Mati2002 Opublikowano 28 Kwietnia 2017 Opublikowano 28 Kwietnia 2017 (edytowane) Witam mam zamiar zakupu nowego siodełka do roweru szosowego. Jeżdżę do 100km. Podoba mi się selle italia c2 gel flow. Czy jest warte swojej ceny? czekam na wasze opinie. A tu jest zdjęcie siodełka Edytowane 28 Kwietnia 2017 przez Mati2002
Gość Opublikowano 28 Kwietnia 2017 Opublikowano 28 Kwietnia 2017 Właśnie kupiłam damską wersję tego siodła. Jak dojdzie, to się pochwalę wrażeniami, choć każdy ma inny kuper i co innego jest dla niego wygodne. Obecnie mam Selle Italia Donna, która ma identyczne wymiary, jak Gel Flow Lady i to siodełko było dla mnie bardzo wygodne. Teraz składam drugi budżetowy rower na dojazdy do pracy i potrzebowałam drugiego siodła. Donna pójdzie więc do dojazdówki, a nowe siodełko do Meridy. Będę mieć więc porównanie między sztuczną a naturalną skórą.
Spinner Opublikowano 28 Kwietnia 2017 Opublikowano 28 Kwietnia 2017 Mam w jednym z rowerów ale mało nim jeżdżę, kolega ma i skóra dość szybko się wyciera po bokach.
Gość Opublikowano 30 Kwietnia 2017 Opublikowano 30 Kwietnia 2017 Siodełko doszło do mnie. Jakość wykonania całkiem przyzwoita, a co do wygody, to po jednym dniu trudno mi cokolwiek powiedzieć. Wciąż jestem na etapie dostrajania kąta pochylenia. Waga podana na opakowaniu to 280g, a zmierzona waga to 292g. Skóra w dotyku wydała mi się dość sucha, więc potraktowałam ją na wstępie balsamem do skórzanych siodeł Veredus Curium (moje hobby to kaletnictwo, więc mam w arsenale różne specyfiki do skór). W zasadzie mało co się wchłonęło w tę skórę i większość balsamu zdjęłam podczas polerowania. Producent na opakowaniu nie podaje żadnej informacji odnośnie konserwacji siodełka czy obostrzeń w używaniu (np. nie wystawiaj siodła na deszcz, niskie temperatury, słońce, wiatr, sól, pot, siadaj zawsze gładkim kuprem itp.). Jak trochę dłużej pojeżdżę, to napiszę jak się siodło sprawuje. Model Donna po roku używania wygląda i zachowuje się jak nowe (to siodło pokryte jest sztuczną skórą) i w sumie byłam i jestem z niego bardzo zadowolona.
Red Opublikowano 30 Kwietnia 2017 Opublikowano 30 Kwietnia 2017 Siodła Selle Italia są bardzo wygodne. Świetnie pracują pod tyłkiem. Są niestety delikatnie. Moje wstrzymało moją piórkową wagę ale chłopa 95kg już nie.
Franz Mauer Opublikowano 12 Maja 2017 Opublikowano 12 Maja 2017 (edytowane) Dnia 28.04.2017 o 17:40, Mati2002 napisał: Witam mam zamiar zakupu nowego siodełka do roweru szosowego. Jeżdżę do 100km. Podoba mi się selle italia c2 gel flow. Czy jest warte swojej ceny? czekam na wasze opinie. A tu jest zdjęcie siodełka Jeśli chcesz być pewnym wyboru w Selle Italia to udaj się do dobrego sklepu rowerowego, który dokonuje pomiarów parametrów twojego ciała celem doboru właściwego rozmiaru siodełka Selle Italia tj. tzw. ustalanie ID-MATCH, są to oznaczenia przy siodełkach: S1,S2 ,S3, L1, L2, L3. Każdemu z tych oznaczeń przyporządkowany jest konkretny wymiar siodełka. Zatem po dokonaniu pomiarów u Ciebie otrzymasz informację spośród jakich oznaczeń ID-Match powinieneś rozglądać się za siodełkami. To siodełko, o którym piszesz ma IDMatch=S2. Teraz tylko trzeba sprawdzić czy wymiarowo jest odpowiednie dla Twojego tyłka. Przy okazji będziesz wiedział jakiego rozmiaru siodełka możesz szukać u innych producentów Polecam,bo warto.Szkoda wyrzucać pieniądze w błoto, jak można przed zakupem siodełka się upewnić. Edytowane 12 Maja 2017 przez Franz Mauer
Gość Opublikowano 17 Maja 2017 Opublikowano 17 Maja 2017 Pojeździłam w wersji damskiej tego siodła (Lady Gel Flow L2) i niestety jest ono dla mnie za twarde - z pampersem po 30km pojawia się ból kości kulszowych, a bez pampersa po 10km. Myślałam, że kuper się przyzwyczai, ale nic z tego. Wcześniej miałam niemal identyczne siodło Selle Italia o nazwie Donna (ID Match L2 ), ale pokryte sztuczną skórą. Gdy szczegółowo porównałam oba te siodełka wyszły nieznaczne różnice w budowie - Gel Flow jest bardziej płaskie w profilu bocznym (Donna ma większe ugięcie w miejscu otworu). Do tego Donna ma bardziej miękką wyściółkę, a Gel Flow jest twardsze. Wracam więc do Donny, a Gel Flow ląduje w dojazdówce do pracy (mam 4km do roboty, więc na tym dystansie kuper mi nie odpadnie od twardszego siodła).
MacPaul Opublikowano 5 Kwietnia 2019 Opublikowano 5 Kwietnia 2019 W dniu 12.05.2017 o 19:53, Franz Mauer napisał: Jeśli chcesz być pewnym wyboru w Selle Italia to udaj się do dobrego sklepu rowerowego, który dokonuje pomiarów parametrów twojego ciała celem doboru właściwego rozmiaru siodełka Selle Italia tj. tzw. ustalanie ID-MATCH, są to oznaczenia przy siodełkach: S1,S2 ,S3, L1, L2, L3. Każdemu z tych oznaczeń przyporządkowany jest konkretny wymiar siodełka. Zatem po dokonaniu pomiarów u Ciebie otrzymasz informację spośród jakich oznaczeń ID-Match powinieneś rozglądać się za siodełkami. To siodełko, o którym piszesz ma IDMatch=S2. Teraz tylko trzeba sprawdzić czy wymiarowo jest odpowiednie dla Twojego tyłka. Przy okazji będziesz wiedział jakiego rozmiaru siodełka możesz szukać u innych producentów Polecam,bo warto.Szkoda wyrzucać pieniądze w błoto, jak można przed zakupem siodełka się upewnić. a kolega wie, że to nie jest usługa darmowa ? W Poznaniu chcą 300 zł za to. Oczywiście zwrot tej kwoty będzie w zakupie siodełka. Tylko, że u nich w tym sklepie zaczynają się od kilku stówek i są średnio sporo droższe niż gdzie indziej. W decathlonie to siodełko kosztuje 200 zł czyli mniej niż koszt pomiaru. Chyba, że ktoś wie gdzie np w Poznaniu można wykonać darmowy taki pomiar.
ahaja Opublikowano 5 Kwietnia 2019 Opublikowano 5 Kwietnia 2019 Z tego co rozmawiałem to u Dobiegały na Sobieskiego pomiar takim 'dynksem' to 50zł - tak było rok temu. Potem można np za kaucją wypożyczyć siodło, które wyszło po pomiarach i potestować, oddać/kupić/etc. Jak nie kupisz to kaucję za siodło zwracają.
Franz Mauer Opublikowano 6 Kwietnia 2019 Opublikowano 6 Kwietnia 2019 10 godzin temu, MacPaul napisał: a kolega wie, że to nie jest usługa darmowa ? W Poznaniu chcą 300 zł za to. Oczywiście zwrot tej kwoty będzie w zakupie siodełka. Tylko, że u nich w tym sklepie zaczynają się od kilku stówek i są średnio sporo droższe niż gdzie indziej. W decathlonie to siodełko kosztuje 200 zł czyli mniej niż koszt pomiaru. Chyba, że ktoś wie gdzie np w Poznaniu można wykonać darmowy taki pomiar. Poszukaj na tym forum, bo już opisałem jeden ze sposobów jak można zrobić to za darmo. Poza tym 300 zł za pomiar? We Wrocławiu też pobierają opłatę (albo i nie 😁) w wysokości 100 PLN.
Łukasz_P Opublikowano 6 Kwietnia 2019 Opublikowano 6 Kwietnia 2019 To za 400 zł masz fitting, gdzie wszystko pomierzą 😅 Franz, podpowiesz gdzie u nas (bo jak wnioskuję jesteś z Wro) można protestować siodła?
Chrismel Opublikowano 6 Kwietnia 2019 Opublikowano 6 Kwietnia 2019 Jeżeli ktoś bierze pod uwagę Selle Italia to można "testować" w Decathlonie. W praktyce wygląda to tak ze kupujemy siodełko, owijamy dętką pręty montażowe żeby się nie porysowały przy zakładaniu i jeżeli nie będzie nosiło śladów użytkowania oddajemy bez problemu. W zeszłym roku tak "wypożyczyłem" od nich 3 siodełka. 1
Franz Mauer Opublikowano 8 Kwietnia 2019 Opublikowano 8 Kwietnia 2019 (edytowane) Harfa Harryson (ul. Robotnicza), Sport Profit (ul. Pomorska), Im Motion (Oszewskiego, Pilczycka, Kościuszki). MI się udało w Harfie zrobić za friko. Poszedłem powiedziałem, że szukam jakiegoś siodełka, al enie wiem które pokocha mój tyłek i że zanim wydam ogromne pieniadze na nie to musze się upewnić. Wiec zaproponowali mi pomiar, a po nim propozycję siodełek. Za pomiar nie zapłciłem, a nad siodełkiem zatsanawiam się do dziś ... Za tow eim jaki rozmiar powinienem mieć Edytowane 8 Kwietnia 2019 przez Franz Mauer 1
Rekomendowane odpowiedzi