łoldi Opublikowano 2 Listopada 2018 Opublikowano 2 Listopada 2018 Witam Posiadam rowerek canyon cf sl 7.9 team z napędem 2x10 sram x9 dostałem w prezecie zestaw 1x12 eagle gx z korba boost https://www.bikestacja.pl/pl/korba-sram-gx-eagle-boost-gxp-32t-1x12speed-49546.html aktualnie mam pisate niby troszke szersza od standardu ale to jest 12x142 dt swiss ratchet system czy bedzie to gralo jesli wymienie bebenek https://www.sbike.pl/czesci-mtb-trekkingowe-kasety-bebenek-dt-swiss-rotor-kit-mtb-sram-xd-12x142mm-12x148mm-o_162_9448.html bardzo prosze o propozycje rozwiazania
Gość Opublikowano 2 Listopada 2018 Opublikowano 2 Listopada 2018 O ile się nie mylę, to ta korba Ci nie podjedzie, nie masz raczej ramy z mufą pod boosta. Sam bębenek chyba będzie ok.
łoldi Opublikowano 2 Listopada 2018 Opublikowano 2 Listopada 2018 (edytowane) nie wiem jak to rozpoznac moze po suprocie który używam to jest pressfit gxp BB92 ale pewnie jest tak jak piszesz jesli trzeba wymienic korbe to ta bedzie odpowiednia możesz cos podpowiedzieć https://www.sbike.pl/czesci-mtb-trekkingowe-korby-korba-sram-gx-eagle-gxp-dm-1x12-32t-175mm-o_166_9432.html ewentualnie jaki suport do tego użyć. Edytowane 2 Listopada 2018 przez łoldi
Gość Opublikowano 2 Listopada 2018 Opublikowano 2 Listopada 2018 Z tego co widzę suport masz ok https://katalog.bikeworld.pl/2014/web/produkt/rowery/mtb_29er_hardtail/canyon/38232/grand_canyon_cf_sl_7_9 GXP to standard osi, a mocowanie masz u siebie w mufie typu pressfit. Suportu wymieniać nie musisz, a ta korba co wkleiłeś będzie pasowała Plug & Play.
łoldi Opublikowano 2 Listopada 2018 Opublikowano 2 Listopada 2018 w takim razie korbę mam do zmiany , wymienić bebenek w tyle i można składać. Dziękuję ślicznie za wielką pomoc 🙂
Mori4 Opublikowano 2 Listopada 2018 Opublikowano 2 Listopada 2018 A nie lepiej zmienić sama zębatkę w korbie na taką z offsetem 6mm?
Gość Opublikowano 2 Listopada 2018 Opublikowano 2 Listopada 2018 8 minut temu, Mori4 napisał: A nie lepiej zmienić sama zębatkę w korbie na taką z offsetem 6mm? A korba pod boost czasem nie ma dłuższej osi? https://velonews.pl/posts/2807-sram-boost-w-pogoni-za-sztywnoscia
łoldi Opublikowano 2 Listopada 2018 Opublikowano 2 Listopada 2018 (edytowane) no jak widać nie pokabinuje człowiek Edytowane 2 Listopada 2018 przez łoldi
Mori4 Opublikowano 2 Listopada 2018 Opublikowano 2 Listopada 2018 2 godziny temu, SpiderMAN napisał: A korba pod boost czasem nie ma dłuższej osi? https://velonews.pl/posts/2807-sram-boost-w-pogoni-za-sztywnoscia Masz rację może być inna długość.
Simple Opublikowano 30 Listopada 2018 Opublikowano 30 Listopada 2018 Korba jest identyczna, do boost zębatka ma offset 3mm a do nonboost 6mm. Tak więc różnią się tylko zębatkami.
lucid.cc Opublikowano 5 Kwietnia 2019 Opublikowano 5 Kwietnia 2019 Czy w tym rowerze korba x9 z zębatką -6mm offset będzie działała prawidłowo z resztą grupy eagle gx?
Kruk Opublikowano 5 Kwietnia 2019 Opublikowano 5 Kwietnia 2019 Eagle nie współpracują według producenta z korbami dwu blatowymi.
Gość Opublikowano 25 Października 2019 Opublikowano 25 Października 2019 W dniu 2.11.2018 o 12:07, łoldi napisał: no jak widać nie pokabinuje człowiek Umieszczenie posta na ten sam temat w trzech działach to już lekkie przegięcie...
łoldi Opublikowano 25 Października 2019 Opublikowano 25 Października 2019 (edytowane) Spoko Panowie i przepraszam nie ogarnąłem tego forum jeszcze dobrej zabawy pjona 😉 Edytowane 25 Października 2019 przez łoldi
Caelian Opublikowano 10 Października 2020 Opublikowano 10 Października 2020 Właśnie montuje napęd SRAM 1x12 mam problem. Ciągle słychać hałas przy kręceniu korbą - przy regulacji dolnego zakresu. Wydaje mi się że powinienem skrócić łańcuch, a już o 4 skróciłem (4 "duże" i 4 "małe): https://photos.app.goo.gl/KPyuwKfvb2rUXn9t5 Dodatkowo na dolnych zakresach i górnych zakresach łańcuch pracuje dobrze. Problem jest z 7 i 8 zębatką od najmniejszej patrząc, gdyż nieważne co robię i tak na tych biegach pracuje nierówno. Co mogę zrobić jeszcze aby to "poskładać?
komandosek Opublikowano 10 Października 2020 Opublikowano 10 Października 2020 Obejrzyj dobry tutorial na YouTube, ustawiaj z przymiarem a i długość łańcucha odmierz tak jak sram zaleca
Caelian Opublikowano 10 Października 2020 Opublikowano 10 Października 2020 przymiar to ja mam taki biały do kitu - brak tutorial a jak z niego korzystać, a informacja jedyna jaka znalazłem: "mierzyć na przedostatnim biegu" nic nie wyjaśnia bo ni jak można go przypasować. więc jak masz dobre rzetelne tutoriale to podeslij
Fimala Opublikowano 10 Października 2020 Opublikowano 10 Października 2020 Konia z rzędem temu kto dobrze ustawi SXa...
Gość Opublikowano 10 Października 2020 Opublikowano 10 Października 2020 Kółeczko prowadzące za daleko od najwiekszej korony. Tutorial? Prosze bardzo...
Accent_Szaj Opublikowano 10 Października 2020 Opublikowano 10 Października 2020 2 godziny temu, Fimala napisał: ustawi SXa.. Ale to GX. 3 godziny temu, Caelian napisał: Wydaje mi się że powinienem skrócić łańcuch, a już o 4 skróciłem (4 "duże" i 4 "małe): Dobrze Ci się wydaje. I dobrze @PrzeLuka pisze. Śrubkę B wyreguluj. Godzinę temu, PrzeLuka napisał: za daleko od najwiekszej korony.
Caelian Opublikowano 29 Października 2020 Opublikowano 29 Października 2020 teraz wygląda to tak: https://photos.app.goo.gl/eMvQv5PZSNb5e4Hh7 i ogólnie chodzi - kłopot mam tylko z zebatka 10t oraz 4tą najmniejszą - na nich czuć jakby łańcuch był przez coś bardzo delikatnie blokowany. poza tymi zębatkami na korbie nic nie czuć - chodzi płynnie. a na tych 2ch wspomnianych czuć jak delikatnie "skacze"
Yare Opublikowano 29 Października 2020 Opublikowano 29 Października 2020 Tak u mnie linia GX na 10T wygląda. Na środku kasety lubi na jednym zębie zahaczyć i ten jeden ząb jest lekko spiłowany. Nie do wyregulowania w moim wypadku lecz jakoś specjalnie nie doskwiera.
johankalvatn Opublikowano 2 Listopada 2020 Opublikowano 2 Listopada 2020 Słuchajcie czy jak ktoś z Was kupował całą grupę czy poszczególne komponenty napędu Srama GX lub innej grupy to czy pudełka sramowskie są zapakowane w folie? Takie pytanie mi się nasunęło bo przykładowo Cyklomania kilka razy już przysłała mi kilka komponentów Sramowskich w oryginalnych pudełkach i wszystkie one nie miały folii. Pudełko nowiuśkie części nowe oczywiście ale jak to wychodzi z fabryki? Bo wygląda to trochę tak jakby każdy z Cyklomanii mógł sobie w takim wypadku przed wysyłką je otworzyć i coś tam teoretycznie podebrać. Przykładowo jakiś papierek jak instrukcja czy w manetce tą metalową końcówkę do linki do końcowego zaciśnięcia. Właśnie dostałem Sramowską manetkę nową ale takowej końcówki nie było w pudełku a pudełko było bez folii. Nie wiem czy zawracać im głowę w tym temacie.
turzol Opublikowano 2 Listopada 2020 Opublikowano 2 Listopada 2020 Kupowałem cała grupę GX i przyszła zapakowana w oryginalny szary karton Sram. W środku znajdował się kolejny duży czerwony box, który zabezpieczony był fabryczna taśmą z logo producenta. W środku poszczególne komponenty były luzem, jedynie łańcuch zapakowany był w plastikowe pudełko. Osobno zanabylem Support Dub i tez oryginalnie był w kartoniku zaklejony wspomniana taśma. Mam nadzieje ze pomogłem. Kupowałem cała grupę GX i przyszła zapakowana w oryginalny szary karton Sram. W środku znajdował się kolejny duży czerwony box, który zabezpieczony był fabryczna taśmą z logo producenta. W środku poszczególne komponenty były luzem, jedynie łańcuch zapakowany był w plastikowe pudełko. Osobno zanabylem Support Dub i tez oryginalnie był w kartoniku zaklejony wspomniana taśma. Mam nadzieje ze pomogłem. 1
johankalvatn Opublikowano 2 Listopada 2020 Opublikowano 2 Listopada 2020 52 minuty temu, turzol napisał: Kupowałem cała grupę GX i przyszła zapakowana w oryginalny szary karton Sram. W środku znajdował się kolejny duży czerwony box, który zabezpieczony był fabryczna taśmą z logo producenta. W środku poszczególne komponenty były luzem, jedynie łańcuch zapakowany był w plastikowe pudełko. Osobno zanabylem Support Dub i tez oryginalnie był w kartoniku zaklejony wspomniana taśma. Mam nadzieje ze pomogłem. Kupowałem cała grupę GX i przyszła zapakowana w oryginalny szary karton Sram. W środku znajdował się kolejny duży czerwony box, który zabezpieczony był fabryczna taśmą z logo producenta. W środku poszczególne komponenty były luzem, jedynie łańcuch zapakowany był w plastikowe pudełko. Osobno zanabylem Support Dub i tez oryginalnie był w kartoniku zaklejony wspomniana taśma. Mam nadzieje ze pomogłem. W przypadku manetki, która również była w grupie GX dostałeś w pudełku z manetką tą tulejkę do zaciśnięcia na końcu linki?
Rekomendowane odpowiedzi