Skocz do zawartości

Kupno bidonu i koszyczka na bidon.

Gość

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Chciałbym sobie kupić koszyczek na bidon oraz bidon. Zależy mi, żeby te rzeczy były trwałe i służyły mi na długie lata. Bidon żeby nie pachniał plastikiem w czasie picia oraz żeby z niego nie ciekło w czasie jazdy rowerem. Fajnie by bylo gdyby koszyczek i bidon kolorystycznie pasowały mi do roweru, który mam w kolorze czarno niebieskim. Proszę Was o polecenie mi czegoś dobrego w tej sprawie. Szukałem w decatlonie i w kilku innych sklepach rowerowych, ale jakos wyglądem mnie nie przekonały. Proszę Was o pomoc w tej sprawie.

Opublikowano

Jedynym słusznym wyborem spełniającym Twoje wymogi co do bidony jest Camelback Podium ! A koszyczek mogę polecić od elite

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Pro

Opublikowano

A jest możliwość wyboru koloru tych bidonów ? Czy są one produkowane w jednej wersji koloru, czyli białe ? Czy jest szansa, żebyś mi podał linka do polecanego przez Ciebie koszyczka i bidonu ?

Opublikowano

Oglądam te bidony i jakoś nie widze, żeby mi kolorem pasował do koloru roweru. A jeśli chodzi o sam koszyczek to ten plastikowy wygląda na strasznie delikatny. Zachacze czymś albo o coś i będzie po koszyczku. A coś bardziej trwalszego i solidniejszego ? Jeśli można.

Opublikowano
5 minut temu, Bartosz_ napisał:

Oglądam te bidony i jakoś nie widze, żeby mi kolorem pasował do koloru roweru. A jeśli chodzi o sam koszyczek to ten plastikowy wygląda na strasznie delikatny. Zachacze czymś albo o coś i będzie po koszyczku. A coś bardziej trwalszego i solidniejszego ? Jeśli można.

A no to przepraszam, że Camelback ni eprodukuje bidonów jakiś bym chciał. A skoro Twoja kula mówi Ci, że te koszyki od Elite są nietrwałe bo"tak wyglądają" to jesteś skazany na samotne poszukiwania skoro nie jesteś w stanie oprzeć się na mojej opini (kogoś kto sprawdzał te bidony ! See ya

Opublikowano (edytowane)

@Antyszprycha nie denerwuj się prosze. Poprostu się pytam z ciekawości, bo czytałem różne opinie na ten temat. Np. Że koszyki elite custom race plus rysują bidon i ciężko się je wsuwa i wykłada z koszyczka. Prawda to ?

Edytowane przez Bartosz_
Opublikowano

Kup zwykły, aluminiowy koszyk za 15 zł, na przykład Kellys Caliber. Jest wytrzymały i nie wiem co trzeba by zrobić, aby go uszkodzic. Oprócz tego można go dopasować do roznych butelek i bidonow, i trzyma je mocno. No chyba że jest zbyt tani... 

• Lubię to! 1
Opublikowano (edytowane)

Hmmm...z dość tanich to zefal fiber glass. Co do ECR plus to faktycznie w połączeniu z camelbakiem wymaga nieco siły przy wkładaniu/wyjmowaniu bidonu. Mam właśnie taki komplet i bidon faktycznie jest nieco porysowany. Tylko pytanie czy przez te 2 lata w innym koszyku podobnie by się nie porysował. Bidon jak najbardziej polecam.

Z innych to ploecam komplet bidon Specialized/Fox Purist + koszyczek Specialized Zee Cage. Ale to kuż nieco większy wydatek

Edytowane przez Nemrod
Opublikowano

Też posiadam ten koszyk. Bardzo dobrze trzyma co jest ważne dla kogoś przy np. zjazdach na mtb ale faktycznie bidon bardzo rysuję. Ja się akurat tym rysowaniem nie przejmuje i mógłbym go polecić ale jak ktoś jest estetą to musiałby często bidony zmieniać :P

Opublikowano
30 minut temu, yoor45 napisał:

faktycznie bidon bardzo rysuję. Ja się akurat tym rysowaniem nie przejmuje i mógłbym go polecić ale jak ktoś jest estetą to musiałby często bidony zmieniać :P

Tak samo tym bym się nie przejmował ,bidon i tak trzeba co jakiś czas zmienić bo gumy lubią po prosu się zużywać

Opublikowano

Ja mam Camelbak Podium zrobiony z materiałów wolnych od BPA/BPF/BPS, plastik jest ogólnie bez zapachu. Ma fajny zaworek Jet Valve do szybkiego picia, który można także zablokować na stałe np. podczas transportu. Koszyk to TOPEAK MODULA, może bez rewelacji ale regulowana wielkość sprawia, że łatwo bidon zamienić na termos w chłodniejsze dni.

Opublikowano

Jeśli wybiorę bidon Camelbak Podium to który z wymienionych koszyczków tutaj byłby najlepszy, żeby mocno trzymał bidon ale źeby nie powodował zarysowań na bidonie ? I żeby koszyczek był mocny. 

Opublikowano

Problem wygląda na mocno wydumany. Przecież bidon to nie jest zakup na lata, tylko na sezon, dwa, może trzy. To tylko kawałek plastiku, a nie złota biżuteria. Więc co tu w ogóle rozważać? Może tylko to, że ze względów bezpieczeństwa lepiej żeby bidon w koszyku siedział mocno, a więc żeby się jednak rysował…

• Lubię to! 3
Opublikowano

też mam koszyczek elite custom race (2szt) i 2 bidony camelbak podium (jeden dirt)  i  te bidony NIE SĄ PORYSOWANE. Może jakieś inne , kiepskie rysują się.

W jednym rowerze mialem stary aluminiowy koszyk  i "pomalował" mi camelbaka na czarno. Wziąłem Ciffa i bez problemu go wyczyściłem.

• Lubię to! 1
Opublikowano

A nie myślałeś o tym, żeby zamiast bidonu kupić sobie plecak z bukłakiem? Jeździłam z bidonem, a teraz jeżdżę z bukłakiem i nie ma porównania - bukłak wygrywa pod każdym względem.

Opublikowano
A nie myślałeś o tym, żeby zamiast bidonu kupić sobie plecak z bukłakiem? Jeździłam z bidonem, a teraz jeżdżę z bukłakiem i nie ma porównania - bukłak wygrywa pod każdym względem.

Tylko pytanie czy kolega wozi na sobie plecak. Ja osobiście baaaaardzo nie lubię mieć ze sobą plecaka w zasadzie nigdy go nie używam.
Nawet podczas mojej najdłuższej trasy 171 km zapakowałem się w tylne kieszenie koszulki kolarskiej

Opublikowano

Tak wygląda bidon Podium użytkowany przez 2 lata z koszykiem Elite Custom Race plus:

20181108_023201.jpg
Opublikowano
7 godzin temu, Antyszprycha napisał:

Tylko pytanie czy kolega wozi na sobie plecak. Ja osobiście baaaaardzo nie lubię mieć ze sobą plecaka w zasadzie nigdy go nie używam.
Nawet podczas mojej najdłuższej trasy 171 km zapakowałem się w tylne kieszenie koszulki kolarskiej

Ja kilka miesięcy temu nabyłam plecak Deuter Race EXP Air i jestem pozytywnie zaskoczona, bo tego plecaka praktycznie nie czuć na plecach. A picie z bukłaka vs picie z bidonu, to dwa różne światy pod względem wygody i częstotliwości picia. Przy bidonie piłam sporo mniej wody, bo nie zawsze pamiętałam o wyjęciu go z koszyczka i napiciu się, a przy bukłaku ustnik mam tuż pod twarzą i piję z dużo większą częstotliwością i dzieje się to w zasadzie automatycznie.

Opublikowano

a ja i bukłak i bidon - zależnie od potrzeb i uważam oba za fajne rozwiązania, ale nie lubię mieć nic na plecach więc jak trasa nie wymaga brania więcej niż litr picia to bidonik ;)

Opublikowano

Dziękuje wszystkim za pomoc. Wybrałem bidon camelbak i koszyczek elite custom race. Wypróbuje i zobaczę.  Dziękuje Wam jeszcze raz za pomoc.