanowiłem przeczyścić i nasmarować stery, były one strasznie zasyfione, nasmarowałem je, łożyska kręcą się ociężale można wyczuć lekkie tarcie podczas ruszania łożyskiem. Czy mam się czegoś obawiać. Amortyzator to Rock Shox Domain 318 Edytowane 11 Listopada 2018 przez Tredu
elmapeto Opublikowano 3 Marca 2019 Opublikowano 3 Marca 2019 Widzę,że tu brak odpowiedzi,a ja mam podobny problem. Pojawiło się stukanie sterów. Przy zdjętym kole też stuka ,więc ten obszar zostaje wyeliminowany. Po zdjęciu mostka ,wszystkich podkładek, krótko mówiąc po rozebraniu całości dźwięk jest nadal ze mną. W tej chwili tylko goły widelec z nałożona bieżnią wsadzony w ramę ze sterami ,które starałem się wyczyścić i nadal to samo. Ruszając rowerem słychać ten dźwięk z okolic główki ramy. Może to oznaka zużycia łożysk sterowych? Po prostu czas ją wymienić. Może ktoś coś doradzić?
Kruk Opublikowano 3 Marca 2019 Opublikowano 3 Marca 2019 Ja ostatnio wymieniałem stery z czystego chcenia i nagle słyszę stukot O_O przy obrocie 90 stopni w prawo , kur..de stery nowe, drogie jak... szukam i szukam, smaru w ciul wszystko cacy złożone to jak? Okazało się że to pancerze stukają przy obrocie także to też może być. Dwa to to jakie stery czy wiankowe czy maszynówki? Jak wiankowe to możliwe że zużycie a jak maszyna to może za mało smaru na bieżni i trze. Jak masz/macie długo już te stery, jeździcie w każdych warunkach itp. to może warto by je wymienić? Serio, Accent ma bardzo dobre stery w dobrej cenie.
elmapeto Opublikowano 3 Marca 2019 Opublikowano 3 Marca 2019 U mnie maszynowe. B twinowe. Dwa lata po nad jazdy dzień w dzień.
Rekomendowane odpowiedzi