Skocz do zawartości

Komponowanie napędu na bazie Ultegry 6800

Gość

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Na wiosnę do mojej szosy wskoczy nowy napęd. Wysłużoną, starą Tiagrę zastąpi pełna grupa Ultegra. 

Na ten moment posiadam:

• klamkomanetki 6800
  • hamulce przód i tył 6800
  • korba 6800 50/34 

To komponenty używane, ale w świetnym stanie. Potrzebuję dokupić, najprawdopodobniej nowe: kasetę, przerzutki przednią na obejmę i tylną, łańcuch. Z przerzutką na przód sprawa jest dość jasna, łańcuch też raczej nie będzie spędzał mi snu z powiek. Natomiast zastanawiam się nad kasetą, a zwłaszcza przerzuką na tył.

Chcę raczej stworzyć kompozycję napędu elastycznego do ścigania się po górach. Bardziej zależy mi na możliwości robienia podjazdów niż na śmiganiu po płaskim. Zatem - najprawdopodobniej podstawowym rozwiązaniem będzie kaseta 11-28 i taką biorę pod uwagę przede wszystkim. Do tego wystarczyłaby mi przerzutka na krótki wózek (wersja SS). Tylko że jest jedno ale. :)

Ale polega na tym, że biorę pod uwagę możliwość zakładania na szczególne okazje (np Tour de Pologne Amatorów) większej kasety - taką koniecznością straszyli koledzy tutaj na forum z wątku o tym wyścigu. I wtedy krótki wózek nie ogarnie. Więc brać wersję GS? 

A może w ogóle brać już przerzutkę w wersji r8000? I też SS czy GS?

Edytowane przez Gość
Opublikowano

Ja na Twoim miejscu brałbym pod uwagę tylko R8000 jeśli chodzi o przerzutke tylną. Jej konstrukcja w wersji shadow (jest ładnie schowana na równo z linią ramy - nie wystaje) bije na głowe przerzutki z tiagry czy 105, poza tym znacznie jest poprawiona jakośc sprężynu. Uwierz mi na słowo, że po przesiadce z przerzutki ultegry 6800 poczułem różnicernice w zmianie przełożeń. Na gb widziałem kilkukrotnie sprzedawane jako ściągnięte z roweru więc może warto byłoby się zainteresować i wyrwać w dobrej cenie.

Co do kasety to albo od 105 albo od 6800, łancuch wedle uznania, ja używam KMC.

Opublikowano
22 minuty temu, Antyszprycha napisał:

brałbym pod uwagę tylko R8000

No też właśnie kombinuję tym tropem. ;) Tylko teraz - wersję GS czy wystarczy SS?

Opublikowano

Wziąłbym cokolwiek na gs, dołożysz jednorazowo 20 złotych a masz możliwość założenia praktycznie każdej szosowej kasety.

Opublikowano

Tu ciężko jednoznacznie odpowiedzieć czy gs czy ss Ci wystarczy. To już musisz sobie sam odpowiedzieć i przeanalizować jak Ci idzie na podjazdach. Kompakt i 11-28 do tego krótki wózek (ss) dla średnio wytrenowanego amatora wystarczy na TDPA

Opublikowano
5 godzin temu, Antyszprycha napisał:

Ultegry r8000 w wersji SS obsłuży kasetę do 35 zębów.

No faktycznie. A raczej nic większego niż 35 nie pakowałbym do siebie nigdy.

Opublikowano
57 minut temu, ComaR napisał:

chyba pomyliła się pojemność z wielkością kasety

RD-SS covers: 11-25T to 11-30T

RD-GS covers: 11-28T to 11-34T

To co oznacza w opisie 35z ? Myślałem i byłem przekonany, że 35z oznacza ilość zębów i obsłuży kasetę 11-32 ze spokojem

Opublikowano
7 minut temu, Antyszprycha napisał:

Myślałem i byłem przekonany, że 35z oznacza ilość zębów i obsłuży kasetę 11-32 ze spokojem

Wygląda na to, że @ComaR ma jednak rację, sprawdziłem na stronie Shimano. I te przerzutki obsługują według producenta takie właśnie zakresy, jak podał. 

To chyba jednak na wszelki wypadek zdecyduję się jak polecił @SzpiceR, na wersję GS i z głowy. :)

• 2 lata później...
Opublikowano

Odgrzeje trochę temat, klamkomanetka 6800 działa dobrze z przerzutka 8000? :) popsuła mi się przerzutka, zmienił bym na 8000 ale klamkomanetki mam 6800 :)