Skocz do zawartości

RockShox Reba RL - zerwany gwint dla uchwytu przewodu hamulcowego.

pawel2208

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Wczoraj dotarł do mnie nowy rower z Rebą i chciałem zrobić serwis dolnych lag (sprawdzić poziom oleju i ewentualnie dolać)

Okazało się, że na montażu ktoś wkręcił śrubkę trzymającą przelotkę przewodu przedniego hamulca nie tak jak powinien i uszkodził gwint.

Z pomiarów wynika, że gwint śruby to M3, ale nie jestem pewien jaki jest skok gwintu. Ktoś wie coś na ten temat?

Myślałem żeby przegwintować na 3,5, ale nie wiem czy jest na tyle materiału żeby nie przebić się z drugiej strony przy większej średnicy.

Opublikowano
1 godzinę temu, pawel2208 napisał:

że gwint śruby to M3

Wszędzie jest gwint M3

Co do przegwintowania może wart napisać do producenta lub serwisu czy da rade ,wątpi by ktoś tutaj robił taki zabieg

Opublikowano

Fakt raczej nikt nie robił ale pewnie prędzej czy później ja to będę robił z racji ciężkiej łapy ( mimo posiadania klucza dynamometrycznego) w końcu urwę gwint.

Sprawa nie jest prosta bo jeśli prze gwintujesz  to mogą Ci ( o dziwo) gwarancji nie uznać. Tak , tam jest gwint 3M także jak masz gwintownik 3,5 to próbuj poprawić, tylko potem taką śrubkę znajdź. Nawet jakbyś 4M zrobił myślę że nic pod względem wytrzymałości korony goleni by się nie zmieniło. 

• Lubię to! 1
Opublikowano
W dniu 1.11.2018 o 17:32, pawel2208 napisał:

Wczoraj dotarł do mnie nowy rower

Nie lepiej go zwrócić i poprosić o nowy bez usterek?

Opublikowano

Rower Kross Level R8 z 2017 ostatnia sztuka w tym rozmiarze.

Wysłane z mojego Nokia 7 plus przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Macie problemy :D obadaj sytuacje ile masz miejsca przegwintuj na M4 /opcjonalnie M3.5/ lub zastosuj helicoil na M3 i cześć....

• Lubię to! 1
Opublikowano (edytowane)

W dniu 3.11.2018 o 12:22, Michal2008 napisał:
lub zastosuj helicoil na M3 i cześć....

Czyli pisząc po prostu tulejki do regeneracji gwintu, wkręcasz ją w uszkodzony gwint i masz jak nowy

Edytowane przez Gość
błąd ort
Opublikowano

Ciekawa sprawa z tymi sprężynkami helicoil. Nie słyszałem wcześniej o takim rozwiązaniu.

Mając teraz uszkodzony gwint M3 musiałbym chyba przegwintować na M4 żeby weszła sprężynka. Problem w tym, że nie jest to tanie.

Myślałem jeszcze o wkręcie 3,5 w ostateczności, ale póki się trzyma to nie kombinuje.

Będę miał na uwadze powyższe rozwiązania jak zajdzie konieczność naprawy.

Dzięki za pomoc.

Opublikowano (edytowane)
W dniu 3.11.2018 o 08:17, pawel2208 napisał:

Rower Kross Level R8 z 2017 ostatnia sztuka w tym rozmiarze.

Wysłane z mojego Nokia 7 plus przy użyciu Tapatalka

Ile zapłaciłeś za ten rower i gdzie kupowałeś?

Edytowane przez leejoonidas