Skocz do zawartości

Ridley Crossbow 2016 (terenowa szosa)

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jesień i mała nadwyżka gotówki skłoniły mnie do złożenia drugiego roweru. Początkowy budżet 1000 PLN okazał się za mały.

Drugą granicę wyznaczyłem sobie przy kwocie 1500 PLN i absolutnie nie chciałem jej przekraczać. Tak więc zaczęło się szukanie

okazji na portalach. Bazą jest oczywiście rama. Po niezliczonych mailach i negocjacjach wybrałem ramę Ridleya, która była

przywieziona z jakiejś belgijskiej fabryki. Set zawierał sztycę, mostek i kierownicę. Z malowaniem proszkowym kosztowało to jakieś 600 PLN.

Potem koła na maszynowych piastach Novotec, opony Kendy, korba FSA, manetki 105 i parę innych drobiazgów. 

Rower ma parę wad, ale ma też jedną ogromną zaletę : jeżdżę nim wszędzie bez obawy że coś uszkodzę :-)

DSC02366.JPG DSC02370.JPG DSC02367.JPG DSC02381.JPG 20170130_130101.jpg
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

Fajnie wygląda! :)

Dwa pytania:

Jaki jest orientacyjny koszt malowania proszkowego takiej ramy?
Co to za hamulce? Tektro?

Dnia 28.04.2017 o 13:21, SzoSowiec napisał:

Początkowy budżet 1000 PLN okazał się za mały.

Tia, budżet na rower zawsze okazuje się za mały, taka jest ta nasza pasja:]

Gość SzoSowiec
Opublikowano

Malowanie kosztowało mnie 120 PLN. Ale ramę kupiłem bez lakieru ( była czysta ). Hamulce to jakiś no name Komplet kosztował jakieś 50 PLN. Trzeba hamować zdecydowanie wcześniej i przewidywać ( to ta jedna z wad :D)

Opublikowano (edytowane)
Dnia 17.05.2017 o 21:09, SzoSowiec napisał:

Malowanie kosztowało mnie 120 PLN. Ale ramę kupiłem bez lakieru ( była czysta ). Hamulce to jakiś no name Komplet kosztował jakieś 50 PLN. Trzeba hamować zdecydowanie wcześniej i przewidywać ( to ta jedna z wad :D)

Jak chcesz hamować efektywniej to może spróbuj umieścić niżej tą złączkę nad opona. Wtedy pod większym kątem będziesz ciągnął i zamiast wyrywać hamulce z zaczepów- będziesz dociskał klocki do obręczy. Zaraz na kompa wskoczę i spróbuję to jakoś rysunkami wyjaśnić. 

@edit dorzucam załącznik. Czarne duże to opona, czarne małe to hamulce, czerwone to linki

hamowanie.jpg Edytowane przez sokół54
  • Pomógł 3
Gość SzoSowiec
Opublikowano
Dnia 20.05.2017 o 13:17, sokół54 napisał:

Jak chcesz hamować efektywniej to może spróbuj umieścić niżej tą złączkę nad opona. Wtedy pod większym kątem będziesz ciągnął i zamiast wyrywać hamulce z zaczepów- będziesz dociskał klocki do obręczy. Zaraz na kompa wskoczę i spróbuję to jakoś rysunkami wyjaśnić. 

@edit dorzucam załącznik. Czarne duże to opona, czarne małe to hamulce, czerwone to linki

hamowanie.jpg

Nigdy bym na to nie wpadł. Mam szosę a tam tego problemu nie ma :-) Człowiek uczy się całe życie. Dzięki. Zaraz dostaniesz + :D

Opublikowano

Wiesz, to jest typowa fizyka. :D Poza tym jak nadal będzie źle hamował to może warto by zainteresować się klockami hamulcowymi. Teraz raczej nie montują w rowerach tych "do kitu", ale cuda zdarzać się mogą. Szczególnie dotyczy to dawnych rowerów za marne pieniądze.Stosowano wtedy krótkie klocki, które były bardzo twarde i się ślizgały po obręczy lekko przy tym hamując

W rowerze z roku 2005 roku miałem już stosunkowo miękkie klocki, które ładnie hamowały i zatrzymywały koło. Za to w szosie niemieckiej(produkcja lata komunistyczne :D)miałem zastosowane klocki te dawne. Nie dawały one rady efektywnie zatrzymywać roweru, a w dodatku trzeba było je dobrze docisnąć.