Maranello Opublikowano 4 Listopada 2018 Opublikowano 4 Listopada 2018 (edytowane) Cześć, czy ktoś z szanownych forumowiczów używa tych kół (DT Swiss PR 1400 DICUT OXiC 21mm lub 32mm ) i ewentualnie mógłby napisać kilka słów na ich temat? Koła dostępne są w dwóch wersjach: stożek 21 mm > https://www.dtswiss.com/en/products/wheels-road/performance/pr-1400-dicut-oxic/pr-1400-dicut-21-oxic/ stożek 32 mm > https://www.dtswiss.com/en/products/wheels-road/performance/pr-1400-dicut-oxic/pr-1400-dicut-32-oxic/ Wśród najbardziej nurtujących mnie pytań są: Jak zachowuje się powierzchnia hamowania - czy widać jakieś ślady hamowania, czarna powierzchnia się ściera, klocki zostawiają jakieś inne ślady itd.? Jakie są ogólne wrażenia z jazdy tzn. jak przedstawia się sztywność, wytrzymałość itd.? Jak gra bębenek (czy jest głośny)? Czy warte są swojej ceny? Poniżej kilka zdjęć jak prezentują się koła. 32 mm: 21 mm: Edytowane 4 Listopada 2018 przez Maranello
Merappi Opublikowano 13 Października 2019 Opublikowano 13 Października 2019 Temat ma już prawie rok ale mimo to wypowiem się w wątku, może autorowi tematu już nie pomogę , ale zapewne ktoś inny chciałby coś dowiedzieć się o tych kołach , bo opinii na ich temat na polsko języcznych forach po prostu brak . Jeżdżę na wersji 32mm w połączeniu z Continental Grand Prix 5000S Tubeless prawie 5 miesięcy zrobiłem na nich około 2 tys km więc jakąś opinię na ich temat już mam wyrobioną . Zacznę może od podania powodu dlaczego zdecydowałem się na ten a nie inny wheelset , skoro za podobne pieniądze mogłem mieć koła karbonowe . Decydującym czynnikiem była trwałość , włókno węglowe choć ma wiele niepodważalnych zalet ,to przy mojej wadze około 83-85 kg w połączeniu z górzystymi i pagórkowatymi rejonami Beskidu żywieckiego mogłoby okazać się nie najlepszym połączeniem . W pierwszej kolejność należałoby zwrócić uwagę na unikalną powierzchnię hamowania , po 2 tysiącach km oznak zużycia brak , nie zauważam żadnych przetarć , przebarwień koloru . Koła hamują rewelacyjnie czy to na suchym czy w deszczu . Nie wiem jak odnieść się do sztywności więc przyrównam je do mojego poprzedniego zestawu kół Fulcrum Racing 7 LG , różnicę czuć i to mocno , zwłaszcza przy nagłych zrywach czy przyspieszeniach , koła są bardziej responsywne , lepiej przyspieszają . Zawsze lubiłem głośne 'cykanie' z tylnej osi więc dziwek bębenka jak najbardziej mi odpowiada , jest wyraźnie słyszalny , choć może nie tak jak w poprzednich Fulcrum-ach. Za wady można uznać wagę 1500 gram za zestaw , ale nie było to dla mnie jakoś szczególnie istotne , poprzedni zestaw i tak był ponad 200g cięższy , a przy składaniu kół w wirtualnym kreatorze u jednego z polskich 'producentów' kół z włókna węglowego przy interesującej mnie wstępnie konfiguracji i tak naliczyło mi 1450 g na stożku 38 , więc DT swiss nie ma się czego wstydzić . Uwagę należy zwrócić jeszcze na klocki hamulcowe które zużywają się dość szybko , po 2 tysiącach kilometrów mam już przygotowany kolejny ich zestaw bo pierwsze już się kończą . Dość irytujące jest to że okładziny przy hamowaniu pylą na niebiesko . Poniżej kilka fotek
inicjator Opublikowano 18 Lipca 2020 Opublikowano 18 Lipca 2020 Cześć. Odświeżam temat klocków. Wg dt swiss zalecane są klocki SWISS STOP BXP. Problem jest taki, że stosunkowo szybko się one zużywają i jednocześnie są drogie. Znacie jakieś dobrej jakości tańsze zamienniki? Np. podobno Vision do swoich oksydowanych kół serii KB poleca standardowe klocki Shimano.
thisisawkward Opublikowano 10 Listopada 2022 Opublikowano 10 Listopada 2022 W dniu 18.07.2020 o 16:46, inicjator napisał: Znacie jakieś dobrej jakości tańsze zamienniki? Np. podobno Vision do swoich oksydowanych kół serii KB poleca standardowe klocki Shimano. Z tego co wiem, te koła Vision to straszna tandeta - wszyscy piszą że powierzchnia się bardzo szybko ściera… i nie sądzę żeby to była wina tego że nie polecają specjalnych klocków, ale kto wie :)
Rekomendowane odpowiedzi