Skocz do zawartości

Shimano SPD PD-M520 problem z trzeszczeniem.

Gość

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Od około miesiąca jeżdżę w SPD. Niestety pełnię szczęścia psuje dobiegające z okolic bloków trzeszczenie. Testowałem pedały w dwóch rowerach, eksperymentowałem z napięciem sprężyny, smarowaniem Brunoxem, Mocniejszym dokręceniem bloków... Zwłaszcza jak jest zimno - trzeszczy i koniec. Miał ktoś taką przypadłość? Myślicie, że to wina pedałów czy butów? Czy taki defekt może być podstawa do ich reklamacji?

Opublikowano

U mnie też coś trzeszczy, głównie w prawym. Przesmaruje sprężynę i będę nasłuchiwał

Wysłane z mojego Nokia 7 plus przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

SPD nigdy nie będą bezszelestne.

Moja rada, w korę wkręcić po psiknięciu na kwint pastą miedzianą.

Druga rzecz, sprężynki oczyścić, nasmarować odrobiną smaru stałego.

Dbać o czystość pedałów i bloków.

Stosuję generalnie, ale z reguły po tygodniu lub dwóch od czyszczenia SPD przestaje mi przeszkadzać.

:P

Opublikowano

porządnie poczyść sprężynki i bloki w butach - też tak miałem po kilku zawodach z rzędu , po eleganckim poczyszczeniu problem wziął i znikł :)

PawełZ-Biohazard
Opublikowano (edytowane)

mi  też często trzeszczą, wtedy zdejmuję z Pikiego  pożądnie szczoteczką czyszczę sprężynki ( ale przy tym rozkręcam do granic, dla maxymalnego rozprężenia spręzynek)  
i cały pedał z jakiegoś osadu. suszę, najcześciej suszarką ( w takie zimne dni) i smaruje (finisz line zielony. mało, krople dwie  na sprężynki) po czym wycieram z wieszchu szmatką na druciku by oliwki nie było tam gdzie nie chce.  problem ustaje.
A napisz jeszcze, czy ten problem jest jak np. ciągniesz za pedał do góry w celu rozpędzenia rowerku ? 
albo jak lekko skęcasz pięte w prawo/lewo ? 
a może przydał by się serwis SPDków w środku.. 

Edytowane przez PawełZ-Biohazard
Opublikowano
3 minuty temu, PawełZ-Biohazard napisał:

mi  też często trzeszczą, wtedy zdejmuję z Pikiego  pożądnie szczoteczką czyszczę sprężynki ( ale przy tym rozkręcam do granic, dla maxymalnego rozprężenia spręzynek)  
i cały pedał z jakiegoś osadu. suszę, najcześciej suszarką ( w takie zimne dni) i smaruje (finisz line zielony. mało, krople dwie  na sprężynki) po czym wycieram z wieszchu szmatką na druciku by oliwki nie było tam gdzie nie chce.  problem ustaje.
A napisz jeszcze, czy ten problem jest jak np. ciągniesz za pedał do góry w celu rozpędzenia rowerku ? 
albo jak lekko skęcasz pięte w prawo/lewo ? 
a może przydał by się serwis SPDków w środku.. 

Kombinuje z ruszaniem pieta na boki w dźwięk się troszkę zmienia ale raczej nie ustaje. Przy ciągnięciu skrzypi aż miło. Zauważyłem że tym bardziej im niższa temperatura. 

Opublikowano

Z moich obesrwacji wynika, że to kwestia twardości gumy podeszwy

Opublikowano

Bardzo możliwe, bo pedały nowe. Mimo to zaglądałem do środka i wszystko jest ok.

Opublikowano

Mi kiedyś podeszwa zgrzytała  o platformę pedała i co wyjście na przejażdżkę psikałem podeszfe smarem silikonowym w miejscu styku z pedałem. Wraz z przesiadką na nowy rower pojawiły się nowe pedały i problem zniknął. 

Kolega miał za to ciekawy przypadek z butami sidi na 3 rzepy.dlugo nie mógł znaleźć źródła zgrzytania a w końcu okazało się że to któreś z tych pasków mu trzeszczały. Pomogła oliwka w miejsce metalowych klamerek (zagięcia paska). Dziwne tymbardziej,że ja jeżdżę w takim samym modelu buta i tego problemu nie  miałem. 

PawełZ-Biohazard
Opublikowano

zibi wydaje mi sie że bloki są za bardzo przesunięte na jedną ze stron. spróbuj wyśrodkować. 
i podłączam się do kolegów wyżej :)

Opublikowano

Czystość sprężyny czy bloków nie ma znaczenia. Gdzieś Ci piszczy jak u mnie w rowerze, który akurat mam sterylnie czysty. Wina kształtu podeszwy buta. Ja smaruje jakimś psikaczem na bazie silikonu. Poprawa jest spora. 

Opublikowano (edytowane)

U mnie to też niestety buty piszczą ale mój patent do delikatne spryskanie brunoxem bloków oraz podeszwy w okolicy bloków  i wytarcie suchą szmatką na jakiś czas pomaga :)

Edytowane przez Azzader
Opublikowano (edytowane)

U mnie piszczał prawy pedał, a raczej  pedał na styku z blokiem. Dokładne czyszczenie bloku ani sprężyn pedałów nie pomagało. Pomogło przesmarowanie pedała i bloku cienką warstwą pasty do pielęgnacji skóry 😂 (akurat polerowałem siodełko, gdy na to wpadłem i wypróbowałem). Pomogło od razu i na długo - od ponad tygodnia mam ciszę. Myślę, że jakikolwiek gęsty smar (nawet smalec spożywczy) może zadziałać zbawiennie 😀 - cienka warstwa wystarczy, aby zminimalizować odgłosy tarcia metalu o siebie. Nie zauważyłem, aby śliski blok sam się wypinał - owszem wyskakuje łatwiej, ale nigdy samoczynnie.

Edytowane przez mariuszm