Mbeiro Opublikowano 29 Października 2018 Opublikowano 29 Października 2018 Dzień dobry, planuje wyposażyć się w nowy sprzęt i zastanawiam się jaka jest różnica między ramą że stopu 6061 lite, którą mam obecnie, a 6061. Czy taka rama jaką posiadam nadaje się do nieco bardziej dynamicznej i agresywnej jazdy, czy też jest to stop nie nadający sie do tego typu użytkowania? Powinienem zakupić nową ramę, czy spokojnie mogę ją zatrzymać w rowerze? Proszę też uprzejmie o wszystkie informacje odnośnie stopu 6061 lite, a także jego właściwości i cechy. Z góry dziękuję :)
Gość Opublikowano 29 Października 2018 Opublikowano 29 Października 2018 (edytowane) Wystarczy skorzystać z wujka Google. ALU 6XXX grupa 6000 zawiera magnez i krzem, które wspólnie zapewniają znaczną wytrzymałość stopu. Al 6061 Lite - Lekki stop aluminium 6061, w którym dzięki procesowi wyżarzania T6 uzyskano korzystny stosunek masy do wytrzymałości. T6 czyli stop został poddany obróbce cieplej, sztucznie "postarzony" i nie poddany obróbce mechanicznej. 1 godzinę temu, Mbeiro napisał: Czy taka rama jaką posiadam nadaje się do nieco bardziej dynamicznej i agresywnej jazdy Co rozumiesz pod pojęciem dynamicznej i agresywnej jazdy? Edytowane 29 Października 2018 przez Gość
IOO Opublikowano 29 Października 2018 Opublikowano 29 Października 2018 T6 to nazwa procesu obróbki cieplnej, zwanego też ulepszaniem cieplnym. Praktyczne wszystkie stopy na bazie aluminium zawierają krzem i magnez. W przemyśle w większości są stosowane stopy Al-Si z dodatkiem innych pierwiastków stopowych.
Fenthin Opublikowano 29 Października 2018 Opublikowano 29 Października 2018 (edytowane) 4 godziny temu, Mbeiro napisał: jaka jest różnica między ramą że stopu 6061 lite, którą mam obecnie, a 6061. Trzeba zacząć od tego, że coś takiego jak "stop 6061 lite" nie istnieje. Jedyna pewna różnica jest taka, że w przypadku jednej ramy ktoś dopisał do nazwy stopu "lite". Można podejrzewać, jeśli ramy te różnią się wagą, że w przypadku droższej wykorzystany zostać mógł wyselekcjonowany materiał o lepszej mikrostrukturze, a przez to własnościach, bardziej zaawansowane metody obróbki, same rury mogły zostać mocniej wycieniowane, być może ktoś przyłożył się bardziej do położenia spawów, ich wyszlifowania itp. Różnica tkwić może więc nie tyle w samym stopie. Prędzej szukałbym jej w procesie technologicznym. 3 godziny temu, PrzeLuka napisał: Wystarczy skorzystać z wujka Google. Nie, nie wystarczy. To, co przepisałeś, to poziom zrzynki zadania domowego ze ściąga.pl. 2 godziny temu, IOO napisał: T6 to nazwa procesu obróbki cieplnej, zwanego też ulepszaniem cieplnym. Mnie uczono, że ulepszanie cieplne to hartowanie + wyżarzanie średnie/wysokie. Takie zabiegi w przypadku stopów umacnianych wydzieleniowo? T6 to przesycanie i sztuczne starzenie. Edytowane 29 Października 2018 przez Fenthin 2
IOO Opublikowano 29 Października 2018 Opublikowano 29 Października 2018 3 minuty temu, Fenthin napisał: Mnie uczono, że ulepszanie cieplne to hartowanie + wyżarzanie średnie/wysokie. Takie zabiegi w przypadku stopów umacnianych wydzieleniowo? T6 to przesycanie i sztuczne starzenie Mnie uczono że w zasadzie wszystkie zabiegi poprawiające właściwości można nazwać ulepszaniem, wydaje mi się że to tylko kwestia nomenklatury i jak się danemu profesorowi uwidzialo. T6 to faktycznie przesycanie i starzenie. 1
Fenthin Opublikowano 29 Października 2018 Opublikowano 29 Października 2018 4 godziny temu, Mbeiro napisał: Czy taka rama jaką posiadam nadaje się do nieco bardziej dynamicznej i agresywnej jazdy, czy też jest to stop nie nadający sie do tego typu użytkowania? Powinienem zakupić nową ramę, czy spokojnie mogę ją zatrzymać w rowerze? Słowo klucz - geometria. Jeśli to rama przeznaczona do agresywnej jazdy, w czym problem? Jeśli natomiast weźmiesz ramę do XC, dorzucisz jej na przód widelec o skoku 150mm i zaczniesz jeździć na trasach DH, taka rama może pęknąć w dowolnym momencie.
Gość Opublikowano 30 Października 2018 Opublikowano 30 Października 2018 8 godzin temu, Fenthin napisał: Nie, nie wystarczy. To, co przepisałeś, to poziom zrzynki zadania domowego ze ściąga.pl. Czekam zatem cierpliwie na Twój 150 stronicowy elaborat na temat stopów aluminium. Nie skrywaj tej wiedzy podziel się nią ze Światem i nami niedouczonymi.
Andrzej Sawicki Opublikowano 30 Października 2018 Opublikowano 30 Października 2018 Można sprawdzić podstawowe parametry stopów 6061, 7005 itd., i to one mówią, czego ogólnie użył producent. Nie ma co liczyć na dokładne parametry danego stopu czy kompletny opis procesu produkcji. Spece od reklamy lubią mieszać pojęcia i mogą napisać "nowy stop", kiedy chodzi o nowy sposób formowania ramy albo zwyczajnie zmianę geometrii w celu oszczędzenia paru gramów. BTW, podobna ściema panuje w kontekście włókna węglowego. Tam dochodzi możliwość -- i potrzeba (!) -- mieszania materiałów o różnych parametrach w jednej konstrukcji, a to dopiero jest pole do popisu dla marketingowców.
Rekomendowane odpowiedzi