KaRaD Opublikowano 27 Kwietnia 2017 Opublikowano 27 Kwietnia 2017 Czołem! Powoli przygotowuję się do wakacyjnej wyprawy i szukam jakiejś nawigacji. Do tej pory nie używałem nawet licznika, także za dużo o obecnym sprzęcie nie wiem. Czego oczekuję od sprzętu: - niskiej ceny (Garmina Edge 1000 nawet nie polecajcie - jedna z dwóch nawigacji jakie widziałem na filmiku u SzajBajka) - nawigacji do celu * możliwie wielu dod. funkcji (licznik, nachylenie itd.) * możliwości podłączenia dod. czujników https://www.centrumrowerowe.pl/akcesoria/gps-na-rower/urzadzenia-gps/p,nawigacja-rowerowa-cyclo-200-central-europe-mio,616858.html - Mio Cyclo 200 jest podobno godne polecenia, ale czy znajdę coś taniej z większą ilością funkcji, albo chociaż coś o podobnych parametrach?
Gość Opublikowano 27 Kwietnia 2017 Opublikowano 27 Kwietnia 2017 Ja kupiłam używanego Garmina Edge 705 i jestem zadowolona. Dałam za niego około 450 złotych i na Allegro za podobną kwotę można dorwać takie liczniki w dfajnym stanie. Ma co trzeba i można podłączyć dodatkowe czujniki - u mnie pracuje pas Garmina HR i podwójny czujnik prędkości/kadencji Mio na ANT+ (musi być podwójny, bo dwóch pojedynczych licznik nie rozpoznaje). Dla mnie dodatkową zaletą są fizyczne przyciski i brak dotykowego ekranu.
Gość Opublikowano 27 Kwietnia 2017 Opublikowano 27 Kwietnia 2017 Liczniki / komputery rowerowe wyposażone w GPS do których można podpiąć czujnik kadencji, prędkości, pulsometr czy dla bardzo zaawansowanych czujnik mocy to wydatek rzędu kilkuset złotych. Garmin to najwyższa półka jednak na rynku konkurencja nie śpi i przykładowo firma MIO znana z nawigacji samochodowej oferuje takie cudo: https://www.rowertour.com/p/43721/mio-cyclo-105-hc-central-europe-licznik-komputer-rowerowy-gps-1.8-cala-hrm-cadence Widziałem w promocjach w różnych sklepach internetowych powyższy zestaw za 500 zł, natomiast używki na OLX często spotyka się jeszcze taniej. Natomiast Mio Cyclo 105 (bez HC w nazwie) to sam komputerek bez możliwości podpięcia czujników i pulsometra i jest oczywiście sporo tańszy.
KaRaD Opublikowano 27 Kwietnia 2017 Autor Opublikowano 27 Kwietnia 2017 Mio Cyclo 105 chyba nie ma funkcji prowadzenia do celu, a właśnie na tym mi zależy. Prawdopodobnie będę chciał kupić jakąś używkę, bo ceny naprawdę są wysokie. Tylko pytanie czy taki komputerek, powiedzmy dwuletni, będzie działał normalnie? Albo inaczej, czy taki komputerek nie będzie zamulał? Jest tam co się zepsuć poza "zamulaniem"?
Gość Opublikowano 27 Kwietnia 2017 Opublikowano 27 Kwietnia 2017 Faktycznie nie doczytałem... mój błąd...
KaRaD Opublikowano 28 Kwietnia 2017 Autor Opublikowano 28 Kwietnia 2017 Znalazłem coś takiego: - Sigma ROX GPS 7.0 -489zł - Sigma ROX GPS 10.0 - 649zł - Sigma ROX GPS 10.0 (zestaw) - 895zł - Sigma ROX GPS 11.0 - 729zł - Sigma ROX 11.0 GPS (zestaw) - 955zł ROX 7.0 mógłby mi wystarczyć.. gdyby miał czujnik pulsu. Dlatego zastanawiam się nad ROX 10.0 i 11.0. Co polecacie? Nie mogę znaleźć osobno samych czujników. Nie wiem czy powinienem szukać tylko czujników sigmy, czy obojętnie jakich. Chciałbym kupić sam komputerek i później dokupić czujniki, opłaca się tak zrobić, czy wychodzi dużo drożej niż w zestawie?
Seba_sl Opublikowano 4 Maja 2017 Opublikowano 4 Maja 2017 A ja poleciłbym Ci coś takiegoHolux Gpsport 260 pro sam posiadam ten licznik i jestem zadowolony. Kupiłem używany, już dokładnie nie pamiętam ale kosztował chyba 300zł z pulsometrem z decathlonu w zestawie, jakiś czas temu widziałem na allegro za 230 zł bez czujnika. Oprócz czujnika tętna można do niego podłączyć jeszcze czujnik kadencji i prędkości czujniki muszą działać w technologii ANT+. licznik ma śledzenie kursu, trening, szukanie celu, kompas. Logi można ściągać za pomocą dedykowanego oprogramowania. Wadą jest joystick podczas jazdy szczególnie na nierównościach nawigacja joystickiem jest straszna, i oprogramowanie PC tez nie jest super ekstra ale idzie przywyknąć, dostosowanie wyświetlanych informacji tez nie jest mega zaawansowane ale wydaje mi się że wystarczające, oczywiście można logi eksportować i wgrywać na strave czy endomondo.Bateria trzyma naprawdę długo. GPS łapie szybko i nie gubi zasięgu. Ja go użytkuje do jazdy rowerem i jak nie mam czasu na rower to do biegania. Zimą przy ujemnej temperaturze i kilkudziesięciu minutach jazdy jego reakcja na przyciski jest ospała i ze 2 razy przy wysokim mrozie się przywiesił ale poza tym daje rade w każdych warunkach. Tak że za te pieniądze polecam.
suqub Opublikowano 21 Maja 2017 Opublikowano 21 Maja 2017 Chciałbym wskrzesić wątek. Staram się kupić używany czujnik kadencji oraz pulsometr w technologi ANT+. Początkowo chciałem odłączyć wszystko do smartfona, ale sensowny uchwyt to koszt jakieś 150 zł. Padło na smartfon, ponieważ mam za darmo GPS oraz przesył danych, co pozwala na automatyczną komunikację z STRAVą. Może jesteście w stanie podpowiedzieć jakiś komputer z GPS, którym mógłbym zastąpić telefon. Szkoda byłoby gdyby upadł i musiałbym kupować nowy telefon Zależy mi na tym aby komputer miał GPS (budowa ścieżki), ANT+; później mógłbym wszystko synchronizować z STRAVA. Myślałem nad ROX 6, ale on chyba nie buduje ścieżki. A może idę zupełnie złą drogą i lepiej kupić komplet używany (razem z czujnikami)? Zakup nowego sprzętu niestety nie wchodzi w grę. Za duże koszta.
michwoz Opublikowano 29 Maja 2017 Opublikowano 29 Maja 2017 Bryton Rider 100 (sam licznik, licznik + HR, licznik + HR + CAD): https://www.bike-discount.de/en/buy/bryton-rider-100-e-524413 https://www.bike-discount.de/en/buy/bryton-rider-100-h-524427 https://www.bike-discount.de/en/buy/bryton-rider-100-t-524438
Rekomendowane odpowiedzi