maniakuli Opublikowano 8 Listopada 2018 Opublikowano 8 Listopada 2018 Witam , przeszukując internet nie natrafiłem na wyczerpujący artykuł na temat samego dobicia amortyzatora tylnego . Jestem dość świeży w temacie wiec chciałbym aby ktoś mi udzielił odpowiedzi na bardzo nurtujące mnie pytania , a mianowicie * o co chodzi z dobiciem ( tak po prostu po ROWEROWEMU ) * czy jest ono dobre czy tez złe ? * co zrobić jeśli damper mi dobije Z góry dziękuję za pomoc i pozdrawiam
IOO Opublikowano 9 Listopada 2018 Opublikowano 9 Listopada 2018 (edytowane) 1. Dobicie - wykorzystanie pełnego skoku dampera, zwykle dynamiczne. Czyli musisz zdrowo przytulić w ziemię lub mieć źle dobrana sprężynę lub za niskie ciśnienie w powietrznym damperze. 2. Nie jest to najlepsze dla dampera. 3. Żamontuj twardszą sprężynę lub schudnij. Edytowane 9 Listopada 2018 przez SpiderMAN 1 1
Gość Opublikowano 9 Listopada 2018 Opublikowano 9 Listopada 2018 (edytowane) Pytanie z mojej strony. Co to za damper? Posiadasz jakiś w ogóle? Jak wyżej napisał kolega wykorzystujesz 100 % skoku i wyraźnie czujesz, że amor się zatrzymał. Wyczuwalne uderzenie. W dłuższej perspektywie doprowadzi do uszkodzenia dampera. To zależy jaki typ dampera posiadasz. Jeśli sprężynowy to najczęściej wymieniasz sprężynę na twardszą. Jeśli posiadasz damper powietrzny to najprawdopodobniej jest źle wyregulowany. Przypomnę również, że nie każdy damper przeznaczony jest do szeroko rozumianych grawitacyjnych odmian kolarstwa i nie każdy "uginacz" z tyłu można nazwać damperem. Edytowane 9 Listopada 2018 przez Gość
Gość Opublikowano 9 Listopada 2018 Opublikowano 9 Listopada 2018 Jeżeli jest on powietrzny źle masz ustawione ciśnienie do swojej wagi to samo dotyczy przedniego amortyzatora
Rekomendowane odpowiedzi