Gość Opublikowano 28 Października 2018 Opublikowano 28 Października 2018 (edytowane) Cześć, pojawiła mi się opcja nabycia bardzo okazyjnie używanych części do szosy w świetnym stanie z grupy Ultegra 6800. Mój niepokój zagnieździł się w hamulcach. Doczytałem, że hample tej grupy występują w dwóch wersjach, dual pivot i zwykłe. Nie wszystkie pasują wszędzie. Te, które mam na oku wyglądają tak: A otwory montażowe w mojej ramie są w tak: Z góry przepraszam estetów, że rower taki uwalony, ale dorwał mnie paskudny deszcz. Myślę, że mimo tego widać w czym rzecz. Czy te hamulce Ultegry będą pasowały do mojej ramy i nie będę miał problemów z ich montażem? Z góry dziękuję za opinie. Edytowane 28 Października 2018 przez Gość
IOO Opublikowano 28 Października 2018 Opublikowano 28 Października 2018 A nie mylisz dual piwie z direct mount? Czyli mocowaniem na dwie śruby? Jeżeli hamulce mają taki sam zasięg to powinno byś ok.
Gość Opublikowano 28 Października 2018 Opublikowano 28 Października 2018 24 minuty temu, IOO napisał: nie mylisz dual piwie z direct mount? Chyba tak, właśnie tak mylę. Dzięki!
Antyszprycha Opublikowano 28 Października 2018 Opublikowano 28 Października 2018 Też właśnie się dowiedziałem, że dual pivot nie ma nic wspólnego z mocowaniem na 1 otwór (sprawa utrudniałaby sytuacja gdyby było to mocowanie typu direct mount jak pisze kolega wyżej)
tadzikpl Opublikowano 28 Października 2018 Opublikowano 28 Października 2018 Wszystkie są na jedną śrubę. Na 99% będzie OK.Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka
Eldo Opublikowano 28 Października 2018 Opublikowano 28 Października 2018 No wiec tak 😊 Wersja dual piwot jak sama nazwa wskazuje posiada 2 piwoty które sa „usprawnieniem” starszej wersji hamulca. W skrócie układ dwóch piwotów poprawia siłe hamowania poprzez równomierną siłe rozłożoną na oba klocki hamulcowe. Zarówno starsza jak i nowsza wersja posiada centralne mocowanie na jedną śrubę które bedzie pasowało do Twojego Speca 😏
Gość Opublikowano 28 Października 2018 Opublikowano 28 Października 2018 24 minuty temu, tadzikpl napisał: Na 99% będzie OK. 3 minuty temu, Eldo napisał: Zarówno starsza jak i nowsza wersja posiada centralne mocowanie na jedną śrubę które bedzie pasowało do Twojego Speca Właśnie to chciałem, chłopaki, wyczytać. Podziękował!
Eldo Opublikowano 28 Października 2018 Opublikowano 28 Października 2018 Zeby było dokładnie widać o co chodzi 😏
Luki Opublikowano 28 Października 2018 Opublikowano 28 Października 2018 A nie mylisz dual piwie z direct mount? Czyli mocowaniem na dwie śruby? Jeżeli hamulce mają taki sam zasięg to powinno byś ok.A co to jest ten zasięg hamulca? Bo się jeszcze z tym nie spotkałem.Jak koledzy wcześniej pisali będą pasowały.Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka
IOO Opublikowano 28 Października 2018 Opublikowano 28 Października 2018 Odległość punktu mocowania do obręczy, inaczej długość ramion hamulca. Chodzi o to żeby klocki łapa lub powierzchnię hamujące obręczy, a nie na 15 mm niżej. Teraz raczej wszyscy stosują jeden rozmiar, czasem można trafić na hamulce z większym zasięgiem.
Rekomendowane odpowiedzi