bombka Opublikowano 22 Października 2018 Opublikowano 22 Października 2018 Jako że wymieniam w swojej szosie napęd, zacząłem się zastanawiać na długością korby, obecnie mam zamontowaną 175 mm, a zastanawiam się nad 172,5 mm. Długość mojej nogi to 74cm, i według internetu powinienem mieć korbę o długości 170mm, według wielkości ramy również. Według Was warto zmieniać na krótszą, z obecną 175mm nie mam jakiś problemów, pytanie tylko czy po kilku latach nie rozwalę sobie kolan ? Jak myślicie, te 2,5 mm różnicy będzie odczuwalne ? Ps. Jeśli temat był poruszany to przepraszam, szukałem ale nie znalazłem. 1
Gość Opublikowano 23 Października 2018 Opublikowano 23 Października 2018 Mam identyczną długość nogi i korby pozmieniałam ze 175 na 170mm. Kolana mają się w sumie dobrze. A co do tego czy warto czy nie, to zależy jak jeździsz. Jeśli stawiasz na kadencję, to krótsza chyba lepsza, a jeśli na jazdę bardziej siłową, to dłuższa.
bombka Opublikowano 23 Października 2018 Autor Opublikowano 23 Października 2018 Bardziej stawiam na kadencję, już zamówiłem krótszą, zobaczymy jak będzie.
CyclingChief Opublikowano 18 Listopada 2018 Opublikowano 18 Listopada 2018 No każdy ma inne preferencję. Musisz przetestować na sobie. Niektórzy w ogóle nie odczują różnicy, a niektórzy będą polecać te o krótszym bądź dłuższym ramieniu. Najlepiej eksperymentować na sobie 👍. Pozdrowerek! 1
Rekomendowane odpowiedzi