Wydrax7 Opublikowano 25 Października 2018 Opublikowano 25 Października 2018 (edytowane) Witam, mam problem z moim hamulec hydraulicznym tylko z jednym, z tylnym. Przedni jest ok. Problem jest w tym że, żeby aktywować hamulec (po prostu zahamować) musze naciskać klamke prawie do gripów tzn. W przednim hamulcu wystarczy użyć jeden palec i hamuje perfekcyjnie a z tylu dwoma muszę naciskać. Czym może być to spowodowane? Hamulce były odpowierzane w serwisie. shimano br-M535 Edytowane 26 Października 2018 przez SpiderMAN
seraph Opublikowano 25 Października 2018 Opublikowano 25 Października 2018 Jak naciśniesz parę razy to się poprawia? W jakim stanie są klocki?
Gość Opublikowano 25 Października 2018 Opublikowano 25 Października 2018 Na moje oko trzeba je jeszcze raz przelać i odpowietrzyć.
Wydrax7 Opublikowano 25 Października 2018 Autor Opublikowano 25 Października 2018 Jak naciskam parę razy nie poprawia się, klamka nie stawia oporu jest miękka. Dodam ze czasami działa sztywno a czasami miękko nie mam pojęcia dlaczego. Klocki są ok
Franz Mauer Opublikowano 25 Października 2018 Opublikowano 25 Października 2018 (edytowane) Tylny hamulec zwykle jest bardziej upośledzony i rzadko zdarza się, aby działał tak jak przedni, ponieważ po prostu przewód jest dłuższy. Na pierwszy rzut oka wygląda, że może być mocno zapowietrzony lub brakuje płynu, a przelanie, jak sugeruje @Sziva może pomóc. Zanim jednak cokolwiek zaczniesz z nim robić to przyjrzyj się dokładnie czy czasem gdzieś nie cieknie czy poci się. Pooglądaj dokładnie klamkę oraz przewód, a potem zdejmij koło i najlepiej wyciągnij klocki. Pooglądaj czy z tłoczków czasem gdzieś coś nie cieknie. Edytowane 25 Października 2018 przez Franz Mauer
Wydrax7 Opublikowano 25 Października 2018 Autor Opublikowano 25 Października 2018 6 minut temu, Franz Mauer napisał: Tylny hamulec zwykle jest bardziej upośledzony i rzadko zdarza się, aby działał tak jak przedni, ponieważ po prostu przewód jest dłuższy. Na pierwszy rzut oka wygląda, że może być mocno zapowietrzony lub brakuje płynu, a przelanie, jak sugeruje @Sziva może pomóc. Zanim jednak cokolwiek zaczniesz z nim robić to przyjrzyj się dokładnie czy czasem gdzieś nie cieknie czy poci się. Pooglądaj dokładnie klamkę oraz przewód, a potem zdejmij koło i najlepiej wyciągnij klocki. Pooglądaj czy z tłoczków czasem gdzieś coś nie cieknie. Ok, dzięki wszystkim za pomoc. Zamykam.
Gość Opublikowano 25 Października 2018 Opublikowano 25 Października 2018 Kiedyś miałem podobny problem z tektroRozwiązałem go przezWyciągnięcie koła naciśnięcie klamki hamulcaTłoczki ruszyły się troszkę potem wsadziłem koło, przelałem hamulce i było bardzo dobrzePodobny problem miałem też z DB3 zabieg ten udał się też i w tym przypadkuWiem że tak się nie powinno robić ale zaskutkowalo dobrym efektem
Gość Opublikowano 26 Października 2018 Opublikowano 26 Października 2018 13 godzin temu, Sziva napisał: Na moje oko trzeba je jeszcze raz przelać i odpowietrzyć. Dokładnie, zakupić olej mineralny do hamulców shimano, zaopatrzyć się w instrukcję jak przeprowadzić proces odpowietrzania i to zrobić. Wskazówka, zdemontuj klocki przed tym zabiegiem, żebyś ich olejem nie zalał.
Rekomendowane odpowiedzi