Chino Opublikowano 5 Listopada 2018 Opublikowano 5 Listopada 2018 Braci szajbajkowa. Proszę podrzućcie pomysły na najrozsądniejszą kosztowo modyfikację napędu w rowerze fitness. Pacjent to całkiem lekki rower fitness – prosta kiera (8,8 kg) na szosowym osprzęcie Shimano 105 5700 (tj. 10 rzędowy). Korba 105tka compakt 50/34 i kaseta 12/27 z przerzutką z krótkim wózkiem SS. Problem jest następujący. Napęd w tej konfiguracji jest mocno szosowy, a rower z prostą kierownicą nie pozwala na jego efektywne wykorzystanie, skutkuje to tym, że większość prędkości przelotowych wypada na następujących ustawieniach napędu: tarcza 34t z koronką 7/8 z tyłu, bądź tarcza 50T z koronką 3/4 z tyłu. Jedno i drugie powoduje skosowanie łańcucha, raz w jedną, raz w drugą stronę i denerwujące skakanie między tarczami na korbie. Zamysł był następujący: wrzucę przerzutkę Tiagrę 4700 GS, kasetę 11-34 i już będzie fajnie – większość jazdy po płaskim będzie jazdą na blacie. Do tego może dorzucę blat 46T (po sprzedaży 5700SS) z korby przełajowej, podobno mimo różnicy indeksów (G-46T i F-50T) całkiem dobrze to współpracuje. Podobną konfigurację mam u siebie w basicowej szosie 46/30 i 11-32 i bardzo sobie chwalę. Ale.... dzisiaj wchodzę na stronę Shimano i zonk – brak kompatybilności między klamkomanetkami Tiagra 4600, a przerzutką 4700 i wróciłem do punktu wyjścia. W drugim podejściu znalazłem jeszcze dostępną kasetę Tiagra 12-28, gdzie czwarta zębatka zamiast 19T (jak w 12-27) jest 21T (w 11-34 na czwartej koronce jest 23T) – na 4 zębatce łańcuch jeszcze tak nie protestuje w skosie, no i wtedy blat 46T. Z kalkulatora wychodzi, że porównywalna prędkość na 50/21 (3 zębatka z tyłu – duży skos) jest na 46/19 (5 zębatka z tyłu) – po modyfikacji. To już jest coś. Czy uważacie, że to jest dobry kierunek, dobrze kombinuję, czy są inne możliwości, jeśli tak, to jakie? Wszelkie sugestie mile widziane. Z góry dzięki. Budżet to około 300zł. W wariancie powyżej mamy: kaseta 12-28 (~100zł), tarcza 46T (130zł), reszta łańcuch. Nie chcę iść w używane części. Na nowych mam napęd na kolejne kilka tysięcy km.
SzpiceR Opublikowano 5 Listopada 2018 Opublikowano 5 Listopada 2018 22 minuty temu, Chino napisał: tarcza 46T (130zł) Jeśli masz taki blat pasujący do korby 105 to podrzuć link:P Tiagra 4700 ma taki sam ciąg linki jak grupy 11s więc jest kompatybilna jedynie "wyżej" Kiedyś widziałem kasety 14-28, może takie stopniowanie będzie odpowiedniejsze 30 minut temu, Chino napisał: Czy uważacie, że to jest dobry kierunek, dobrze kombinuję, czy są inne możliwości, jeśli tak, to jakie? Wszelkie sugestie mile widziane. Z góry dzięki. Kupiłbym korbę np. 42z i zrobił sobie napęd 1x10
Chino Opublikowano 5 Listopada 2018 Autor Opublikowano 5 Listopada 2018 Do korby 105 5700 będzie pasował blat od korby fc-cx50 https://allegro.pl/zebatka-shimano-fc-cx50-46z-alu-przelaj-cyclocross-i6325918673.html jest to starsza korba przełajowa o oznaczeniu blatu G - nieco inny układ pinów ciągnących łańcuch, ale podobno nieźle pracuje z korbą 50/34. Jestem w stanie zaryzykować, najwyżej dokupię do kompletu blat 36T i będę miał korbę przełajową, co nie będzie głupim pomysłem dla tego roweru. Można kupić też na allegro blat stronglight 46T, ale nie tego polecanego CT2, tylko z jakiegoś innego stopu 5083. Też myślałem o napędzie 1x10 do tego roweru, ale koszt takiej korby i 27/28 zębów w kasecie z blatem 42 to może być zabójstwo na podjazdach. Rzeczywiście jest kaseta 14-28 Campy, ale kosztuje tak chore pieniądze, że nie sprawdzam nawet, jakie to ma stopniowanie. Dzięki za odpowiedź.
SzpiceR Opublikowano 5 Listopada 2018 Opublikowano 5 Listopada 2018 Nie o campagnolo mi chodziło bo w tym przypadku oprócz kasety miałbyś do wymiany przerzutkę, klamkę i jeszcze bębenek. Takie stopniowanie miała chyba ultegra BTW znalazłem coś takiego https://www.ctbike.pl/shimano-cs-6600-ultegra-kaseta-16-27-10-rzedowa-szosa.html
Chino Opublikowano 5 Listopada 2018 Autor Opublikowano 5 Listopada 2018 (edytowane) Wow, ale kaseta, szok, ale zyskuję nią tylko jeden ząbek więcej na 4 koronce i tracę dużoooo na prędkości z tą 16tką. Edytowane 5 Listopada 2018 przez Chino
SzpiceR Opublikowano 5 Listopada 2018 Opublikowano 5 Listopada 2018 Na pewno była też ultegra 14-25, na 50-14 przy kadencji 90 masz ponad 40/h, chyba wystarczy na fitness
IOO Opublikowano 5 Listopada 2018 Opublikowano 5 Listopada 2018 Jak coś mam sram 1070 (chyba bo leży i się kurzy) o stopniowaniu 12-27 oraz tiagra 11-28. Tylko wyżej pisałeś że używki Cię nie interesują. Ta sram ma super stopniowaniu i jak dla mnie lepiej działa niż sh.
Chino Opublikowano 5 Listopada 2018 Autor Opublikowano 5 Listopada 2018 No dobra, tylko mi zależy na kasecie, która będzie miała jak najwięcej zębów na 4 koronce od góry, wrzucając wyżej jest już skos i wyraźnie słychać, jak napęd protestuje. Obecne na 105 12-27 mam tam 19 zębów, a tiagra 12-28 ma w tym miejscu 21. Nie znalazłem kasety oprócz tej fikuśnej ulegry SzpiceRa, która ma tam jeszcze jakiś ząbek więcej i nada się pod krótki wózek. Jak napisałem w pierwszym poście - założenie tej kasety tiagra i blatu 46t daję mi podobną prędkość na przełożeniu 46/19 (5 koronka od góry) co na obecnym 50/21 (3 koronka od góry = skos). Tak sobie właśnie pomyślałem, że można by założyć przedłużkę haka i szukać szerzej zestopniowanej kasety, ale nie mam przekonania do tego rozwiązania. W tej cenie byłaby przerzutka z wózkiem GS, gdyby była dostępna taka 5700, ale nie jest, nawet ciężko w używce, już prędzej 4600 używane.
Rekomendowane odpowiedzi