Skocz do zawartości

Jesień / Zima 2018 opony mtb.

Varcann

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam ponownie.

Jestem posiadaczem Rometa Mustanga 27.5 z 2017 roku. Trochę po wypadku ale po 2 miesiacach udało się pozbierać rower do kupy [jedynie mostek nadal 90mm]. 

Jednakże pogoda na zewnątrz zdążyła się zmienic na chłodną i mokrą a być może zaraz bedzie Qatastrofa typu śnieg plus bloto posniegowe itp a czasami twarde przemarzniete szlaki.

Jestem jednak z tych kolarzy u których sezon konczy się 24 grudnia a zaczyna 2 stycznia więc... Szukam czegoś na jesień i zimę. Bez kolców bo nie jezdze po lodzie. 

Nie wiem tez czy 27.5 x 2.0 [zwłaszcza iz w wiekszosci przypadków realnie wychodzi 1.85] czy walic do 2.5 cala.

Jaki bierznik na tył a jaki na przód.

Glowne warunki podłoża to bedzie szlak mazurski w okolicach jeziora mamry i niegocin z naciskiem na sciezki leśne i uwaga green velo w postaci piachu podmokłego a czasami nawet bagiennego.

Opory toczenia na asfalcie i sciezkach twardych typu kostka czerwona mnie zabardzo nie urabiaja. Ale bylo by milo gdybym sie bardziej nie katowal na chodniku niz Podgórne hałda blota z liśćmi.

Budżet dowolny. 

Juz swoją cenę zapłaciłem.

Mokry korzeń na zjezdzie...

4 miesiace leczenia plus kolo przednie kietownica siodelko i lekki tuning... Za wszystko zapłaciłem master ca....

... Pomożecie?

Stockowe opony Michelin nadaja się co najwyzej dla jazdy rekreacyjnej do 15km/h

Opublikowano

Obawiam się, że na mokre korzenie to nie ma przyczepnej opony. Na śniegi i błota coś z dużą rzadko ułożoną kostką moim zdaniem, żeby się nie zapychała i miał czym wgryzać.

Opublikowano

Zobacz sobie oponki Specialized Butcher i Slaughter, mam u siebie, zrobiłem 2000km, w warunkach mokrych, suchych, błocie, piasku i innym syfie.

Są trwałe i bez problemu poradzą sobie także ze śniegiem i błotem pośniegowym.

Opublikowano

Niestety nie mogłem znaleźć tych o których wspomniałeś. Natomiast byłem w Olsztynie w salonie koło dworca.

Niby mały sklepik ale mielibtaka wystawe rowerów na ułożonych kamieniach i kłodach i korzeniach. Bardzo fajna wystawka i jeden z rowerów miał założone Maxxis high roller 2. I takie zakupiłem. W sumie drogie nie były a mają wszystko co mi było potrzebne :] jesjeszcze nie jeździłem na nich. Zmontuje wszystko dopiero w poniedziałek gdyż musze odebrać jeszcze koło z serwisu i powymieniac parę rzeczy łącznie z siodełkiem. Pedalow i butów SPD nie biore jeszcze bo za dużo zmian bedzie w rowerze i muszę się z tym oswoić ale ogólnie rzecz biorąc napiszę i dodam parę zdjęć dla potomnych z podobnym tematem :] pozpozdrawiam.

20181024_203051.jpg 20181024_203057.jpg
Opublikowano

Niestety nie znalazłem nr tygodnia i rocznika na tych maxisach. Jest ogrom informacji plus dodatkowe jak na dentkach ale nic co przypominalo by rocznik i tydzień... Chyba że są one z 95 roku co jest raczej niemożliwe :]

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Moim zdaniem na przód warto założyć oponę z kolcami ze względu na zamarznięte błoto czy kałuże. W Polsce mamy co chwilę przejścia przez 0 stopni, więc lód zdarza się bardzo często.

Od zeszłego roku tak jeżdżę i przestałem stresować się pogodą. Mam przyczepność w każdych warunkach i nie martwię się czy pod cienką warstwą śniegu nie ma lodu.

Opublikowano (edytowane)

Ok. Troche czasu minęło... Moje wozidlo wreszcie mozna nazwac mustangiem... I zeby bylo smiesznie, mialem juz tyle wersji z ustawieniami wszystkiego ze obecnie mozna powiedziec ze mam mustanga v12 :D

20181029_121245.jpg 20181029_121043.jpg

Zdjecia wykonane przed konserwacją układu napędowego... I zmianą kąta kierownicy :] obeobecnie juz nie odczuwam bólu czy tez dyskomfortu a na tych oponkach 100% pewnosci siebie wróciło :]

Edytowane przez Varcann
Zdjęcia