Skocz do zawartości

Dylemat co robić z Rowerem

Adrian Kanecki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Po moim nieszczęsnym wypadku, przyszedł czas na sprawdzenie co się dzieje z Rowerem.

Na pierwszy rzut koło przednie dostało najbardziej na 3/4 długości tarczy obciera plus widać gołym okiem jak pływa tylnie lekkie bicie.

Niestety przerzutka tylnia hak wózka wygięty i zjechane ząbki przerzutki. 

Budżetowy rower jakim jest Giant talon 2 GE z 2018 roku. Nowa przerzutka którą miałem XT tylko 9rz kosztuje koło 190 zł do tego koła plus tarcze.

Nie wiem co z tym faktem robić. Czy sprzedać za grosze na części czy już zainwestować w niego.

Opublikowano

Bez zdjęć czy filmików uszkodzeń nie oczekuj od nas zbyt wiele.

Opublikowano

Albo naprawiać.

Wysłane z mojego TA-1024 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Może rozważ inwestycję ale z równoczesnym upgradem. Czyli przerzutka już 10 rzędowa, że w momencie jak zajedziesz kasetę i łańcuch, dokupisz kasetę i manetkę do pojemniejszej przerzutki i jazda dalej. Ja mam taki plan w swoim się drobnymi krokami modernizować. Kwestia kół, jeżeli nie da się reanimować rozejrzyj się za jakimiś w ramach budżetu, ale już trochę lepszymi żeby były może nieco lżejsze, ale żebyś mógł już brać pod uwagę przejście na bezdętki. Moim zdanie sprzedając na części więcej stracisz niż wymieniając trafione elementy na nieco lepsze i rozwojowe.

Opublikowano

Robiłem jakiś czas temu kumplowi remont roweru. Wymiana kół, mostka, sztycy i napędu z 3 x 9 na 1 x 10 kosztowała około 800 zł. Szukaj używanych części w dobrym stanie. Może i nie mało ale w porównaniu do ceny nowego roweru chyba nie aż tak dużo.

Opublikowano

podszedłem do renomowanego serwisu i tak kolo przednie jedynie na co się nadaje to na śmietnik wózek i hak też,  przedni zacisk tłoczek nie odbija ale to zwykle m 315 to nie szkoda plus tarcza przód do wymiany bo ja wygieło , zamówiłem obręcze dt swiss 533d i szprychy nowe , i tak jak mówicie powoli zrobię upgrade w sumie kola to 600zl , napęd nawet nowy deore to kolo 900 zł hamulce to 500 i mam  już zrobione.

Opublikowano

900+600+500=2000 sprzedasz pozostałości po starym rowerze dołożysz trochę i na zimowych wyprzedażach kupisz Nowy Rower