Rhegar Opublikowano 8 Listopada 2018 Opublikowano 8 Listopada 2018 Witam, miałem dziurę w dętce więc ściągnąłem tylne koło. Dętkę zakleiłem po czym założyłem koło zapięte na szybkozamykacz. I tutaj nastąpił problem..w zasadzie dwa... Pierwszzy był taki że na najwiekszej zębatce z przodu lekko łancuch obcierał o prowadnice przeprzutki po stronie zewnętrznej czyli wygładało jakby koło było trochę inaczej założone. Pomogła lekka regulacja przerzutki przedniej i problem zniknął. Natomiast z tyłu wystapił problem. Kiedy porządnie rozpędze koło i przestane pedałować słychać "buczenie" czy "huczenie: xD Dodam że koło jest ale było także przed naprawą lekko rozcentrowane ale mi to jakoś bardzo nie przeszkadzało. Teraz jest nieznośne buczenie. Tarcza nie obciera o klocki. Czego to może być powodem? Dodam, że z przodu miałem problem z hamulacami..zdjąłem koło...załozyłem i nie ma problemu. To buczenie tudzież huczenie na tylnym jest denerwujące i chciałbym się go pozbyć. Opona jest ułozona chyba dobrze. Pozdrawiam ps. Nie wiem czy to może być - być może tylko mi sięwydaje ale jeśli zakręce kołem to hmm to buczenie wystepuje jakby w jednym "miejscu" jakby w momencie kiedy koło lekko "ucieka" na lewo przy obrocie. Nie wiem czy to dobrze zaobserwowałem. Wtedy byłoby to zwiuązane z rozcentrowaniem jednak wiekszego rozcentrowania nie zaobserowowałem niz było przed naprawą a hałasu takiego nie było wczesniej. Zaznaczam, że to co napisałem w ps to tylko "wydaje mi się"
Gość Opublikowano 8 Listopada 2018 Opublikowano 8 Listopada 2018 Nagraj filmik, tak z fusów to się wróżyć nie da.
Rhegar Opublikowano 8 Listopada 2018 Autor Opublikowano 8 Listopada 2018 https://youtu.be/ehua7XltpeI Dzięki za zainteresowanie Filmik nagrany telefonem to jakość dźwieku średnia jednak wyraźnie kiedy przestaję pedałować w tle oprócz dźwięku kasety jest to "buczenie" Koło nie ociera nigdzie gdyż "dotacza się" spokojnie do końca. Przy końcu jest też dźwiek ocierania opony o chodniczek proszę się nim nie sugerować. Nie znam się na serwisowaniu jednak wychodzę z założenia, że lepiej się nauczyć niż zaraz ze wszystkim latać po serwisach. Tym bardziej że najbliższy mam 30km od siebie. Dlatego pytam lepiej doświadczonych.
Gość Opublikowano 8 Listopada 2018 Opublikowano 8 Listopada 2018 Moim zdaniem wszystko jest ok, no może trochę za sucho masz w piaście.
Rhegar Opublikowano 8 Listopada 2018 Autor Opublikowano 8 Listopada 2018 Własnie zrobiłem małą przejażdżkę i nie licząc tego, że musiałem jeszcze lekko podregulować przednią przerzutkę. Nie wiem czemu coś się pozmieniało po zdjeciu tylnego koła...to rower zachowywał się normalnie. Trasa mieszana asfalt..polne drogi i trochę las i górki. Buczenie jest..czego nie ma w przednim kole ale podczas jazdy tego nie słyszę. Rower zachowuje się ok. Mogę przesmarować piastę chociaż ewidentnie ten dźwięk wystapił po zdjęciu i założeniu koła. Według specyfikacji mam Shimano Altus RM35. Czym mogę to nasmarować? I czy w miarę łatwo idzie to rozkręcić?
Zbysio Opublikowano 8 Listopada 2018 Opublikowano 8 Listopada 2018 @Rhegar zakręć kołem i zobacz czy tarczy nie skrzywiłeś przy wymianie dętki.
Heboket Opublikowano 8 Listopada 2018 Opublikowano 8 Listopada 2018 28 minut temu, Rhegar napisał: Mogę przesmarować piastę chociaż ewidentnie ten dźwięk wystapił po zdjęciu i założeniu koła. Według specyfikacji mam Shimano Altus RM35. Czym mogę to nasmarować? I czy w miarę łatwo idzie to rozkręcić? Potrzebujesz 2 klucze płaskie i smar, jest to łatwe dasz rade
Rhegar Opublikowano 8 Listopada 2018 Autor Opublikowano 8 Listopada 2018 @Zbysio tarcza skrzywiona raczej nie jest. Koło jest lekko rozcentrowane więc tarcza też lekko bije ale sprawdzałem hamulce dwa razy i tarcza nie ociera o klocki. Jesli przepadałuje i zostawie koło to dotacza się do samego końca..nie widać tarcia i koło "sztucznie" nie zwalnia. Miałem tarcie w przednim kole gdzie tarcza ocierała o klocki to przy wolnych obrotach kolo ewidentnie zwalnialo. @Heboket jakiś konkretny smar? Nie wiem czy to piasta ale nie zaszkodzi przesmarować. Chociaz w sumie sie uspokoiłem po wpisie @SpiderMAN, że chyba wszystko ok. Buczenie jest jednak rower podczas jazdy zachowuje się ok.
Zbysio Opublikowano 9 Listopada 2018 Opublikowano 9 Listopada 2018 (edytowane) 8 godzin temu, Rhegar napisał: Koło jest lekko rozcentrowane więc tarcza też lekko bije Tak to nie działa. Tarcza mocowana jest do piasty blisko osi koła, a rozcentrować to można ale tylko obręcz wtedy ucieka. W takim przypadku pozostaje zabawa z piastą. Powodzenia. Edytowane 9 Listopada 2018 przez Zbysio
Rhegar Opublikowano 10 Listopada 2018 Autor Opublikowano 10 Listopada 2018 (edytowane) Bo widzę lekkie bicie tarczy tzn. że jednak jest trochę krzywa tylko że nie ociera o klocki więc to nie ona. No cóż to pozostaje wersja z piastą. Dziwi mnie tylko, że dźwięk zaczął występować po zdjęciu i założeniu koła. No ale nie zaszkodzi przesmarować. Dzięki za odpowiedzi i rady. Mam tylko jeszcze jedno pytanko. Jakiego najlepiej użyć smaru do piasty? Edytowane 10 Listopada 2018 przez Rhegar
Zbysio Opublikowano 10 Listopada 2018 Opublikowano 10 Listopada 2018 @Rhegar Myślę, że ŁT-43 wystarczy. Chyba, że masz ochotę dać coś lepszego ale ciężko będzie znaleść.
Rhegar Opublikowano 10 Listopada 2018 Autor Opublikowano 10 Listopada 2018 (edytowane) @Zbysiodzięki. Tubkę tego smaru to nawet gdzieś u siebie znajdę. Gorzej z kluczem do kaset, bacikiem i konusami Będzie trzeba kupić. No cóż ale przynajmniej czegoś się nauczę. Nawet gdyby to nie była piasta to przesmarować nie zaszkodzi. Gdzie mogę sprawdzić jakie są kulki (gdyby były potrzebne) do piasty SHIMANO FH-RM35 ALTUS (tak mam niby w specyfikacji roweru). I pewnie rozmiar kulek z tyłu i z przodu jest inny? Edytowane 10 Listopada 2018 przez Rhegar
Rekomendowane odpowiedzi