Skocz do zawartości

Trenażery Elite - problem z rolką

Niclaus

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Po około 3h jazdy problem jest jak zaczyna się nachylenie od około 5% na płaskim nie ma problemu. Po jeździ przy nachyleniu opona zaczyna slizgac się . Posiadam Elite TUO

20201024_130830.jpg 20201026_224111.jpg
Opublikowano

Nie masz tam regulacji siły docisku rolki? Jeśli tak to dociśnij mocniej.

Opublikowano
3 minuty temu, mareq napisał:

Nie masz tam regulacji siły docisku rolki? Jeśli tak to dociśnij mocniej.

Mam regulację ale właśnie myślałem że w druga stronę za mocno jest docisniete 😞

Opublikowano

Ja mam elite novo force, więc prostszy ale rolka pewnie analogiczna. Ja docisk ustawiam tak aby na największym oporze przy stanięciu na pedały nie było możliwości uścisku i po pół roku użytkowania nie mam tak zjechanej rolki. W zasadzie to mam tylko lekki czarny ślad (używam normalnych opon a nie dedykowanych do trenażera).

• 1 rok później...
Opublikowano

Cześć,

u mnie niestety również pojawił się problem z rolką - Elite Tuo.

Głównie podczas podjazdów ślizga się mocno i po około 100 km wygląda jak na zdjęciu. Podczas ostatniego mocnego podjazdu aż poczułem jakby palącą się gumę...

Docisk mam na maksimum.

Co Waszym zdaniem może być tutaj powodem - zbyt wysokie ciśnienie czy też konieczność odtłuszczenia opony i rolki?

Czy też zbyt wysokie ciśnienie?

Korzystam oczywiście z dedykowanej opony do trenażera z Decathlonu.

Dziękuję za pomoc i wszelkie porady.

20211124_202522.jpg
  • 9 miesięcy temu...
Opublikowano

Odświeże temat. Wie może ktos jak zapiąć/wymienić linke w Elite Qubo Power Mag B+. Zmieniałem manetke, jak pchnołem linke i jakby gdzies spadla w trenazerze i nie dziala mi hamulec. Robił ktoś może coś takiego? 

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Rolka w Elite Tou po przejechaniu 12km. Opona Elite Coperton Indoor. W oponie 7bar jak podaje instrukcja, opór żeby się opona nie ślizgała. Shimano Polska twierdzi że źle użytkowany trenażer bo zachowane, jak normalnie szczepy szły z rolki. 

IMG_20221031_192536.jpg
Opublikowano
W dniu 9.11.2022 o 17:56, alkarn napisał:

Rolka w Elite Tou po przejechaniu 12km. Opona Elite Coperton Indoor. W oponie 7bar jak podaje instrukcja, opór żeby się opona nie ślizgała. Shimano Polska twierdzi że źle użytkowany trenażer bo zachowane, jak normalnie szczepy szły z rolki. 

IMG_20221031_192536.jpg

Od kiedy użytkujesz ten trenażer ? Ja właśnie taki zakupiłem i czekam za oponą aż mi dojdzie. Jak trenażer się sprawuje ? Wcześniej miałem elite novo force 8 i przy jeździe na Zwift po oponie na rolce został tylko czarny ślad. Nie wytopiło mi tak dziury w rolce jak u Ciebie. 

• 4 tygodnie później...
Opublikowano
W dniu 15.11.2022 o 15:28, Andrew1985 napisał:

Od kiedy użytkujesz ten trenażer ? Ja właśnie taki zakupiłem i czekam za oponą aż mi dojdzie. Jak trenażer się sprawuje ? Wcześniej miałem elite novo force 8 i przy jeździe na Zwift po oponie na rolce został tylko czarny ślad. Nie wytopiło mi tak dziury w rolce jak u Ciebie. 

Moj jest w sklepie i sprawa jest u rzecznika spraw konsumenta od 3 listopada.

Opublikowano

Ciekawa historia, ja kupiłem z 20 lat temu trenażer chyba w Decathlonie i działa bez żadnej konserwacji tyle lat. Leżał zakurzony w piwnicy dobre 10 lat, bo w zimie większość biegałem. Ale na rolce nawet śladu się nie dopatrzyłem, opony zwykłe szosowe. Co prawda kupe kasy dałem za niego wtedy, bo 500zł, ale jak widać warto było, bo to tak jak dziś 1500zł. Aż z ciekawości zaglądne co to za firma, ale rolka wygląda na podobną.

Wysłane z mojego SM-A520F przy użyciu Tapatalka

• 10 miesięcy temu...
Opublikowano

Czy rolka w trenażerze elite tuo jest wymienna. Czy ktoś próbował to zrobić samemu?