Skocz do zawartości

Manitou Machete Comp - głośna praca amortyzatora.

bero102

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, pytanie odnośnie modelu z tematu, ponieważ jest to pierwszy amor z powietrzem, który używam.

Czy w ogóle amortyzatory powietrzne powinny wydawać jakieś dźwięki podczas pracy? Dźwięk słyszalny jest podczas fazy powrotu ( szybkiego ) amortyzatora. 

Opublikowano

Jeśli to takie jakby siorbanie to normalne. Jest to przepływ oleju przez tłumik.

Opublikowano

W ciepłym czy na zimnym tak pracuje?

"Siorbanie" tłumika z jednej strony coś normalnego ale nie normalnego gdy tłumik nie spełnia swojej roli. Twój pracuje poprawnie?

W niższych temperaturach olej może zmieniać konsystencje a co za tym idzie tłumik może pracować inaczej niż zwykle.

Opublikowano (edytowane)

Typ sprężyny powietrzna czy stalowa nie ma znaczenia, bo tłumiki stosuje te same a w każdym razie bardzo zbliżone. Jak dla mnie tłumik działa za głośno. Po zablokowaniu ugina się czy jest sztywny?

Edytowane przez Gość
Opublikowano (edytowane)

Po zablokowaniu wszystko sztywne. Jaki w takim razie może być powód takiej pracy? Jest to nowy rower, z przebiegiem 100km. Nadmieniam że dzieje się tak tylko podczas szybkiego ruszania amortyzatorem. Gdy powracam do normalnego położenia wolno nie słychać wtedy takich dźwięków. 

Edytowane przez bero102
Opublikowano

napompowany jest dobrze ?   może tam ciśnienie nie takie jest ?

Opublikowano

Napompowany wydaje mi się że dobrze. Wg tabelki 87psi nabilem. Próbowałem kilka różnych cisnien i zawsze jest taki problem. 

Opublikowano (edytowane)
11 minut temu, bero102 napisał:

Po zablokowaniu wszystko sztywne.

Zapowietrzony tłumik w takim razie nie jest. Najwidoczniej ten typ tak ma. Może musi się jeszcze dotrzeć.

Edytowane przez Gość
Opublikowano

Miałem to samo w tym modelu. Po kilkuset kilometrach się ułożył, a teraz po serwisie dźwięki znikły do zera. 

• 5 miesięcy temu...
Opublikowano
W dniu 31.10.2018 o 10:54, bero102 napisał:

Napompowany wydaje mi się że dobrze. Wg tabelki 87psi nabilem. Próbowałem kilka różnych cisnien i zawsze jest taki problem. 

Mój też tak syczy, byłeś z tym Na serwisie? Opowiedz jak się skończyła ta historia :)