Skocz do zawartości

[Wyczerpany] Problem z regulacją napędu

damian8178

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć, jako ze nie dotarł jeszcze do mnie nowy rower jestem zmuszony jakos wyregulować naped w moim strarym Krossie. 

Tydzien temu zmieniłem środkowy blat z przodu, wyczyściłem caly napęd, założyłem nowy łańcuch KMC, przerzutka z tyl praktycznie nowa (jakis podstawowy model shimano), dzisiaj przy probie ustawienia tego doszedłem do momentu gdzie wszystkie biegi kręcąc w garażu wchodzą bardzo ladnie, w czasie jazdy tak samo, jednak jest cos co uniemożliwia praktycznie pedałowanie. Caly czas coś przeskakuje, czuc to jak by podczas pedalowania przeskakiwały biegi na moment jednak przyglądałem sie temu przez 2km i łańcuch caly czas kreci sie na tym biegu na którym powinien byc (nie widac zeby choc na sekundę wchodzil na wyzsza zebatke). 

Nie mam pojecia jak temu zaradzić, próbowałem naciągać/luzowac naciąg linki, bawiłem sie śrubkami od regulacji i ciagle to sam( co najwyzej biegi przestaja wchodzic)

Jazda na 6 7 8 biegu jest niemozliwa na 5 jest w miare ok choc pomimo braku czucia przeskakiwania, slychac cos jak by lancuch gdzies w ktyms miejscu sie nie ukladal dobrze.

Jakies pomysly jak temu zaradzic? 

Edytowane przez Matt

jeśli masz wrażenie "chrobotania" to może kółeczka przerzutki są za blisko kasety? - to się reguluje osobną śrubką w przerzutce

albo łańcuch za długi

albo mimo wszystko źle wyregulowane napięcie linki

Edytowane przez iza

A może łańcuch jest kierunkowy (oznaczenia łańcucha tylko z jednej strony) lub hak krzywy. Przyczyn może być całkiem sporo choć po opisie objawów stawiam na hak. Poszukaj na YT jak stwierdzić krzywy hak i jak go prostować.

Edytowane przez Gość

Kolejne próby i zero rezultatów. Zmieniłem nawet przerzutkę na stare alivio 8 biegowe i dalej to samo. Na biegu 8 nie da się w ogóle normalnie pedałować na 7 i 6 pod większym naciskiem ten sam problem

Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka

.20170429_135008.jpg20170429_135001.jpg

Edytowane przez damian8178

Mogą być dwie przyczyny.

Pierwsza to za długi łańcuch. Prawidłowo dobrana długość łańcucha to taka przy której przy najtwardszym biegu kółeczko napinające przerzutki tylnej znajdują się dokładnie pod kółeczkiem prowadzącym.

Przyczyna druga związana jest z zużyciem napędu i jest najbardziej prawdopodobna. Po prostu kaseta nie przyjmuje nowego łańcucha bo jest zbyt zużyta. Podobny efekt można zaobserwować także na korbie ale w Twoim przypadku obstawiam kasetę

Edytowane przez Red

Problem po części zlokalizowany. Bylem teraz u kumpla i założyłem do siebie jego łańcuch i jak ręka odjal, zero przeskakiwania. 

Z kolei moj nowy lańcuch (KMC x8) zachowuje sie u niego identycznie jak u mnie. Wróciłem chwilowo do mojego starego lancuch i na nim tez napęd przeskakuje ale przy bardzo mocnym pedałowaniu. 

Pytanie teraz czy nowy łańcuch KMC x8 wcale nie jest taki super jak go to ludzie opisuja na forach i nie pasuje on do naszych ośmiorzędowych napędów czy mamy tak zużyte kasety ze nie chodzi on poprawnie? no i czy kupno nowego łańcucha w moim przypadku wystarczy? 

Wedlug mnie kaseta u mnie jest w dobrym stanie i ma w sumie nieduzy przebieg 

Co znaczy nieduży? Kaseta po 1000km na dziadowskim łańcuchu może być zużyta. Biorąc pod uwagę, że łańcuch przeskakuje na najmniejszych koronkach, jedynym wyjaśnieniem jest zużycie kasety. Może wizualnie wyglądać nie tak najgorzej, ale nowego łańcucha nie przyjmie.

Edytowane przez Fenthin

Jeśli chodzi o ilość ogniw to łańcuch już skróciłem o 6. Długość pojedynczego ogniwka też może być inna? 3f79c8d7001fbe81b5c195d70adccda9.jpg

Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka

Na aukcji jest napisane że szerokość ogniwka 7.1/7.2 mm

Z tego co widze na aukcjach to sprzedawane sa zestawy ŁAŃCUCH HG71 + KASETA HG51. Czyli powinienem kupić ten model kasety czy nie ma to znaczenia jesli tylko jest 8 rzedow? 

Edytowane przez damian8178
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...