maxi18224 Opublikowano 5 Listopada 2018 Opublikowano 5 Listopada 2018 Witajcie, mam dylemat, którą oponę kupić. Mam rower crossowy i dotychczas jeździłem na Schwalbe Land Cruiser 700x35c. Niestety bieżnik opony tylnej należy wymienić po tegorocznym sezonie (wymieniam tylko tylną). Dodam jeszcze, że lubię jeździć po lesie jednak czasami wybieram się na dłuższe wycieczki po asfalcie. Chciałbym żebyście mi pomogli czy wybrać oponę Schwalbe Land Cruiser https://www.schwalbe.com/en/wheelchair-reader/land-cruiser.html czy może jednak CX Comp https://www.schwalbe.com/en/offroad-reader/cx-comp.html Dziękuję za wszystkie odpowiedzi 🙂
Kolzwer205 Opublikowano 6 Listopada 2018 Opublikowano 6 Listopada 2018 Zależy jeszcze o jakich leśnych drogach mówimy, jedne lasy są wilgotne inne suche i pełne piachu 😉 Miałem kiedyś CX Comp w trekkingu, dobrze toczy się na asfalcie, za sprawą drobnego bieżnika w głównej części nie ślizga się na szutrach. W głębszym piasku i na błotnistej nawierzchni brakowało mi przyczepności - na takich drogach wydaje mi się, że lepiej sprawdzi się bieżnik Land Cruiser (jednak to moje przypuszczenia, bo nie testowałem tej gumy).
KANDySowany Opublikowano 9 Listopada 2018 Opublikowano 9 Listopada 2018 Mam od niedawna CX Compa rozmiar 700x30, (realnie ok. 28mm), waga ok. 430g i jako opona typowo budżetowa jest OK. Dobry stosunek jakości do ceny. Łatwo się zakłada, dobrze układa się na obręczy. Co do jazdy na suchym sprawdza się świetnie, opory są minimalnie większe jak np Lugano, z której też korzystam. Świetnie trzyma w suchych zakrętach, boczne klocki robią robotę, uwaga na mokrym, bo już dwa razy przyszalałem na winklu i było blisko...😁 przód mi puszczał. Teraz jak mokro jade winkle bardziej na kwadratowo. Pewnie to kwestia dość twardej mieszanki, za to powinna wytrzymać spory przebieg. Na ubitych ścieżkach trzyma. W piachu za wiele nie jeździłem, bo te 28mm to wiadomo, że się nie nadaje do tego, ale jak jest szybko da radę i przez piasek przelecieć😎.
CyclingChief Opublikowano 18 Listopada 2018 Opublikowano 18 Listopada 2018 (edytowane) Jaki masz budżet? Do tego typu zastosowań gorąco polecam Panaracer GravelKing SK (35C lub 38C) lub Schwalbe G-One Allround (35C). Nie bez przyczyny montowane są tego typu opony w rowerach gravelowych. Na asfalcie jeździ się przyjemnie, no a w terenie też dadzą radę (Allround nieco gorzej). No ale to już zależy od Twojego budżetu, bo te opony nie są tanie. Natomiast z tych dwóch zaprezentowanych przez Ciebie, patrząc na bieżnik wybrałbym jednak CX Comp. Pozdrowerek! Edytowane 18 Listopada 2018 przez CyclingChief Uzupełnienie wypowiedzi
MarioVento Opublikowano 22 Listopada 2018 Opublikowano 22 Listopada 2018 (edytowane) Używam cx comp w trekingu i na suchym aswalcie nie są głośne i w miarę gładko się toczą. Edytowane 22 Listopada 2018 przez MarioVento
Rekomendowane odpowiedzi