Skocz do zawartości

Pierwsze zawody - rower- upgrade czy wymiana ?

punky10

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Przez sezon zimowy chciał bym przygotować rower do pierwszego dla mnie maratonu.

Zrobiłem na nim jakieś 2,5k km, w różnych drogach od asfaltu po kamienne ścieżki Sobótki  przez MTB Sudety.

rower o którym mowa to :

11111.thumb.JPG.808cdccc2ffc02b6b1a0fb1790f0a0b8.JPG

https://www.kross.pl/pl/node/38313

Po  małych modyfikacjach (wymienione zostało):

Siodło, sztyca amortyzowana ,tylne koło aby można było  zamontować  kaseta CS-HG41 8 rz.11-32 , zmienione klamko-manetki, zmienione chwyty,  nowe opony.

Pytanie brzmi: Czy  a jeżeli tak to co ulepszyć w tym rowerze? Od czego zacząć?  Amor a może hamulce czy może w ogóle coś innego? A może  nie opłaca sie w niego więcej kasy pakować co eż mi chodzi po głowie.

Opublikowano (edytowane)

Jeśli nie liczysz na pudło to i na takim da się wystartować 🙂 Ulepszając go musiałbyś wymienić właściwie wszystko. Pytanie czy jest sens. Jeśli nie masz do niego sentymentu to nie ma sensu. Kup drogi a ten sprzedaj lub powieś na ścianie.

Edytowane przez Gość
Opublikowano

Do pierwszego startu, żeby zobaczyć "z czym to się je" nie musisz zmieniać właściwie nic. @PawełZ-Biohazard w poprzednim sezonie zdobył 2 miejsce w generalnce na fabrycznym Btwinie RR520. Po jednym dwóch startach będziesz wiedział, czy złapałeś zajawkę na rywalizację, czy jednak wolisz turystykę. Jeśli złapiesz zajawkę kup, lub zacznij składać sobie rowerek typowo pod zawody. Jeśli nie, możesz dalej rozważać czy upgradeować obecny pod turystyka czy kupić coś lepszego/

Opublikowano

Na pudło nie liczę :) ,ale jak by to Pudzian powiedział: "tanio skóry nie sprzedam" ;) 

Dziękuję  za podpowiedzi. Pewnie tak  zrobię że spróbuje  przejechać i zobaczyć co z czym się je na paru zawodach i tak jak piszecie jak będzie OK  to zmienię na lepszy :) a tego pewnie zostawię.

Dzięki.

PawełZ-Biohazard
Opublikowano

Ja miałem podobnie, też jeździłem turystycznie. Aż mówię idę na jakieś zawody zobaczę co tam w trawie piszczy ;)

Po pierwszych zawodach już myślałem nad napędem z 3blatow z przodu na 2. Bo łańcuch mi zaciągał, więc wziąłem wkrętarke i zwyczajnie rozwiercilem nity trzeciego blatu, na spory czas wystarczyło dopóki mi forma nie urosła i te 8rz. Na 2 z przodu zaczęło być za mało... więc przeszedłem na 10rz z tyłu. Wymieniłem tylko kasetę przerzutke łańcuch i manetke  i na takich modyfikacjach zdobywałem podium już dużo pewniej. 

Aktualnie złożyłem Accent peak29  bo wiedziałem że nie chce w tamten rower wkładać kasy.