sqr Opublikowano 8 Sierpnia 2017 Opublikowano 8 Sierpnia 2017 Dołączę się do tematu. Mam 14.16 i nfc działa bez problemu, ale chciałbym jednak zaopatrzyć się właśnie w model 23.16, mam tylko pytanie, czy da się włączyć trening/pulsometr do biegania. Po prostu żeby mierzył i zapisywał puls. I drugie pytanie jak uciążliwe jest włączanie następnego treningu? robi się to automatycznie czy trzeba coś ustawiać. Np jadę do pracy jako pierwszy trening. siedzę 8h i wracając chciałbym zapisać jazdę jako kolejny.
Qba Opublikowano 9 Sierpnia 2017 Autor Opublikowano 9 Sierpnia 2017 Witaj, zacznę od drugiego pytania. Ja po prostu resetuję prawym dolnym przyciskiem "dane trasy" ( nie widzę teraz licznika więc nie napiszę jaki dokładnie tam pokazuję się komunikat) i kręcę od nowa kilometry. Jak wczytuję do komputera to po prostu widzę dwa przejazdy w jednym dniu. co do pierwszego to czy chciałbyś używać licznika np. jako zegarka na nadgarstku ( niektóre modele sigmy mają taki specjalny pasek)? dokładnie muszę sprawdzić ale jak miałem na sobie pulsometr i licznik w ręku ( przed podpięciem do uchwytu w rowerze) to był uśpiony nic nie pokazywał. Być może trzeba by go było wpiąć w uchwyt i tak trzymać w ręku. Tego nie wiem, nie próbowalem, musiałbym sprawdzić. mam nadzieję, że chociaż trochę pomogłem 1
niet Opublikowano 9 Sierpnia 2017 Opublikowano 9 Sierpnia 2017 14 godzin temu, sqr napisał: Dołączę się do tematu. Mam 14.16 i nfc działa bez problemu, ale chciałbym jednak zaopatrzyć się właśnie w model 23.16, mam tylko pytanie, czy da się włączyć trening/pulsometr do biegania. Po prostu żeby mierzył i zapisywał puls. I drugie pytanie jak uciążliwe jest włączanie następnego treningu? robi się to automatycznie czy trzeba coś ustawiać. Np jadę do pracy jako pierwszy trening. siedzę 8h i wracając chciałbym zapisać jazdę jako kolejny. Sprawdzę czy działa z licznikiem w kieszeni i czy coś zapisuje. Reset działa tak jak Qba napisał, chwilę trzeba przytrzymać prawy.
sqr Opublikowano 10 Sierpnia 2017 Opublikowano 10 Sierpnia 2017 Dzięki wielkie licznik już w drodze. W sumie ważniejsza była dla mnie właśnie druga część pytania. Z bieganiem to może w zimę powalczę.
niet Opublikowano 10 Sierpnia 2017 Opublikowano 10 Sierpnia 2017 kurde to sam sobie sprawdzisz bo ja zapomniałem wczoraj;P
Qba Opublikowano 10 Sierpnia 2017 Autor Opublikowano 10 Sierpnia 2017 Witaj, ja przeprowadziłem eksperyment. sam licznik nie łapie sygnał z pulsometru. Ale jak wepniesz go w uchwyt (ten co jest przyczepiony do kierownicy) to zaczyna odbierać sygnał z pulsometru. Więc włożyłem licznik wpięty do uchwytu do kieszeni i tak chodziłem. pus cały czas działał. Tylko, że widac go tylko w czasie rzeczywistym. bo jeśli licznik nie odbiera sygnału z koła to wydaje mu sie że stoi i czeka na trening. i nic nie zapisuje. i tyle.
sajmonus Opublikowano 12 Sierpnia 2017 Opublikowano 12 Sierpnia 2017 Witam, szybkie pytanie. Jeśli zrzucam dane z 23.12 na komputer to w jakim formacie mogę zapisać plik z danym treningiem? Ewentualnie czy jest problem z wrzucaniem tych plików na inne serwisy jak endomondo, strava etc.
niet Opublikowano 15 Sierpnia 2017 Opublikowano 15 Sierpnia 2017 na stravę bez problemu, na endomondo jeszcze nie odkryłem. Na kompa pliku nie zapisywałem, wszystko za to ściągasz na applikację na pc, na której możesz to przeglądać i analizowac.
Luka Opublikowano 7 Września 2017 Opublikowano 7 Września 2017 koledzy! kupiłem Sigme 23.16 i takie proste pytanie, wysokość bazową ustawić to co wikipedia podaje mi na miasto Toruń?
Rafał OneGear Opublikowano 7 Września 2017 Opublikowano 7 Września 2017 Znajdź swoją dokładną lokalizację na mapie (ulica,dom itp.) http://www.wysokosc.mapa.info.pl/
Luka Opublikowano 7 Września 2017 Opublikowano 7 Września 2017 to ciekawe, bo ustawiłem sam 70m a licznik sam ustawił za chwile na 62, które wg tej mapki jest prawidłowy. jeszcze mam dwa pytania, czujnikntętna trzeba lekko zwilżyć, czy ciało też? i czy on powinien działać jak go na siebie założylem stojąc obok roweru, a licznik na kierownicy wpięty w uchwyt? no i drugie pytanie, jak się włącza podświetlenie?
aju Opublikowano 8 Września 2017 Opublikowano 8 Września 2017 13 godzin temu, Luka napisał: to ciekawe, bo ustawiłem sam 70m a licznik sam ustawił za chwile na 62, które wg tej mapki jest prawidłowy. jeszcze mam dwa pytania, czujnikntętna trzeba lekko zwilżyć, czy ciało też? i czy on powinien działać jak go na siebie założylem stojąc obok roweru, a licznik na kierownicy wpięty w uchwyt? no i drugie pytanie, jak się włącza podświetlenie?
-Marcin- Opublikowano 17 Listopada 2017 Opublikowano 17 Listopada 2017 Używam tego licznika od sierpnia czyli 4 miesiące, wcześniej używałem inne sigmy i polara. Podsumowując to faktycznie miałem problemy z BC23.16 i współpracą z komputerem przez pierwsze 3 dni. Później zatrybił i wszystko od tego czasu działa bez problem. Być może coś się samo zaaktualizowało na nim przez internet? Bo też ma taką możliwość. Chociaż jak próbowałem wgrać aktualizację samemu to pokazuje, że mam najnowszą wersję. Co do zwilżania opaski nadajnika pulsu to polecam żel do USG/EKG z apteki. Butelka 0,5l. kosztuje 5zł a starcza na 3-4 lata. Nadajnik działa po tym za każdym razem. Podświetlenie włącza/wyłącza się jak pamiętam wciskając lewy dolny i górny przycisk jednocześnie. Ustawienie wysokości do startowej: przytrzymać lewy dolny przycisk, nastepnie wybrać lewo/prawo wysokość startową z dwóch możliwych i potwierdzić górnym przyciskiem. Używam tego co trening.
Nemesis Opublikowano 23 Lutego 2018 Opublikowano 23 Lutego 2018 W ustawieniach Sigmy 23.16 jest coś takiego jak Shoulder width. Rozumiem, że jest to szerokość barów?
SaqL Opublikowano 27 Marca 2018 Opublikowano 27 Marca 2018 Od niedawna używam Sigmy 23.16 i niestety jest kłopot ze zgraniem treningu do aplikacji po NFC. Apka znajduje licznik mogę zmieniać i konfigurować licznik, pobrać nagłówki treningów ale już samych danych z treningu nie pobiera. Pojawia się błąd . Czy stacja dokująca rozwiązuje w 100% problem komunikacji czy z tym też różnie bywa? Wysłane z mojego PRA-LX1 przy użyciu Tapatalka
dfq Opublikowano 27 Marca 2018 Opublikowano 27 Marca 2018 (edytowane) rozwiązuje ten problem. edit. U mnie NFC działało bez problemu (Samsung Galaxy S5 plus ) dopóki nie zainstalowałem modułu ładowania indukcyjnego na baterii. Stacja dokująca działa OK. Edytowane 27 Marca 2018 przez dfq
SaqL Opublikowano 27 Marca 2018 Opublikowano 27 Marca 2018 Ja od początku mam problem z importem aktywności z licznika. NFC działa tylko do uploadu ustawień i wygaszacza (Huawei P9 lite 2017). Nie bardzo mam pomysł co mogę z tym jeszcze zrobić. Jak na moje to jest to jakiś błąd softu w liczniku, tylko pytanie czy można to jakoś aktualizować. Wysłane z mojego PRA-LX1 przy użyciu Tapatalka
dfq Opublikowano 28 Marca 2018 Opublikowano 28 Marca 2018 Pewnie nic z tym nie zrobisz. Z jednymi modelami smartfonów działa to NFC sigmy, z innymi nie. Pozostaje stacja dokująca (u mnie na Win7 64 bit bez problemów).
SaqL Opublikowano 28 Marca 2018 Opublikowano 28 Marca 2018 No to niestety kolejny zakup się szykuje.Ale mam nadzieję, że korzyści będą wymierne.Pozdr
SaqL Opublikowano 28 Marca 2018 Opublikowano 28 Marca 2018 Dziś po kilku próbach przesłania treningu... Sukces. Udało mi się zgrać treningi do Sigma Link, dalej Sigma Cloud i do Sigma Data Center (obecnie za free). Czasem wyskoczy błąd ale przy kolejnej próbie już zgrywa. Zrobiłem kilka symulowanych aktywności (prędkość, kadencja, tętno) i wszystko zagrało się do aplikacji. Jest możliwość analizowania w data center. Można też wgrać i uruchomić Ghost'a. Mam nadzieję, że już tak zostanie .
dfq Opublikowano 29 Marca 2018 Opublikowano 29 Marca 2018 (edytowane) No to super. Po prostu jak trafiasz na miejsce gdzie NFC licznika zaczyna się komunikować ze smartfonem, nie można poruszać licznikiem i komórką. Edytowane 29 Marca 2018 przez dfq
Pete Opublikowano 6 Kwietnia 2018 Opublikowano 6 Kwietnia 2018 Dnia 23.02.2018 o 16:59, Nemesis napisał: W ustawieniach Sigmy 23.16 jest coś takiego jak Shoulder width. Rozumiem, że jest to szerokość barów? Też mnie to zaintrygowało. Nie bardzo rozumiem czemu miałoby to służyć i jak to mierzyć. Czasami pomysłowość projektantów przekracza granice zdolności twórców instrukcji obsługi.
-Marcin- Opublikowano 2 Sierpnia 2018 Opublikowano 2 Sierpnia 2018 (edytowane) Po ponad roku użytkowania BC23.16 i przejechaniu około 5k kilometrów, od kilku dni przy każdym włączeniu licznika z trybu uśpienia pojawia mi się napis "bike service" z ikonką bańki na olej. Po na naciśnięciu dowolnego przycisku obrazek z informacją znika i wszystko działa OK. Wie ktoś jak wyłączyć powiadamianie o serwisie roweru? W manualu nie ma takiej informacji. Edytowane 15 Sierpnia 2018 przez -Marcin- Edycja: Po kilku dniach samo zniknęło.
Kriswec1978 Opublikowano 6 Lutego 2019 Opublikowano 6 Lutego 2019 W dniu 13.07.2017 o 22:21, -Marcin- napisał: Dzięki za info. Dzisiaj przed treningiem próbowałem zgrać ghosta na licznik po raz kolejny. Nie udało się. Pojechałem na trening. Zgrałem dane na komputer i spróbowałem po raz kolejny zgrać ghosta na licznik. Udało się!!! Później jeszcze raz i znów sukces. Kilkukrotna próba przegrania ustawień z komputera na licznik też udana za każdym razem. Nie wiem o co chodzi ale od 3 godzin wszystko działa jak powinno. Potestuję kilka dni jeszcze i zobaczymy. Zauważyłem tylko, że jak licznik jest w trybie "Sleep", to przy próbie zgrania wyskakuje błąd. Trzeba go wybudzić i wszystko jest OK później. Jeszcze pytanie co do ghosta. Czy włącza się go na starcie treningu? Czy w trakcie treningu jak go włączę to porówna mi czas od momentu włączenia go, czy od początku treningu? Pytanko A jak go uruchomiłem którymi przyciskami bo u mnie jest start ghost i jak go uruchomić Jak go włączyłeś
-Marcin- Opublikowano 8 Lutego 2019 Opublikowano 8 Lutego 2019 (edytowane) Z tym jest lekki zgryz. Nie znalazłem tego w instrukcji, ale włączam go prawym dolnym przyciskiem. Czasami jak nie zatrybi za pierwszym razem to prawym dolnym i górnym jednocześnie. Coś z tego załapie. Wgrałeś wcześniej ghosta do komputerka? Przy jeździe z ghost jest power Edytowane 8 Lutego 2019 przez -Marcin-
Rekomendowane odpowiedzi