Wodniczeq Opublikowano 3 Listopada 2018 Opublikowano 3 Listopada 2018 Witam wszystkich Właśnie kupiłem używkę i mam prośbę o ocenę kasety Łańcuch i tak mam zamiar kupić nowy Łańcuch SRAM PC-971 Power Chain II 9-speed czy kaseta da jeszcze radę,
Gość Opublikowano 3 Listopada 2018 Opublikowano 3 Listopada 2018 (edytowane) Na 3 koronce widać ślady użytkowania ale parę km powinna jeszcze zrobić. O ile nowy łańcuch nie bedzie przeskakiwał. To najlepszy test stanu kasety. Dużo za nią dałeś? Edytowane 3 Listopada 2018 przez Gość
Wodniczeq Opublikowano 3 Listopada 2018 Autor Opublikowano 3 Listopada 2018 Jakoś strasznie drogi nie był Dzieki
kaido2 Opublikowano 3 Listopada 2018 Opublikowano 3 Listopada 2018 11 godzin temu, PrzeLuka napisał: Na 3 koronce widać ślady użytkowania ale parę km powinna jeszcze zrobić. O ile nowy łańcuch nie bedzie przeskakiwał. To najlepszy test stanu kasety. Dużo za nią dałeś? A jak będzie przeskakiwał to kosz? Nieeeeee...... Ta kaseta przejedzie jeszcze multum, niewiele przejechała tak a propo.... Profil wygląda ok.
Gość Opublikowano 4 Listopada 2018 Opublikowano 4 Listopada 2018 @kaido2 Napisalem "o ile nie będzie". Ja bym ja takiej nie jeździł ale jak lubisz jak Ci łańcuch przeskakuje Twoja sprawa.
Gość Opublikowano 5 Listopada 2018 Opublikowano 5 Listopada 2018 Po co kosz wystarczy dremel i można jedna koronke zregenerować bez problemuJa młodemu kasetę zregenerowałem i śmiga na niej non stop, oczywiście wymiana już będzie nieunikniona ale 6 miesięcy przesmigał non stop
Gość Opublikowano 5 Listopada 2018 Opublikowano 5 Listopada 2018 Panowie... kaseta jest w dobrym stanie. Jeśli coś było by nie tak ale nie powinno.
Wodniczeq Opublikowano 5 Listopada 2018 Autor Opublikowano 5 Listopada 2018 Dziękuję za odpowiedzi Rozumiem że trzecia koronka jest najbardziej zużyta I powinienem delikatnie ją zeszlifować jeżeli znajdę jakieś zadziory ?#
Gość Opublikowano 5 Listopada 2018 Opublikowano 5 Listopada 2018 2 minuty temu, Wodniczeq napisał: I powinienem delikatnie ją zeszlifować jeżeli znajdę jakieś zadziory Załóż nowy łańcuch i sprawdź czy się nic nie dzieje np czy ci nie przeskakuje,jak wszytko będzie w porządku nie kombinował by wcale ze szlifowaniem Szlifowanie to ostatni etap jaki mogę polecić a twoja kaseta jest w dobrym stanie Zdejmij tylko ten plastik 😁
Wodniczeq Opublikowano 5 Listopada 2018 Autor Opublikowano 5 Listopada 2018 😀 Oczywiście Dopiero go kupiłem I powoli zaczynam go lizać I doprowadzać do pożądku 😉
Wodniczeq Opublikowano 5 Listopada 2018 Autor Opublikowano 5 Listopada 2018 Fitnes To jeszcze nic Angielska rama więc jeździ po lewej stronie I tyłem do przodu 😁 Więc espedy zakładamy odwrotnie
kaido2 Opublikowano 8 Listopada 2018 Opublikowano 8 Listopada 2018 W dniu 4.11.2018 o 22:02, PrzeLuka napisał: Ja bym ja takiej nie jeździł ale jak lubisz jak Ci łańcuch przeskakuje Twoja sprawa. Jest prosty sposób żeby temu zaradzić. Dostaje kasety od wielu osób, w niektórych zęby wyglądają, że nie wyglądają, widać to bez specjalnego rozkminiania, ale chwila i po problemie. W dniu 5.11.2018 o 07:53, piter614 napisał: Po co kosz wystarczy dremel i można jedna koronke zregenerować bez problemu Chociażby nawet, sposobów jest kilka.
Gość Opublikowano 9 Listopada 2018 Opublikowano 9 Listopada 2018 14 godzin temu, kaido2 napisał: Chociażby nawet, sposobów jest kilka. Podzielisz sie patentami ? myślę że nie jednemu się przyda. Byłbym również wdzięczny za wyjaśnienie co jak i gdzie szlifować.
Antyszprycha Opublikowano 9 Listopada 2018 Opublikowano 9 Listopada 2018 Panowie kaseta to nie jakis milionowy wydatek a starcza na wiele tysięcy km więc po co tak rzeźbić w g***** ?
kaido2 Opublikowano 9 Listopada 2018 Opublikowano 9 Listopada 2018 (edytowane) Po to, że np ja nie lubię wyrzucać pieniędzy w błoto to raz( a przy takich przebiegach trochę by się uzbierało), 2 mam taki zapas, nieraz to praktycznie nowych kaset ( bo łańcuch gdzieś tam przeskoczy to zaraz kibel), że jazdy za darmoszkę mam zapewnione już chyba na całe życie przy dalszym nabijaniu km ile obecnie nabijam, a 3, że szybciej sobie pstryknę po zębach koronek, jak dojadę do sklepu po nową na rowerze, a mam do niego może z 10 minut 9 godzin temu, zibi_j1 napisał: Podzielisz sie patentami ? myślę że nie jednemu się przyda. Byłbym również wdzięczny za wyjaśnienie co jak i gdzie szlifować. Temat stary jak świat: http://rowery.zbooy.pl/szlif.html http://www.rajubikes.pl/kasety.htm Obecnie nawet nie ściągam do tego celu nawet koła, kwestia wprawy tak na prawdę, jednak z początku, żeby zaczaić o co k'man może zająć trochę czasu ( jedni łapią z marszu innym potrzeba chwili). Ten rysunek wiele wyjaśnia, chodzi dokładnie o profil zęba jaki trzeba wykonać, czy to dremelem, czy to czymkolwiek innym ( wielu ma do tego specjalne stworzone narzędzia na bazie wiertła fi 8 , czy kamienia, są tacy co rzeźbią pilnikami). Bardzo skuteczne są diamentowe końcówki których koszt to jakieś śmieszne grosze. Na sam koniec tak dla relaksu jako przykład: Wolnobieg plasteliniany po przejechaniu ponad 30kkm w syfie ( śnieg, błoto itd). Wolnibieg ten w dalszym ciągu przyjmował nowy łańcuch na twardych przełożeniach, oczywiście przeżył też kilka borowań i jako jedyny jak do tej pory został wymieniony w moich sprzętach po całkowitym umarnięciu zębów. Reszta sprzętów ma się jak nowa ( wiadomo łańcuchy zmieniane) po przejechaniu łącznie jakiś 120.000km. Także ten. Edytowane 9 Listopada 2018 przez kaido2 1 1
Kruk Opublikowano 16 Listopada 2018 Opublikowano 16 Listopada 2018 Wszystkie najprostsze komponenty napędu, są przeważnie ze stali co daje im żywotność o dziwo, w drogich napędach mamy aluminium, tytan, jakieś stopy i musimy dbać o takie sprzęty bo jak nie to zaraz z płynnej pracy mamy karabin maszynowy lub natychmiastowe zużycie. Takie wolnobiegi jak działają tak działają tłuste, brudne, zjechane? no i co i tak jeździ... Ostatnio miałem fajny przykład z podwórka. Do sąsiadki przyjechała koleżanka na takim tanim trekkingu, turney, acera coś w ten deseń. Widać że go nie oszczędza i jeździ wszędzie i w każdych warunkach. Mimo że słyszałem się że gdzieś na wiosnę go sobie sprawiła to już widać że wolnobieg zjechany ostro. Ja schodząc ze swoim rowerem wzbudziłem mają rozmowę, na temat że czemu ty sąsiad ten rower trzymasz w domu i że wygląda jak wygląda ( czyt. niestandardowo jak na warunku dziur...miasteczka w którym mieszkam ). Z obawą zaproponowałem aby się przejechała na moim. Po wytłumaczeniu jak działają manetki itp. Po przejechaniu może 500 metrów wróciła i powiedziała cyt. " Dobra, już kumam..." a potem do sąsiadki, że jak to chodzi jak płynnie i cicho itp. Spytały się o cenę, odpowiedziałem po tym skończyła się gadka. Oczywiście moja koza jest trochę przesadzona jak o osprzęt dla mnie, nie mniej już taką lub bardzo podobną wygodę i niezawodność da DEORE'ki ( jak się dba oczywiście), nie mniej wielu zwykłych ludzi którzy nie obcują z rowerami tak jak my na forum nie zna się i myśli że to co ma w szopce to tak musi działać, a wcale nie musi. Drugi przykład tym razem krótko, to jak z moją Lubą wybraliśmy się nad morze, tam rowery mieliśmy w garażu takie zwykłe ( Moja ma swój trekking porządny jak na jej jeżdżenie) i po przejechaniu 5km już mi płakała że co to za graty. Reasumując, na wszystkim da się jeździć,( menele do monopolca też jakoś poruszają się na "rowerach" mimo że ich "rowery" zagrażają zarówno im jak i innym użytkownikom drogi) czy masz wolnobieg z przejechanym 30k km czy XTR'a to się da poruszać, kwestia w jakim komforcie i niezawodności pracy noo i do czego ogólnie rower jest przeznaczony, 1 1
Rekomendowane odpowiedzi