Skocz do zawartości

Jaki łańcuch do mieszanego napedu

DanielMTB

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Jestem w trakcie zmiany napędu z 3x8 w kwadracie na 3x9 w systemie zintegrowanym. Jeśli chodzi o korbe to zastanawiam się nad Deore FC M6000 lub FC M612 (40-30-22) 3x10 bo do 3x9 dostępna jest tylko Alivio FC M4050 lub starsza deorka FC M591 (44-32-22), ale konfiguracja 40-30-22 bardziej mi odpowiada. Z waszych innych postów wiem, że korba 3x10 i kaseta 3x9 będą razem działać. Moje pytanie brzmi: jaki łańcuch zastosować 10rz CN HG95 czy 9rz CN HG93, który lepiej współgra jako całość? Dzięki 

Opublikowano

Powiem Ci coś praktycznego, jeśli masz 9 czy 10 korbę to nawet Ci weźmie 12 :P Łańcuch dopasowujesz zawsze do kasety! Jeśli będziesz miał 9 to łańcuch też, choć ja stosuje u siebie do 10 kasety 11 łańcuch z racji że Shimanowskie 10 są gorsze niż 9, gdyż nie mają wygładzeń krawędzi tak jak w 9. Także kaseta 9 to i łańcuch 9 lub wyżej, korbie to wszystko jedno, serio. 

Hehehe w 9 mieli gładkie krawędzie w 10 nie bo chcieli pewnie zaoszczędzić ale że taki łańcuch jest głośniejszy i gorzej się zapina na zębach kasety to w 11 do tego wrócili, "that logika" :D To tak na marginesie. 

Opublikowano

Dzięki za pomoc. Logiczne. Zwiodły mnie trochę te shimanowskie systemy np dynasys i hgx 10 rz. Pozdrawiam