Skocz do zawartości

RockShox Reba RL - zmiana skoku z 100mm na 120mm.

Arxcxi

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Siema, słyszałem iż jest możliwość wydłużenia skoku do 120mm w moim rockshoxie, lecz nie wiem jak to mam zrobić, jaka część dokupic. Ktoś eksperymentował (może przy tym modelu) z wydłużaniem skoku? 

Opublikowano
2 godziny temu, Arxcxi napisał:

Siema, słyszałem iż jest możliwość wydłużenia skoku do 120mm w moim rockshoxie, lecz nie wiem jak to mam zrobić, jaka część dokupic. Ktoś eksperymentował (może przy tym modelu) z wydłużaniem skoku? 

Poniżej jest wszystko na filmie.

https://m.youtube.com/watch?v=k6L-7fQvYzU

Opublikowano

Nie było wątku o rebie rl, także założyłem ten. Może akurat komuś się przyda z tym Amorem ;)

3 godziny temu, leejoonidas napisał:

Poniżej jest wszystko na filmie.

https://m.youtube.com/watch?v=k6L-7fQvYzU

To nie jest przypadkowo konwersja z 120 na 100? 

Opublikowano
4 godziny temu, leejoonidas napisał:

1 minutę temu, Arxcxi napisał:
4 godziny temu, leejoonidas napisał:

Git, dziena. Chętnie bym usłyszał czy ktoś już podobnie eksperymentował, czy na coś powinienem uwazac. 

Opublikowano

Reba ma takie coś że jeśli w sprężynie powietrznej masz jakby tokeny które zmniejszają skok to wystarczy wyciągnąć je i masz 120 skoku, dla pewności można zrobić tak że odkręcasz śrubę od komory powietrznej na dole lagów, ale zostawiasz od tłumika, jeśli przy skręconej śrubie z tłumika wysunie Ci się amor na 120 mm skoku to na 100% masz możliwość zmiany skoku bez dokupowania dłuższego tłumika czy sprężyny powietrznej. Ja w swojej Rebie tak mam a oryginalnie było 100mm skoku.

Opublikowano
39 minut temu, Kruk napisał:

Reba ma takie coś że jeśli w sprężynie powietrznej masz jakby tokeny które zmniejszają skok to wystarczy wyciągnąć je i masz 120 skoku, dla pewności można zrobić tak że odkręcasz śrubę od komory powietrznej na dole lagów, ale zostawiasz od tłumika, jeśli przy skręconej śrubie z tłumika wysunie Ci się amor na 120 mm skoku to na 100% masz możliwość zmiany skoku bez dokupowania dłuższego tłumika czy sprężyny powietrznej. Ja w swojej Rebie tak mam a oryginalnie było 100mm skoku.

A z którego roku to reba?

Opublikowano

Widzę że kolega  Arxcxi nic nie kuma ani z filmów ani z tego co napisał Kruk.

Opublikowano (edytowane)

Amortyzatory różnią się konstrukcyjnie w zależności od roku, zapytałem, z którego roku jest ten amor, narazie zbieram sobie informacje, jesli nie chcesz pomóc to nikt cię o to nie prosił 😛

Poza tym wkleić pierwsze lepsze linki z filmami zachaczające o temat potrafi nawet stunter, nie sprawdzając nawet czego one dotyczą ;)

Edytowane przez Arxcxi
Opublikowano

Łatwiej będzie Nam określić jeśli Ty podasz rok produkcji Reby :)

Opublikowano (edytowane)

Stare Reby Dual Air w tym ta z filmu faktycznie dawała się dowolnie zmieniać zarówno w dół jak i w górę. Weszła era Solo Air i już to trak nie działa. Innymi słowy bez kłopotu da się zmniejszyć skok podkładkami a by zwiększyć trzeba niestety wymienić tłok sprężyny a czasem i tłumik odbicia. Nie prościej odpowiedzieć jasno zamiast ściemniać kto co kuma a kto nie? 

Edytowane przez Ares
Opublikowano

Jasne ja mam solo air tylko nie jestem pewny czy to 2017 czy 2016... Można to jakoś sprawdzic? 

Dzięki Ares :) to chyba sobie z tym dam spokoj, chyba że znajdzie się ktoś kto pomoże od a do z. Kupiłem pierwszego hardtrail'a i boję się w nim namieszać :D

Opublikowano
16 minut temu, Arxcxi napisał:

Jasne ja mam solo air tylko nie jestem pewny czy to 2017 czy 2016... Można to jakoś sprawdzic? 

Dzięki Ares :) to chyba sobie z tym dam spokoj, chyba że znajdzie się ktoś kto pomoże od a do z. Kupiłem pierwszego hardtrail'a i boję się w nim namieszać :D

Nie wiem czy się da bo sporo amorów idzie z innym malowaniem na ten przykład do danego producenta ramy. Zresztą jak napisałem i tak masz tą z pojedynczą komorą do dmuchania więc rocznik nie ma znaczenia. 

W przypadku "zwykłego" sztywniaka moim zdaniem nie ma sensu zabawa ze zmianą skoku. No chyba, że jeżdzisz ostro ale to znowu ograniczać będzie geometria ramy. Zostawił bym to co masz. 

Opublikowano

Tutaj będziesz miał pogląd jak to wygląda w środku

368149659_Screenshot_2018-10-30gen0000000005114_rev_d_2017-2019_reba_blutopdf.thumb.jpg.30d03e85b1146cf8b1f7a2ee0f7775e6.jpg

Fakt to jest rocznik 2018 ale powinien być podobny,na stronie producenta 2017-2019 są niby takie same

• 2 tygodnie później...
Opublikowano (edytowane)

Dzisiaj robiłem przegląd 50 godzinny w Rebie RL SoloAir 100mm 2018 rok. Po wyjęciu goleni wypadła mi taka gumowa podkładka (widać ją na zdjęciu piter614 na żółto) oraz plastikowa tulejka o długości 35mm z goleni powietrznej .

Widział ktoś taką tulejkę wcześniej? Nie widzę jej w instrukcji serwisowej RockShox. Nie wkładając jej ponownie będę miał 35mm większy skok w amortyzatorze?

Jeszcze drugie pytanie. Czy można zastąpić oryginalny smar RockShox jakimś innym tańszym? Mam w domu zielony ŁT43, ale wydaje się on jakiś gęstszy.

reba-podkladka.jpg

Edytowane przez -Marcin-
Opublikowano (edytowane)

Dzięki. Tylko, że ten smar kosztuje 50zł + przesyłka, ale chyba się skuszę na taki lub podobny. Mam jeszcze wazelinę techniczną ale ona też chyba za gęsta?

Znalazłem w małych opakowaniach :)

Jeszcze gdyby ktoś wiedział coś o tych tulejach coś to będę wdzięczny za info.

Edytowane przez -Marcin-
Opublikowano

Kupujesz 50 g starczy na długo nie dajesz go dużo tylko tyle co smarujesz uszczelki i tulejki w środku
Na palec i delikatnie smarujesz
Starczy na kilka serwisów

Opublikowano

Masz drogi amor licz się że serwisy nie będą tanie, proste.