Skocz do zawartości

Merida Reacto 300

patol

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam serdecznie.

Zamierzam kupić ten rower, ale za wiele informacji czy filmów w sieci nie ma. Mało tego w mojej okolicy jeżeli chodzi o sklepy rowerowe - po prostu ich nie ma fizycznie. Nie mogę obejrzeć, wsiąść i się dopasować do niego. Objechałem Bydgoszcz, Toruń i usłyszałem tylko "ewentualnie na zamówienie."

Czy ktoś ma taki rower. Jakie odczucia, wrażenia.?

Proszę o informacje czy warto kupować ten model.

• Pomógł 1
Opublikowano

Daniel zrobił filmik "Merida Reacto, czy Scultura - który rower szosowy wybrać? Poradnik kupującego"

Jest też opis tego roweru po teście na portalu road cc http://road.cc/content/review/149582-merida-reacto-300-road-bike 

oraz na www czasnarower pl opis po testach z ubiegłego roku http://www.czasnarower.pl/artykul/3592

jest jeszcze coś i na innych forach , ale i na tym może jeszcze wypowie się jakiś obecny jego użytkownik ;)

00mct.jpg

• Pomógł 1
Opublikowano

Daniela film widziałem...ale artykułu nie :) Dzieki

Opublikowano

Witam :) Jeśli to Twój pierwszy rower szosowy, to wybierz raczej Scultura 300, jest dużo wygodniejszy od Reacto. Reacto ma niżej kierownicę w stosunku do wysokości siodła i jeśli nie jesteś przyzwyczajony do takiej pozycji na rowerze, to będziesz niezadowolony z zakupu.

Sam jeżdżę na Scultura 300  :)

Opublikowano

Balon ale musisz przyznać że wygląd Reacto jest niczego sobie.

Tak to będzie mój pierwszy rower szosowy ( nie licząc kolarzówki, którą kiedyś dostałem na komunie :) - heh to były czasy )

Dużo jeżdżę na crossie od paru lat.

Opublikowano (edytowane)

Mam Reactora - jest arcyszybki :)
to moja pierwsza szosówka, nikt nie jest w stanie mnie ścignąć - :)    polecam na 300% 
Jest bardzo wygodny - i piękny :)

Kupiłem za poradą sprzedawców - i zgadza się np ta  tabela ( kupiłem w BikeAtelier )
rozmiarszosa.jpg
przy wzroście 173cm mam S/M

Edytowane przez Marek Karnecki
Opublikowano

Marek napisz coś wiecej..jak się siedzi, zmieniałeś siodełko czy jest wygodne?

Jakie masz pedały ?

Zmieniałeś koła na wyższy profil?

Jak ze sztywnością?

Opublikowano
34 minuty temu, patol napisał:

Marek napisz coś wiecej..jak się siedzi, zmieniałeś siodełko czy jest wygodne?

Jakie masz pedały ?

Zmieniałeś koła na wyższy profil?

Jak ze sztywnością?

Cześć

To moja pierwsza szosówka ( przejechane w 3 miesiące jakieś 3000km ) i jestem w ogóle początkującym rowerzystą ( mam jeszcze prosty MTB na którym jeździłem trochę - około 2 lat ) więc wiele nie powiem od strony technologicznej :) 

Pedały jakieś takie => https://www.rowertour.com/p/16878/shimano-pd-r540-pedaly-szosowe-spd-sl-srebrne?gclid=Cj0KEQjww7zHBRCToPSj_c_WjZIBEiQAj8il5LEAfLzPT_AgRQmt9Rou8lr7Dl9Wf8dqmyKk6gBVjJ4aAjwS8P8HAQ

W rowerze nic nie zmieniałem - części ma wszystkie fabryczne, jedynie dodałem sobie Lemondkę.
Siodełko - co też zależy od jeźdźca - wg mnie idealne ( ale może nie mam porównań bo jeździłem na tanim MTB ( a bywało np 200km non stop ) i tutaj jest wg mnie rewelka jak i na owym MTB.
Ten rower ma aluminową ramę - jedynie widelec i sztyca podsiodłowa to carbon, nie czuję na wertepach by było sztywno nie do wytrzymania - a u mnie drogi nierówne + czasem się wchrzaniam na jakieś kocie łby i też śmiga rowerek jak złoto.

Fajnie jakby może był troszkę lżejszy - ale to zaś większe koszty, na ten bike i tak małżonkę przekabacałem przez dobre miesiące :) - w końcu kupiła :P
Jedynie obniżyłem sobie kierownicę lekko na podkładkach - ale takie rzeczy wiadomo, każdy pod siebie :)

Jestem naprawdę wniebowzięty Reactorkiem :)

Nie pomogę za wiele jak widać :)

Pozdr 

• Pomógł 1
  • 9 miesięcy temu...
Opublikowano

Siema, czy do modelu Merida Reacto 400 wejdzie opona 28C ?