Skocz do zawartości

Focus Cayo Disc 105

pablokatowicka

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Zastanawiam się nad zakupem mojej pierwszej szosy i wpadło mi takie coś :

https://rower.com.pl/focus-cayo-disc-105-22-biegi-520174

Cena: 6000zl...

Co sądzicie o tej marce, modelu, przełożeniu 52/36 11/28.

Rower będzie używany wstępnie do amatorskich treningów względnie po płaskim, ale też dłuższych wypadów w góry (Tatry, Beskidy).

Co sądzicie o tej marce, modelu? Przełożenie 52/36 11/28 będzie wystarczające w góry, czy trzeba będzie zmienić na coś bardziej kompaktowego?

Warto go kupić czy lepiej poszukać czegoś innego? Dzięki z góry za pomoc bo niestety na temat rowerów szosowych mam niewielkie pojęcie.

Pozdrawiam

Opublikowano

To na pewno ten model co podlinkowałeś? Karbonowa rama i hydrauliczna 105? Jeżeli tak to 6tyś za taki rower to naprawdę dobra okazja. W tej cenie kupisz przeważnie mechaniczną grupę a hydraulika jest jednak sporo droższa.

Co do wielkości korby to 52/36 to jednak sporo, szczególnie jeżeli planujesz jazdę w górach. Chyba że masz naprawdę wytrenowane już nogi :)

Opublikowano

Tak to model z linku:  karbonowa rama plus hydrauliczna 105.

Model 2016 więc pewnie stąd taka przecena:)

W takim razie boję się o te przełożenia, bo mimo iż na mtb coś tam śmigam to jednak zapas w przełożeniu w górach zawsze w cenie;)

Opublikowano
6 minut temu, pablokatowicka napisał:

Tak to model z linku:  karbonowa rama plus hydrauliczna 105.

Model 2016 więc pewnie stąd taka przecena:)

W takim razie boję się o te przełożenia, bo mimo iż na mtb coś tam śmigam to jednak zapas w przełożeniu w górach zawsze w cenie;)

Mimo wszystko uważam że to dobra okazja. Zębatki w korbie możesz wymienić na 50/34 a te sprzedać jako nowe. Dużo na tym nie stracisz.

Jeżeli rower Ci się podoba i jest dostępny w twoim rozmiarze to jest na pewno godny uwagi.

Opublikowano

Myślałem nad wymianą kasety, ale może właśnie zmiana korby jest tu lepszą i łatwiejszą opcją.

Rozmiar myślę będzie pasował: 54 - 174cm wzrostu.

Dzięki wielkie za opinię oraz pomoc.

Opublikowano
3 minuty temu, pablokatowicka napisał:

Myślałem nad wymianą kasety, ale może właśnie zmiana korby jest tu lepszą i łatwiejszą opcją.

Zdecydowanie na podjeżdżanie w górach lepiej sprawdzi się korba kompakt (50/34) z kasetą 11-28 niż korba 52/36 Z czymkolwiek z tyłu. 

Ale ile Ty po tych górach jeździć będziesz? Bo jak głównie po płaskim, to jednak ta korba 52/36 jest fajnym patentem na śmiganie z dużymi prędkościami. 

Jak pisał @LuQ, ten rower to świetna okazja. Nawet jak miałbyś dokupić korbę kompakt, to i tak warto. 

Opublikowano

Planuję na pewno parę wypadów w sezonie z górskimi akcentami takimi jak kubalonka, równica, góra żar czy trasa wokół tatr.

Robiłem to dotychczas na 29er hardtail, stąd pojawił się pomysł na drugi rower w postaci szosy:)

Dzięki za podpowiedzi bo nie mam doświadczenia w modyfikacjach rowerowych:) Sprawdzę jak mi pójdzie z oryginalną korbą a ew. zmienię na polecaną przez Was.

Dzięki również za opinię o rowerze bo niestety niewiele jest w necie na jego temat...

Opublikowano

Ja za podobna kwotę kupiłem Cayo Disc Tiagra - także cena bardzo dobra jak za 105 i hydrauliczne tarcze.

Co do korby, to ja 52/36 zmieniam na kompakt, bo jestem kompletnym amatorem i w Beskidach mam ciężko. Same górki do okola.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Opublikowano

No tak w Beskidach jest grubo. Ja mieszkam w Katowicach, więc tak ciężko nie jest ale mamy też parę hałd ;).

Pomyślę więc o korbie polecanej przez forumowiczów:)

Opublikowano

Korba 52/36 z kasetą 11-32 albo 11-30 na podjazdach będzie "lżejsza" niż korba 50/34 z kasetą 11-28. (Oczywiście mowa tu o najlżejszym biegu) 

Ponadto kręcenie korbą z większą ilością zębów pozwala zaoszczędzić kilka (1-3) watów mocy. (GCN się z tym bawiło jak Simon chciał pobić KOMa na "swojej" górce i rozbierał kasetę, żeby nie krzyżować łańcucha na blacie i dużych koronkach) 

Z drugiej strony, im kaseta ma większą rozpiętość, tym trudniej jechać z optymalną kadencją. 

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Witam,

Nastąpiła jednak zmiana i padło na zakup w DE modelu Focusa Cayo Disc 105 2017 w jeszcze atrakcyjniejszej cenie  ok. 5500... zdjecie jak sprzet wyglada ponizej:)))

Jako że powoli chciałbym przygotowywać sprzet do sezonu ponawiam pytanie o zmiany które nalezaloby przeprowadzić...

Zajop napisał w ostatnim poście iż zmiana kasety z 11-28 na np. 11-32 spowoduje "lżejszą" jazdę na podjazdach aniżeli wymiana korby 52/36 na 50/34. Jak wiadomo kaseta jest dużo tańszym elementem do zmiany więc kusi wymienic sama kasete na 11-32 jednak ponawiam pytanie co najrozsądniej w mojej sytuacji trzeba by zmienić by był to rower pozwalający na "spinaczki" górskie.

Z góry dziękuję za propozycję i pomoc.

unnamed.jpg
Opublikowano

Raczej nie będzie to działać ze zmianą wyłącznie kasety. Przełożenia są zestopniowane typowo do jazdy po płaskim więc podejrzewam, że masz przerzutkę ss (krótki wózek). Taka przerzutka nie ogarnie kasety 32. Także ze zmianą kasety miałbyś do wymiany przerzutkę i prawdopodobnie łańcuch bo obecny będzie za krótki (chociaż to zależy od tego jaką ma fabryczną długość). Grunt, że koszt kaseta+przerzutka wychodzi na to samo co korba.

i teraz

w jeździe na rowerze szosowym ważna jest kadencja. im bliższa założonej wartości tym dalej (i zwykle szybciej) zajedziesz. Także dość istotny jest dobór optymalnych przełożeń więc trzeba zwrócić uwagę na stopniowanie kasety (różnica pomiędzy sąsiadującymi koronkami) a ta w 11-32 jest beznadziejna - to kaseta raczej pod gravel/przełaj niż szosę.

IMO o wiele lepszą opcją będzie wymiana korby, czy na 50-34 czy na jakąś przełajową (ale w tym przypadku będziesz miał np 46t więc prędkość maksymalna spadnie)

Ew. wymień same blaty

Opublikowano

Tak, tak... Ja napisałem że będzie lżej. Co nie znaczy ze lepiej. Osobiście wymienił bym korbę/blaty, niż kasetę i przerzutkę, bo koszt podobny. 

Ja jeżdżę na blatach 50/39/30 i kasecie 12-28. I tym da się wjechać na każdą górkę. Jak korba się skończy, to zmienię ją na 50/34 i też będzie się dało wjechać na każdą górkę. 

Na Twoim miejscu zostawił bym jak jest, bo piszesz, że na codzień płasko.  A jeśli tylna przeżutka by pozwolila to ewentualnie zawsze można dokupić dodatkową kasetę na wyjazdy w góry. 

Opublikowano

Mam podobnego Focusa Cayo 105. Zmieniłem korbę na 105 kompakt i kasetę 105 11-32. Tylną przerzutkę zostawiłem 105 z wózkiem SS (krótkim). Niby nie powinno działać, a jednak przejechałem 1500km. 😂😂😂 i będę jeździł nadal. 

Fakt, że musiałem bardziej odchylić wózek od kasety przez odwrotne wkręcenie śruby dystansujacej. Inaczej, kółka wózka ocierałyby o kasetę. Ale mam co chciałem i jest super.

Wszystkie górki wokół Bielska Białej wjeżdżam z odpowiednią kadencją. Nawet dałem radę zrobić przełęcz karkonowską, Gliczarów, Harnaś w Białce Tatrzanskiej. Ale, na zawsze zapamiętam jak miałem "beton" w kasecie 11-28 i korbie 52-36 podjeżdżając na Magurkę od Wilkowic i nigdy wiecej. 

Oczywiście, każdy robi co chce i za ile chce. Ważne by był zadowolony.. 😁 

A! I najważniejsze. Nie sprzęt czyni "mistrzem", tylko noga! 🏋️♂️🏋️♀️🏋️♂️🏋️♀️🚴‍♀️🚴‍♀️🚴‍♀️🚴‍♀️🚴‍♀️🚴‍♀️🚴‍♀️ 

• Lubię to! 1
Opublikowano

Dzięki za wszystkie fachowe podpowiedzi:))) nie kombinuje więc i myślę że idealną opcją na daną chwilę będzie wymiana korby na 50/34...po cichu liczę że wymiana kasety nie będzie mi potrzebna i wszystkie górki na obecnej objadę;)

teraz rower mtb, trochę spinningu i na wiosnę test mojej pierwszej szosy...już nie umiem się doczekać😍

Wszystkiego dobrego w Nowym Roku...pozdrawiam:)