szary_wolf Opublikowano 24 Października 2018 Opublikowano 24 Października 2018 Tak jak w temacie. Czy jeździł ktoś na kasecie Megarange? Czy jest duży wybór, czy ciężko dostać coś takiego?
Gość Opublikowano 24 Października 2018 Opublikowano 24 Października 2018 Chyba raczej wolnobieg... Megarange było stosowane tylko w wolnobiegach.
Andrzej Sawicki Opublikowano 24 Października 2018 Opublikowano 24 Października 2018 Megarange to była rzecz przydatna w górach, chociaż niewygodna. Dawała jedno bardzo miękkie przełożenie, ale z takim przeskokiem, że traciło się dużo prędkości przy zrzucaniu na największą zębatkę. Dzisiaj czasami robi się podmianę największej zębatki na większą na podobnej zasadzie (aby np. mieć większy zakres napędu 1x10) -- z podobnymi skutkami.
szary_wolf Opublikowano 24 Października 2018 Autor Opublikowano 24 Października 2018 Znam różnicę między kasetą i wolnobiegiem, sam jeździłem na wolnobiegu megarange. Nie można kupić kasety w tym systemie? A czy jest szansa samemu złożyć taką kasetę, wkładając pierwszą(największą) zębatkę z innej kasety? Takie druciarstwo trochę.
Gość Opublikowano 24 Października 2018 Opublikowano 24 Października 2018 2 godziny temu, szary_wolf napisał: Znam różnicę między kasetą i wolnobiegiem, sam jeździłem na wolnobiegu megarange. Nie można kupić kasety w tym systemie? A czy jest szansa samemu złożyć taką kasetę, wkładając pierwszą(największą) zębatkę z innej kasety? Takie druciarstwo trochę. Nie można, by nigdy takich kaset nie było... Możesz kupić kasetę o szerszym zakresie przełożeń stosowną do ich ilości w Twoim rowerze, ale czy Twoja przerzutka obsłuży duże tarcze większe niż 40T tego nie wiem, bo nie wiem nawet co to za napęd (ilość przełożeń, przerzutka, korba ile ma rzędów i jakie blaty).
Puncu Opublikowano 24 Października 2018 Opublikowano 24 Października 2018 Sram robi "coś" jak MegaRange. https://rowerowy.com/sklep/czesci/kasety-drivery/8-biegowe/prod/pg820 1
seraph Opublikowano 24 Października 2018 Opublikowano 24 Października 2018 A o jaki zakres konkretnie Ci chodzi? Na Aliexpress można dostać nawet i kasety 8 rzędowe o jakichś absurdalnych zakresach typu 11-42. Jak komuś nie przeszkadza "wpadanie nogi do wiadra" przy zmianie biegów to czemu nie? Jak przedłużymy hak to extenderem z Ali to nawet z przerzutką nie powinno być problemu. 1
szary_wolf Opublikowano 24 Października 2018 Autor Opublikowano 24 Października 2018 Dzięki Puncu, właśnie o coś takiego mi chodziło, tylko nie byłem pewien, czy coś takiego dostanę. Seraph, lubię sobie wjeżdżać rowerem tam, gdzie inni zjeżdżają wózkami (podjazdy na schodach) i do tego idealnie nadaje się jedna dużo większa zębatka. Nie mam jeszcze ani korby, ani przerzutki, dopiero składam rower, dlatego chciałem się zorientować, czy to co sobie umyśliłem, ma sens. Dzięki wszystkim za pomoc.
seraph Opublikowano 24 Października 2018 Opublikowano 24 Października 2018 Ale kaseta 8 biegowa 11-32 to przecież jest standard i wcale nie jakiś "mega" lekki bieg... Shimano nawet tańsze.
Rekomendowane odpowiedzi