Skocz do zawartości

Canyon Ultimate CF SL 7.0 rozmial L vs XL

karolkul1986

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Dzień dobry forumowicze

Temat stary jak świat w tematyce rowerów Canyon. Mianowicie dobór odpowiedniego rozmiaru w celu uniknięcia wymian.Model to

Canyon Ultimate CF SL 7.0

https://www.canyon.com/pl/road/ultimate/2019/ultimate-cf-sl-7-0.html

Bardzo proszę Was  Canyonowców o pomoc. Może ktoś jest podobnych parametrów do moich i będzie w stanie podzielić się swoimi doświadczeniami. Mianowicie moje wymiary to:

189 wzrost

89 wew długość nogi

96kg waga

67 długość tułowia

42 szerokość ramion

66 długość ramienia

Kalkulator na stronie Canyona wskazuje rozmiar L , jednak już przy dodaniu 1 cm wzrostu wskazuje XL. Wynik na ulubionym przez wszystkich pograniczu.

Jak myślicie czy sugerować się wskazaniami kalkulatora. Jeśli chodzi o rurę podsiodłową tutaj się nie obawiam , gorzej o efektywną długość górnej rury.

Ktoś miał podobne problemy  z podobnymi parametrami.

Edytowane przez karolkul1986
Opublikowano

Osobiście brałbym mniejszego bo wydaje mi się, że będzie bardziej komfortowy.

Ale warto wysyłać pytanie do Canyona - opisałem swoje wymiary i preferencje (słuszny wiek, niezbyt rozciągnięty i bardziej w stronę komfortu). Ostatecznie rower mam dopasowany idealnie - nie wiem czy to przypadek czy faktycznie są tacy dobrzy, ale długość mam w punkt - w górnym chwycie kierownica idealnie zasłania przednią oś.

Pozdrawiam

Sent from my iPhone using Tapatalk

Opublikowano

Biorąc pod uwagę, że masz stosunkowo długą nogę więc automatycznie krótki tułów bliżej byłoby Ci do M niż do XL.

BTW weź L i będzie spoko

Opublikowano (edytowane)

Rower dotarł na miejsce wygląda to mniej więcej w ten sposób jak na załączonych zdjęciach. Opinie obserwatorów są podzielone. I to skrajnie. Jedni powiedzieli , że zdecydowanie za mały inni że jest ok. Moje odczucia po jeździe próbnej są takie, że rower jest bardzo baardzo dopasowany i mam chęć przejechania się rozmiarem XL dla porównania co oczywiście jest niemożliwe. Jadę i siedząc swobodnie piasta pokrywa się z kierownica na górnym chwycie. Ale jak wyprostuję się w plecach widok wiadomo się zmienia. Zaznacze , że krągłośc pleców u mnie to sprawa naturalna i taki wyprost jest wymuszony. Sprawa nadal rozwojowa i nie rozstrzygnięta więc proszę o opinię.

Opublikowano

Trochę bez związku z Twoim pytaniem powyżej, ale jaką masz długość mostka?

Pozdrawiam

Sent from my iPhone using Tapatalk

Opublikowano

Według mnie na oko rama jest za mała. Tym bardziej biorąc pod uwagę, że masz już mostek 110mm więc już dużo więcej raczej się nie da wyciągnąć, ew. siodło do tyłu ale to jest według mnie ratowanie pozycji. Oczywiście to tylko spostrzeżenie wynikające ze zdjęcia. Generalnie powinieneś mieć założone do tego zdjęcia buty i być wpiętym. Lini pionowa powinna przecinać stope, barki i kolano w odpowiednich miejscach przy poziomym ułożeniu stopy na korbie.

Opublikowano (edytowane)

W pozycji ze zdjęcia siedzenie jest ustawione w prawidłowy sposób zarówno w osi poziomej i pionowej. Linia pozioma przecina kolano i oś pedała w odpowiedni sposób ( ustawione w warunkach domowych, nie bike fitting). Bardziej martwi mnie długość efektywna górnej rury w takim ustawieniu. Poniżej zamieszczam jeszcze tabele z rozmiarówką. Może to będzie w jakiś sposób pomocne jeśli chodzi o poradę. Niestety w rozmiarze XL są dość duże przeskoki w pewnych parametrach. Między innymi w rurze podsiodłowej to aż 300mm , a efektywna długość górnej rury to 250 mm.

Wysokość na której w tej chwili siedzę to 785 a w rozmiarze Xl  ustawienie wysokości zaczyna się od 780 wiec praktycznie sztyca będzie maksymalnie głęboko osadzona jak tylko może być. W L jest to bliżej środka zakresu.

Przechwytywanie.jpg

• 2 tygodnie później...
Opublikowano (edytowane)

Jako posiadacz 2 Canyonów mogę podpowiedzieć że kalkulator w moim przypadku dobrze dobrał rozmiar ramy (180 wzrost, noga 84, rozmiar M w szosie i w MTB). W razie wątpliwości możesz zagadać mejlowo z canyon polska i doradzą coś.

Co do Ultimate też zastanawiam się nad tym modelem (7.0, rocznik 2019) ale mam dylemat czy brać na zwykłych hamulcach czy na tarczowych :)

Edytowane przez jaro0011
  • 1 rok później...
Opublikowano

Cześć, chciałbym odświeżyć temat. Mianowicie mam podobny problem i nawet rozmiarowo zbliżony wzrost 191cm,  wew długość nogi 92.

Canyon sugeruje rozmiar XL ale dla wzrostu 190 juz rozmiar L, no i mam dylemat, który rozmiar bedzie lepszy? 

Aktualnie ujezdzam TCR Advanced w rozmiarze XL i tutaj rama wydaje mi się ciut za duża.

@karolkul1986 możesz opisac wrażenia po dłuższym czasie użytkowania rozmiaru L, ewentualnie podesłać jakies zdjecia poglądowe.