Mori4 Opublikowano 18 Lutego 2019 Opublikowano 18 Lutego 2019 Po zlikwidowaniu luzu na śrubie poprawiło się działanie przerzutki?
Bujak Opublikowano 18 Lutego 2019 Opublikowano 18 Lutego 2019 Nie wiem, bo mam zamiast tego założoną przerzutkę M6000. Póki co działa mi to dużo lepiej niż z przerzutką NX. Zanim ją gdziekolwiek założę to wcześniej jednak kupię u Chińczyków kółka łożyskowane 12T NW, żeby zlikwidować wszystkie luzy z przerzutki. To może trochę potrwać.
Bujak Opublikowano 22 Lutego 2019 Opublikowano 22 Lutego 2019 Wczoraj było ciepło i deszczowo wiec zachciało mi się szosy:Założyłem NX do fitnessa, w którym reszta napędu jest Deore M6000 10s. Wszystko działa płynnie. Uciąg linki 10s i 11s jest identyczny (zarówno SRAM jak i Shimano), a na 10s przeżutka nie musi być taka dokładna jak na 11s. Luz na śrubie mocującej zlikwidowałem całkowicie.Okazało się, że jednak jest leciutki wyczuwalny luz na nitach. Wcześniej go nie widziałem, bo luz na śrubie był duuużo większy.Kółka łożyskowane zamówiłem, ale zanim przyjdą przyjdzie wiosna. Z listy części zamiennych sram GX wyciągnąłem wnioski, że problem na śrubie mocującej został zauważony przez Sram i poprawiony w wersji eagle 12s, gdzie pod śrubą jest jeszcze jedna pofalowana podkładka dociskowa. W NX nie jest to część zamienna, więc nie ma pewności czy NX Eagle ma tę podkładkę.
marcin.jka Opublikowano 22 Lutego 2019 Opublikowano 22 Lutego 2019 Luz na śrubie mocującej w sramie po prostu jest i powinno tak być, tak zaprojektowali te przerzutki. Sram działa świetnie, wyczuwalnie lepiej od odpowiednika shimano...może przez ten luz?
Bujak Opublikowano 22 Lutego 2019 Opublikowano 22 Lutego 2019 Luz na śrubie mocującej w sramie po prostu jest i powinno tak być, tak zaprojektowali te przerzutki.Bez urazy, ale strasznie się uśmiałem Jakbym słyszał kogoś z serwisu gwarancyjnegoCiekawe dlaczego XX1 nie ma tego luzu? Pewnie po to, żeby działał słabiej niż NX Mam zupełnie odwrotne doświadczenia. U mnie przerzutka Sram NX 11s działa beznadziejnie. Po prostu nie da się jej poprawnie wyregulować. Właśnie dlatego zdjąłem przerzutkę NX i założyłem Shimano M6000 - teraz wszystko działa płynnie. NX powędrował do napędu 10s w drugim rowerze, bo z 11 zębatkami sobie nie radził.
marcin.jka Opublikowano 22 Lutego 2019 Opublikowano 22 Lutego 2019 Ciesze się, że mogłem Ci poprawić humor taki luz występuje nie tylko w nx ale i gx jak i również w innych napędach sramowskich choćby 10 rzędowych. A to, że źle Ci działa NX, to naprawdę może być inna przyczyna niż luz na śrubie mocującej, ja też taki luz mam i działa wyśmienicie. Co do xx1, nie wiem, bo nigdy nie używałem, ale być może sram rozkminił w tej grupie coś jeszcze lepszego niż luz na mocowaniu.:) 2
Gość Opublikowano 23 Lutego 2019 Opublikowano 23 Lutego 2019 U mnie lub na śrubie mocującej w Apex1 występuje (czuć go dopiero po odciągnięciu i zablokowaniu wózka (po wył. sprzęgła)), ale zmieniarka działa bez zarzutu i bardzo sprawnie.
gerard Opublikowano 3 Kwietnia 2019 Opublikowano 3 Kwietnia 2019 W dniu 2019-02-22 o 07:52, Bujak napisał: Wczoraj było ciepło i deszczowo wiec zachciało mi się szosy: Założyłem NX do fitnessa, w którym reszta napędu jest Deore M6000 10s. Wszystko działa płynnie. Uciąg linki 10s i 11s jest identyczny (zarówno SRAM jak i Shimano), a na 10s przeżutka nie musi być taka dokładna jak na 11s. Luz na śrubie mocującej zlikwidowałem całkowicie. Okazało się, że jednak jest leciutki wyczuwalny luz na nitach. Wcześniej go nie widziałem, bo luz na śrubie był duuużo większy. Kółka łożyskowane zamówiłem, ale zanim przyjdą przyjdzie wiosna. Z listy części zamiennych sram GX wyciągnąłem wnioski, że problem na śrubie mocującej został zauważony przez Sram i poprawiony w wersji eagle 12s, gdzie pod śrubą jest jeszcze jedna pofalowana podkładka dociskowa. W NX nie jest to część zamienna, więc nie ma pewności czy NX Eagle ma tę podkładkę. Jakie kólka łozyskowane kupiłeś? Czy te od GX są łożyskowane i sa zamiennikami tych z NX? Ja na swojej przerzutce zrobiłem około 200km. Na kółkach w tylnej przerzutce mam straszny luz, wyginaja sie we wszystkie strony.
wozo13 Opublikowano 28 Maja 2019 Opublikowano 28 Maja 2019 Dziś będąc w Decathlonie specjalnie sprawdziłem jak się mają przerzutki Sram NX na Nowych rowerach Niestety diagnoza się potwierdza...Nowy Rower i Luz na nitach pantografu i na śrubie mocującej do ramy myślałem trochę o zakupie pełnej grupy NX ...ale chyba zostanę przy Samuraju
Malibu71 Opublikowano 24 Maja 2020 Opublikowano 24 Maja 2020 Luzy na sworzniach są i będą w Eagle ..nie ma to wpływu na pracę. Sztuczka polega na prawidłowym ustawieniu kąta przerzutki względem kasety , napięciem sprzęgiełka i regulacji L i H czyli wartości odpowiadających za krańcowe położenie przerzutki względem kasety . Mam już kilkanaście tys km na NX i dalej śmiga aż miło . Dla wytrwałych i lubiących precyzję polecam wymienić po zużyciu oryginalnego napędu na łańcuch PC-XX1 , przednią zębatkę aluminiową oraz nową kasetę i dodatkowo kółka prowadzące w wersji z łożyskami . Smarować i czyścić bardzo systematycznie . AMEN 1
Bujak Opublikowano 25 Maja 2020 Opublikowano 25 Maja 2020 Nie pasuje.Dolna śruba jest wkręcana z innej strony. 1
Rekomendowane odpowiedzi