Skocz do zawartości

Concorde Stelvio

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Przedstawiam moją nową-starą szosę zimową Concorde Stelvio :) W zasadzie jest to moja pierwsza szosa, którą nabyłem jako używkę przed sezonem 2017 r., z przeznaczeniem na podstawowy rower.  Z czasem nabyłem znanego Wam już Centuriona, skutkiem czego ostatnio Concorde otrzymał rolę roweru ma porę jesienno-zimową.  Ponieważ jak się okazało, rower był składakiem z równych przypadkowych części, wiele z nich już nie ma, bo zostały wymienione (w tym klamki, owijka, widelec, blat, tylna przerzutka, kaseta, siodełko, opony,  mostek). Część poszła ze względu na ewidentne zużycie, część w ramach lepszego dostosowania roweru do mojej postury (rower jest w rozmiarze 58 i do tego miał mostek 12 cm, który zmieniłem na istotnie krótszy). W zasadzie do wymiany kwalifikują się jeszcze sztyca (ciut za mała średnica) i kierownica (archaiczny kształt, bardzo głęboka). Może w swoim czasie. Waga roweru to z pedałami i koszykiem 9,6 kg zatem bez pedałów jakieś 9,2 kg.

Obecna konfiguracja wygląda z grubsza tak:
Korba: jakaś stara Tiagra z nietypowym rozstawem śrub, kompakt 50/34,
Przerzutka przód: tak samo stara Tiagra ;)
Przerzutka tył: Sora z tych nowszych, możliwe że R3000,
Klamkomanetki: Sora R3000 2x9,
Kaseta: nie pamiętam, jakaś dziewięciorzędowa, 11-28,
Pedały: Shimano M520,
Rama: alu, rozmiar 58,
Widelec: Accent Apex (ramiona karbon, rura sterowa alu),
Mostek: Tioga, 90 mm,
Kierownica: diabli wiedzą co to za przedpotopowy wynalazek, bardzo głęboka, szer. 440 mm,
Siodło: chińska „replika” 🙂 przypomina Tiogę Spyder,
Sztyca: nie wiadomo nic ponadto to, że okrągła 😉
Koła: nie mam pojęcia co to za wynalazek, przednie ma napis „Shimano Wheels”, tylne nawet tego nie posiada 😉
Opony: Continental Ultra Sport, 23 mm,
Hamulce: Tektro.

To z grubsza tyle co o nim wiem. Konfiguracja w sam raz na jesienno-zimową poniewierkę 😄

20181027_125507.jpg 20181027_125515.jpg 20181027_125529.jpg 20181027_125537.jpg 20181027_125547.jpg 20181027_125558.jpg 20181027_125605.jpg 20181027_125612.jpg 20181027_125637.jpg 20181027_125654.jpg 20181027_125705.jpg
Opublikowano

Fajny sprzęt, tylko klamki strasznie dziwnie ustawione, z dolnego chwytu da się je obsłużyć?

Opublikowano

Ciężko, ale tak musiałem ustawić kierownicę, wskutek tego jak mi zamontowali te klamki na niej. Po prostu ktoś umyślił sobie, że końcowy odcinek rogów baranka ma iść równolegle do podłoża i do tego dostosował resztę. Przez to, kierownica nie miała płaskiego odcinka koło łap gdzie by można oprzeć dłonie, tylko szła gwałtownie w dól. Jazda na tym była mega niewygodna. Jedynym wyjściem było obrócić kierownicę do góry, przez co klamki są w takim nienaturalnym położeniu.  Niestety, tak musi zostać do wymiany kierownicy albo przynajmniej owijki.

Opublikowano
Godzinę temu, IOO napisał:

Jak coś to mam kierownicę na zbyciu.

Dzięki za info, odezwę się jakbym się zdecydował ;)

50 minut temu, JaW napisał:

Wygodne dla Ciebie to siodło? 

Zdecydowanie. Mam takie we wszystkich moich rowerach. Choć akurat w tym jeszcze eksperymentuję w kwestii wysokości i pochylenia - bo w każdym rowerze ustawienie optymalne wychodzi minimalnie inaczej.

Opublikowano

Korba to tiagra 4500/4600 ze zmienionym blatem. Klamki rzeczywiście do poprawy ale chyba spróbowałbym to zrobić od razu, najwyżej będzie w plecy 30 plnów za owijkę jeśli nie uda się ponownie nawinąć a może unikniesz bólu nadgarstków;P

BTW podoba mi się geometria ramy, praktycznie identyczna jak u mnie. Widzę też od razu, że "prosty" widelec mega poprawia wygląd roweru, czyt unowocześnia

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Jak może pamiętacie, dałem radę korbie, więc Concorde dostał nową. Teraz to już jest kompletny Frankenstein, każda część z innej parafii: korba Claris, klamki Sora, przerzutka przód stara Tiagra, przerzutka tył nowa Sora. Ale jakoś to działa.

20181215_121513.jpg
  • Lubię to! 1
Opublikowano (edytowane)

Kierownica klasyczna, anatomiczna, też miałem taką u siebie, jednak z płasko zamontowanymi klamkami. Aktualnie wrzuciłem compact i rower zaraz zyskuje ++respect ;) Polecam. Nietypowy ktoś miał pomysł u Ciebie, jak rogi w MTB ;)

Edytowane przez -ERNI-
Opublikowano (edytowane)

Kierownica jest taka, bo jak rower kupowałem, to w ogóle o szosach nie miałem pojęcia. Miał być baranek i był. A że trochę taki staromodny, to się przekonałem jak pojeździłem i poobserwowałem na czym jeżdżą inni. Natomiast ustawienie klamek to pochodna tego jak mi ustawili w serwisie - umyślili sobie że końcówki baranka mają być równolegle do podłoża, wskutek czego jego górna część (za łapami) opadała w dól, co okazało się dla mnie bardzo niewygodne. Przekręciłem więc kierownicę nieco do góry i jeździ się ok, choć dziwnie wygląda. Jak znajdę trochę czasu i chęci to to poprawię. Tylko trzeba by pomyśleć o jakiejś owijce - bo z obecnej kupionej w ciemno nie jestem zbyt zadowolony. Jest dość cienka, a wolałbym coś grubszego i "mięsistego". No i oczywiście niedrogiego :D 

Edytowane przez de Villars
Opublikowano

Polecam owijki PRO, stosunek cena/jakość jak najbardziej na plus. Jak chcesz mieć mięsisty chwyt to zostaw starą, a nową nawiń na górę. 

• Lubię to! 2