Skocz do zawartości

Canyon Endurace, ocena korzyści z wyższych modeli

ObiWanSymbian

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam, 

Zapraszam do kolejnej dyskusji i proszę o pomocy w rozstrzygnięciu wątpliwości związanych z zakupem roweru. 

Pojawiałem się już w kilku wątkach, na razie stanęło na tym, że wybieram między szosą a gravelem. Większość oferowanych w sklepach rowerów nie może konkurować z Canyonem w kwestii możliwości/cena. 
W samym Canyonie mamy jednak olbrzymi wybór i oto jak się przedstawiają moje przemyślenia:

Założenia - rower szosowy, przeznaczony do jazdy sportowej (budowa kondycji), dojazdów do pracy, dwóch dużych wypraw rowerowych (zaplanowane na 2019, jeżdzę z plecakiem, bagażników nie uznaję) i kilku krótszych wycieczek, raczej po płaskim. Dwa, trzy starty w triathlonie na dystansie olimpijskim. 

Prawdopodobnie maszynę po dwóch latach przejmie mój syn, który mnie dogania co do wzrostu i będzie chyba mocniej zbudowany niż ja, więc i cięższy. 

Co do geometrii najbardziej pasują mi (po porównaniu liczb z obecną moją ramą 61 cm endurance) modele z serii Endurace. 

Ponadto rowery te bardzo mi się podobają - co chyba warto podkreślić, zanim, zbaczając z dyskusji, wejdziemy w jakieś bardziej nowoczesne kształty;-). Pisałem gdzieś o Tribanie na 2019, który jest również na liście. Gravele... Hmmm... Chyba na razie sobie odpuszczam ten temat.

Na dzisiaj ja mam: 82 kg, 188 cm. 

Moje opinie na temat rowerów z linii CANYON (wszystkie to endurace):

Al 6.0 - To po prostu fajny rower, nic mu nie brakuje. Napęd 2x10 wydaje się jednak mało rozwojowy. No i za niewiele więcej dostajemy pełne 105 niwelując "nieperspektywiczność". 

Al 7.0 - Pozbawiony "wad" modelu niżej, dopłata do zaakceptowania, czyli jesteśmy na poziomie "5k". 

Stąd można ruszyć w dwie strony:

1. AL 7.0 Disc - Pozostajemy na poziomie 105, rama odrobinę dłuższa, mamy hamulce tarczowe, jednak największa korzyść to możliwość zamontowania opon 28c. 

2. CF 7.0 - Nada pełne 105, jednak hamulce obręczowe, jednak z ramą karbonową. 

Zakładam, że wydajność hamulców przy moim zastosowaniu nie będzie stanowić problemu (film GCN jasno to potwierdza). Jednak możliwość zamontowania opony 28c daje więcej opcji "terenowo/gravelowych". Chodzi mi o łatwość wybierania nierówności na drogach słabej jakości asfaltowych i drogach polnych. Obecnie na oponach 28c jeżdżę i w 95% przypadków nie mam problemów z terenem/piachem/łąką. 

Ale, jeśli pójdę w stronę modelu CF, uzyskam większy komfort ze względu na możliwość tłumienia drgań. Czy jednak maksymalny rozmiar opony (25C) nie ograniczy mnie bardzo w porównaniu z 28c? Chodzi mi nie tyle o moje odczucia co o "katowanie" ramy, która dostanie na 25c więcej niż na 28.

Czyli za mniej więcej tyle samo dopłaty uzyskuję dwie różne możliwości... Poradzicie coś?

Z góry dziękuję za uwagi i opinie. 

Edytowane przez ObiWanSymbian
Opublikowano

1. Jeśli nie potrzebujesz hamulców tarczowych to nie ma sensu do nich dokładać prawie 2k.

2. Rama CF nie da Ci takiego komfortu jak 28c

3. Rama CF do dodatkowa komplikacja w temacie serwisu

4. Tarcze podobnie

5. Canyon zaleca max 25c ale w internetach jest sporo ludzi jeżdżących na 28, którzy twierdzą, że jest jeszcze zapas miejsca.

6. IMO nie ma sensu iść "wyżej" niż AL. 7.0

7. Popatrz np na rose pro sl. Zresztą sezon wyprzedaży w pełni więc może uda się coś fajnego trafić

8. np. https://bikeatelier.pl/rowery-szosowe/43599-rower-merida-scultura-400-2018.html

Opublikowano

Merida za mała. 

Lubie bardzo duże ramy. Takie przyzwyczajenie do starych geometrii. 

Opublikowano

Jezdze na Canyon Endurace AL 7.0 disc roz. XL, rocznik 2018. Nie wiem jak jest w kolekcji 2019 ale moj rower przyszedl od razu na oponach conti grand prix 28mm, na obreczach dt swiss 1800. Jezdzi sie bardzo wygodnie, dzieki tarczom opona 32 mm wejdzie spokojnie.

Z Twojego opisu wynika ze zastosowanie masz dokladnie takie samo jak ja, dojazdy do pracy, wycieczki, tri gdzie scigasz sie sam ze soba. Moje doswiadczenie poki co sa wylacznie pozytywne. Rowniez w kwestii kontaktu z obsluga klienta Canyon. 

Kumpel z ktorym jezdze kupil w tym samym czasie Canyon Ultimate CF 7.0 Disc roz. XL, ktory mial stockowe opony conti grand prix 4000 II 25mm. Tak dla porownania.